Američki teoretičar zavjera zabranjen na YouTubeu, Facebooku i iTunesu

VELIKE internetske tvrtke povele su u ponedjeljak ofenzivu protiv američkog zagovornika teorije urota Alexa Jonesa kojemu je odsad onemogućen pristup Facebooku, YouTubeu, Appleu i Spotifyu, pošto je godinama prolazio nekažnjeno.

Te mjere dolaze nakon što su YouTube, Facebook i Twitter mjesecima bili optuživani da ne čine dovoljno u suzbijanju dezinformiranja i govora mržnje.

Osnivač internetske stranice InfoWars, Alex Jones blizak je krajnjoj desnici, a postao je poznat po izjavama i teorijama urota u vezi s pokoljem u školi Sandy Hook 2012.

CNN International

@cnni

Roditelje ubijene djece nazvao plaćenim glumcima

Jones je više puta nakon tog pokolja, koji je Adam Lanza počinio u osnovnoj školi u Connecticutu i u kojemu je ubijeno 26 ljudi, među kojima 20 djece, izjavio da je zločin bio insceniran.

Drži da su roditelji djece ubijene u pucnjavi zapravo glumci plaćeni da odigraju jednu ulogu.

Više obitelji podiglo je tužbu protiv njega, optuživši ga da takve teorije širi kako bi povećao svoje slušateljstvo i prihode.

44-godišnji Teksašanin iznosio je i mnoge druge teorije urota, pa tako i onu da je američka vlada naručila teroristički napad 11. rujna.

Facebook ga zabranio zbog govora mržnje i veličanja nasilja

Prije nekoliko dana Facebook je povukao četiri videosnimke sa stranica povezanih s Jonesom u kojima su prekršena pravila društvene mreže o govoru mržnje i uznemiravanju, navodi platforma u poruci objavljenoj u ponedjeljak.

Nakon toga je Alex Jones objavio na Facebooku dodatan sadržaj zbog kojeg mu je tvrtka uklonila četiri glavne stranice.

To je učinila pod optužbom da “veliča nasilje” i “koristi se ružnim izrazima opisujući transrodne osobe, muslimane i imigrante”, čime je prekršio interno pravilo Facebooka.

Trump sudjelovao u njegovoj emisiji

Društvena mreža dodaje da ju je na taj korak potaknuo govor kojim se Jones koristio, a ne njegove teze o uroti.

Godine 2015. kandidat Donald Trump sudjelovao je u emisiji Alexa Jonesa i pružio mu potporu.

“Vaš ugled je nevjerojatan”, rekao je tada u emisiji budući američki predsjednik. “Neću vas razočarati”, obećao je.

Izvor :

index

Komentari

comments