“15 minuta – Masakr u Dvoru” opet dostupan na internetu

Dokumentarni film “15 minuta – Masakr u Dvoru” danskih redatelja Georga Larsena i Kaspera Vedesmanda trenutno je dostupan na youtubu.

Mala je vjerojatnost da će se ondje zadržati dulje vrijeme, budući da je već više puta i to vrlo brzo zbog autorskih prava uklonjen s YouTubea.

Zbog ovog je filma, podsjetimo, počelo osporavanje rada Hrvatskog audiovizualnog centra početkom prošle godine, a prva žrtva tog napada dijela braniteljskih udruga – predvođenih medicinskom sestrom Zoricom Gregurić iz Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara, povjesničarom Josipom Jurčevićem, kojima se pridružio i zastupnik Željko Glasnović – bio je novinar HRT-a Saša Kosanović, koji je bio fikser danskim producentima pa je zbog toga dobio otkaz.

Ipak, film nikada nije prikazan u hrvatskim medijima, kako bi građani sami prosudili jesu li optužbe protiv Kosanovića, HAVC-a te hrvatskog koproducenta Nukleus filma utemeljene. Oni su od strane gore navedenih pojedinaca i udruga ispred kojih nastupaju, ukratko rečeno, optuženi za velikosprsku propagandu i kriminalizaciju Domovinskog rada. Gledala ga je tek nekolicina građana, koji su ga stigli vidjeti prije uklanjanja zbog autorskih prava.

“Film se bavi moralnom odgovornošću UN-a i danskih vojnika i zapovjednika, a ne počiniteljima zločina. Naravno, ne bih imao ništa protiv da se autor bavio isključivo počiniteljima zločina, ali bi to trebao biti dobro upućen čovjek. Meni je bilo drago da u Danskoj postoji svijest o tome da su njihovi zapovjednici i vojnici, zbog međunarodnih okolnosti, uvučeni u nešto duboko nemoralno i da je to ostavilo dubok trag u njima i u javnosti. Film je trebao na suočavanje s prošlošću natjerati upravo dansko društvo; barem sam ga ja tako doživio. Treba reći da je zapovjedništvo snaga UN-a vojnicima na terenu strogo zabranilo miješanje u sukobe između zaraćenih strana. Međutim, to nimalo nije olakšalo situaciju vojnicima koji su gledali kako se psi rata gladni krvi približavaju školi i dok su ih oni držali na nišanu ubijaju nesretne ljude. Bili su udaljeni nekoliko desetaka metara, tražili su da pucaju i obrane civile koji su se tamo sklonili računajući na njihovu zaštitu, ali im je glavni lik u filmu, zapovjednik Holm, zabranio da pucaju. Takve su bile njegove direktive”, izjavio je Saša Kosanović za Autograf ovih dana.

Na pitanje zašto se onda digla hajka, on odgovara:

“Hajka se digla iz dva razloga. Jedan je vječan, a on proizlazi iz jednostavne činjenice da u hrvatskom društvu postoje snage koje igraju ulogu ideološke i moralne policije pokušavajući kontrolirati nečije misli i djela, čuvajući ideju o ratu 90-ih kao isključivo velikosrpskoj agresiji u kojoj su žrtve Hrvati, a zločinci Srbi. Sve što se ne uklapa u tu priču, a bilo kakvo kopanje po toj priči svakako se u nju ne uklapa, za njih je izdaja nacionalnih interesa. Drugi razlog je financijski. Naime, oni koji bukače i nacionaliste, koji su prvi graknuli na ovaj film, guraju u prve redove idu u drugom ešalonu i osvajaju institucije poput HAVC-a. Tamo su milijuni kuna kojima oni žele raspolagati. Stvari su jednostavne i sve je jasno”, naveo je Kosanović.

Izvor :

n1info

Komentari

comments