Grbin poručio Stieru: Najednom mu je ZAVNOH postao dobar

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova danas je priopćilo da je primilo notu Veleposlanstva SAD-a, vezano za tužbu za genocid proveden od strane ustaškog režima, a reakcije oporbe i dalje stižu.

Posljednji u nizu se o ovom slučaju izjasnio Peđa Grbin.

”Kada nas treba zaštiti od tužbe podnijete u SAD-u, Stieru je ZAVNOH najednom postao dobar. U tekstu kojeg dijelim pitam se ostavlja li takvo pozivanje samo meni gorak okus u ustima. Jer, koliko je moralno danas, kada ti to politički odgovara i paše, pozivati se na ZAVNOH, kada si još jučer sudjelovao u osnivanju povjerenstva koje bi trebalo zabraniti simbole pod kojima je taj isti ZAVNOH donosio svoje odluke?”, pita se Grbin.

Podsjetimo, Hrvatskoj je ovih dana uručena skupna tužba za naknadu štete koju su hrvatski Srbi, Romi i Židovi pretrpjeli tijekom Drugoga svjetskog rata.

Riječ je o postupku koji je nekoliko osoba u svibnju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Chicagu tražeći za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijardi dolara, objavio je Večernji list. Riječ je o naknadi, ne samo materijalne štete, vezane uz oduzetu imovinu, nego i nematerijalne štete koju su pretrpjele žrtve ustaških logora.

Tužitelji tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna sljednica NDH. U Ministarstvu vanjskih poslova potvrđeno je da je tužba pristigla putem američkog veleposlanstva.

Izvor :

n1info

Komentari

comments