Agrokor objavio novo izvješće: Ramljak zaratio s Rusima

U NAJNOVIJEM izvješću izvanredne uprave Agrokora ocjenjuje se da nastavak financijskog i operativnog restrukturiranja vodi poboljšanjima sveukupnog stanja grupe, posebice u pogledu stabilizacije poslovanja kompanija u maloprodaji te kako je od prethodnog izvješća ostvaren značajan napredak na polju plana održivosti grupe.

Konzum: U sedam mjeseci prihodi 51,6 milijarde kuna

Prema procijenjenim podacima izvanredne uprave, pet kompanija iz poslovne grupe maloprodaja i veleprodaja – Konzum, Tisak, Konzum BiH, Velpro centar i Velpro BiH u prvih su sedam mjeseci ove godine ostvarile kumulativni prihod od 8,79 milijardi kuna, uz negativnu EBITDA od 203 milijuna kuna, javlja HRT.

U prvih sedam mjeseci Konzum se suočio s problemom likvidnosti i solventnosti koji su doveli do obustave suradnje s nekim dobavljačima, što je nadalje uzrokovalo manjak zaliha, gubitak kupaca i manju prosječnu vrijednost košarice, navodi se u izvješću te dodaje kako ovi događaji nastavljaju negativno utjecati na prihode i u srpnju.

Devet kompanija iz poslovne grupe prehrana – Jamnica, Sarajevski kiseljak, Roto Dinamic, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant te PIK Vrbovec u prvih sedam mjeseci ostvarilo je kumulativni prihod nešto veći od 5 milijardi kuna uz EBITDA od 757 milijuna kuna. Poslovni rezultati Jamnice premašuju očekivanja, navodi se u izvješću te napominje i kako su “angažman u pregovorima s dobavljačima kao i poboljšana likvidnosti osigurali da se većina dobavljača vratila na redovne uvjete plaćanja”. Podaci iz izvješća pokazuju da je Ledo u sedam mjeseci ostvario prihode od 657 milijuna kuna i operativnu dobit od 157 milijuna kuna. PIK Vrbovec je u sedam mjeseci ostvario prihode veće od milijardu kuna, uz operativnu dobit od 59 milijuna kuna.

Poljoprivredne tvrtke s prihodom od 1,59 milijardi kuna

Četiri kompanije iz poslovne grupe poljoprivreda – Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor trgovina su u sedam mjeseci ostvarile kumulativni prihod od 1,59 milijardi kuna, uz operativnu dobit od 184 milijuna kuna.

U izvješću izvanredne uprave se podsjeća da je prema odlukama Privremenog vjerovničkog vijeća iz srpnja i kolovoza odobreno plaćanje starog duga za 4.876 Agrokorovih dobavljača svih kategorija. Kada se pribroje plaćanja starog duga od početka izvanredne uprave, iznos ukupno plaćeno starog duga penje se na 1,05 milijardi kuna.

U dijelu izvješća koji se odnosi na pravne postupke među ostalim se navodi kako je evidentiran daljnji razvoj različitih sporova i ovršnih postupaka pokrenutih protiv Agrokora d.d. i nekoliko ovisnih i povezanih društava.

Tako je u Hrvatskoj izvanredna uprava uspješno pobila žalbu koju je uložila Sberbank of Russia na Visokom Trgovačkom sudu kojom je zatraženo poništenje odluke Privremenog vjerovničkog vijeća kojom je odobreno novo financiranje.

U Sloveniji je izvanredna uprava odgovorila na žalbe dva Sberbankova društva i Republike Slovenije u postupku priznanja izvanredne uprave. Postojeći postupci u Sloveniji su prekinuti  te se očekuje da će u sljedećem izvještajnom razdoblju sud donijeti deklaratorne odluke kojima se prekidaju svi novi postupci, navdi se u izvješću.

U Srbiji su pokrenuti daljnji sporovi, ovršni postupci i privremene mjere zabrane raspolaganja od strane Banca Intesa te banaka iz Sberbank grupe iz Hrvatske i Slovenije u pogledu više vlasničkih udjela u kompanijama u Srbiji, a izvanredna uprava Agrokora je u tim postupcima već uložila žalbe i prigovore ili će to uskoro učiniti. Također, 30. kolovoza u Srbiji je odbačen zahtjev izvanredne uprave za priznanjem postupka izvanredne uprave u Srbiji te izvanredna uprava priprema žalbu na tu odluku.U izvješću se navodi i kako je Sberbank uložio prigovor na zahtjev za priznanjem postupka izvanredne uprave pred Sudom pravičnosti Visokog suda Engleske i Walesa. Odgovor izvanredne uprave je podnesen, a ročište zakazano za kraj listopada. Arbitražni postupci su prekinuti do donošenja odluke o ovom zahtjevu.

Vidi još:  Ivica Todorić: Tajno sam se sastajao sa Zdravkom Marićem, uglavnom je šutio, pretpostavljam da je bio ozvučen. Ipak, bio je spreman kazati nekoliko stvari...

Izvor :

index

Komentari

comments