5 razloga zbog kojih moramo češće jesti kestene

Jeste li znali da se kestenima udvostručuje kalorijska vrijednost termičkom obradom? Ovi jesenski plodovi pekli su se i jeli na ulicama Rima još u 16. stoljeću.


Pitomi kesten (Castanea sativa)
 je drvo iz porodice bukovki kojeg karakterizira crvenkasto-smeđi plod. Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom dijelu Europe i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali.

1. Namirnica koja zasićuje
Stotinu grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrijednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se količina bjelančevina i ugljikohidrata u plodu.

2. Namirnica za prehranu bez glutena 
Više od četrdeset posto kestena čini škrob zbog čega je pogodan za pripremu pirea, juha, te drugih slatkih i slanih jela. S obzirom da sadrži gluten preporučuje se osobama koji boluju od celijakije ili ga izbjegavaju u svojoj prehrani.

3. Namirnica koja potiče rad crijeva
Kesteni su odlični izvori prehrambenih vlakana koji smanjuju razine lošeg kolesterola u krvi, ali i potiču rad crijeva, odnosno jamče bolju i redovitiju stolicu. Volite okus kestena?


.

Kesten-pire je neizbježan dio jeseni (Foto: Stockfood)

4. Namirnica koja čuva bubrege i srce
Kesten je bogat kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sustava, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, te mangana, kalcija, klora, željeza i magnezija.

5. Namirnica koja jača imunitet i kosti
Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad živaca i osnažuje imunitet tijela. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću. Ne da vam se kuhati?

Vidi još:  ENDOPARAZITI U OSLIĆU: Ako ste kupili ovu ribu, ni slučajno je ne jedite! Povučena je s polica

Savjet plus: .

Na što trebate paziti kad kupujete kestene? 
Kada kupujete svježe kestene odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Kada ih primite u ruku težina treba odgovarati njihovoj veličini. Izbjegnite kestene koje imaju šuplji zvuk kad ih tresete. Ubrane ili kupljene kestene čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Ispecite savijaču s kestenima (Foto: Stockfood)

Izvor :

dnevnik.hr

Komentari

comments