‘Ajde, bre, glupi ste koliko ste teški!’

Ministra vanjskih poslova Srbije ražestila je izjava veleposlanice Kosova pri UN-u Vlore Citaku o dekolonizaciji Kosova
Ivica Dačić verbalno je napao Vloru Citaku i kosovsko izaslanstvo nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku. Netko je napad snimio, a sama veposlanica ga je objavila na Twitteru, javlja Dnevnik.hr.

Napisala je da je srbijanski ministar vanjskih poslova prišao njoj i delegaciji te počeo vikati i psovati: “Nakon današnjeg zasjedanja u UN-u, dok sam razgovarala s izaslanstvima SAD-a i Velike Britanije, srbijanski šef diplomacije mi je prišao i počeo vikati i vrijeđati mene i izaslanstvo”, posvjedočila je Citaku.

Ugrađeni videozapis

Vlora Çitaku

@vloracitaku

After today’s session on , as I was speaking with the & delegations, the Serbian FM came after me shouting, spewing insults towards me & the delegation

“The ones you are sitting with are your colonizers” he said (referring to & )

Broj osoba koje o tome govore: 416

Uvredljiva dekolonizacija

Srpski mediji javljaju da je do sukoba došlo jer je Citaku u govoru rekla da se radi o dekolonizaciji kada se govori o Srbiji i Kosovu. Na snimci se čuje kako Dačić viče Citaku: “Znaš tko je kolonizator? Pa ti s kojima sjediš, oni su”.

“Dekolonizacija, pa to je najveća glupost”, komentirao je Dačić, a nakon što mu je Citaku odgovorila, Dačić joj je poručio: “Ajde, bre, glupi ste koliko ste teški”.

‘Kakav idiot’

Dačić je i u izjavi za RTS bio prilično neumoljiv prema kosovskoj veleposlanici: “Koliko netko nema srama pa da u Savjetu sigurnosti pred velikim kolonijalnim silama, koje su imale svoje kolonije diljem svijeta, i pred afričkim, južnoameričkim i azijskim zemljama koje su se oslobađale od kolonijalizma, koristite jedan takav izraz. Da vas nije sramota. To je čisti bezobrazluk”, nije se smirivao Dačić.

Na kraju snimke se čuje i kako je osoba koja je snimala rekla: “Kakav idiot, čovječe”.

Snimku je na Twitteru podijelio i šef kosovske diplomacije Behgjet Pacolli, uz komentar: “Srbijanski ministar Dačić je dobar za kazalište, ali prilično loš za diplomatsko ponašanje. Njegovo ponašanje prema veleposlanici Vlori Citaku je sramotno. Da, već 20 godina uživamo u slobodi od srpskog kolonijalnog i aparthejda. To je gotovo. Kosovo je nezavisno. Točka.”

869020cookie-check‘Ajde, bre, glupi ste koliko ste teški!’
Izvor :

net

Komentari

comments