AYAHUASCA I VIRTUALNA STVARNOST: Zakoračite u Amazonu i svijet psihodelije iz vlastitog naslonjača

Virtualna stvarnost sve je učestaliji oblik promocije

Video od 17 minuta nazvan ‘Awavena’ pionirski je uradak koji putem virtualne stvarnosti, pripremljenog scenarija i 360 stupnjeva rotacije znatiželjnike uvodi u čudesan svijet Amazone.

Ayahuasca i virtualna stvarnost

Amazonska medicina sve je popularnija na Zapadu, a tome ponajviše ide u prilog učestala konzumacija u svim društvenim krugovima pa je se zabranjuje zbog ‘rekreacijske uporabe’. Zato su se filmaši Nicole Newnham i Lynette Wallworth odlučili snimiti ovaj pionirski video koji bi trebao baciti drugačije svijetlo na Yawanawá pleme, amazonsku zajednicu i najpoznatiji psihodelični napitak Ayahuascu. Cilj filma je destigmatizacija napitka, no isto tako i upoznavanje ‘mainstream’ publike s njegovim punim potencijalom. Samo pleme danas broji oko 3.000 Indijanaca diljem Brazila, Perua i Bolivije – tradicija konzumacije Uni čaja (njihov naziv za Ayahuascu) usko je vezana uz svetu ženstvenost pa ne čudi da je spravljaju Hushahu šamanice i da služi kao sakrament inicijacije u pleme i šamanističku praksu.

Ayahuasca je u kompot načinjen od dva elementa. Prvonavedeni Yage sadrži alkaloide poput harmalina i harmina koji djeluju kao MAOI inhibitori (primarno omogućuju oralnu aktivaciju DMT-a) dok su drugi elementi izvori DMT-a i među njima najčešće su korišteni Psychotria viridis (Chacruna), Diplopterys cabrerana (Chaliponga) i Psychotria carthagenensis (Amyruca). Napitak se konzumira kao dio indijanskih kultura Južne Amerike – sam naziv dolazi iz Quechua jezika, odnosno europska inačica njihovog naziva ‘Ayawaska’. ‘Aya’ označava ‘duh/dušu’ ili ‘mrtvo tijelo’ dok ‘waska’ predstavlja ‘uže’, ‘lijanu’ ili ‘vino’. Achuar jezici je nazivaju ‘Natem’, a Sharanahua jezici ‘Shori’. Knjiga ‘True Hallucinations’ psihodeličnog maga Terencea McKenne i životni rad njegovog brata Dennisa na farmakologiji, botanici i kemiji Aye i oo-koo-he napitka (Anadenanthera peregrina, Yopoa i izvora 5-MeO-DMT molekule) kompot su gurnuli tamo gdje se nalazi danas – samom rubu zapadnjačkog ‘mainstreama’.

Vidi još:  Procurila snimka stvarnog izvanzemaljca! Evo kako izgleda 12.000 godina star Anunnaki

Unikatno iskustvo

Tako je došlo i do ovog filma u kojem subjekt nosi VR uređaj na glavi i tako u prvom licu biva odvučen u čarobna prostranstva Amazone, među drveće, tamo osjeti pravi ‘Set & Setting’ za ceremoniju i otkriva unikatno iskustvo konzumacije napitka u njegovom prirodnom okruženju. Koliko je video revolucionaran govori i činjenica da je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, a par mjeseci ranije imao je i eksperimentalno prikazivanje u Sundanceu. Poglavica Tashka smatra kako su ovakvi radovi presudni za očuvanje brojnih pomalo i izgubljenih tradicija dok je šamanica ustvrdila kako sudjelujući u sadržaju korisnik baš kao i snimani subjekti nema osjećaj da se nalazi u blizini kamere ili snimke. Naravno, nakon što se riješi prvotne neugode zbog nošenja maske na licu i prepusti sve svim uključenim osjetilima.

Autor Wallworth smatra kako je i samo iskustvo VR-a psihodelično. “Otvori vam portal, uvuče vas u lokaciju gdje nikad niste bili, pojača boje i zvuk… Krećete se bez pokreta tijela, dobivate spoznaju i vraćate se.” Pleme je složno u pohvali konačnog rezultata – svi smatraju kako će ovo nedvojbeno pomoći u očuvanju amazonske prašume, što zapravo i je konačni cilj ne samo Ayahuasce već i Indijanaca. Stručnjaci dodaju kako je ovo jedan od presudnih trenutaka za VR tehnologiju – drveće doista izgleda kao drveće, zvukovi su autentični, iskustvo je barem u alegoriji slično i samo je pitanje do koje mjere će se ubrzati njezin razvoj. A i šira slika je potpuno pogođena – tehnologija pomaže u očuvanju tradicije, prirode i psihodelije. Kada već neće čovjek…Izvor :

dnevno

Komentari

comments