Headline News

Banac napao svećenika i medijskog tajkuna Ivana Tolja, kako bi zaštitio predsjednika HDZ-a!

To što Milan Ivkošić i Nino Raspudić, ugledni desni kolumnisti Večernjeg lista, oštro kritiziraju Karamarka i pozivaju ga da odstupi, po dr. Bancu  više nije pisanje tradicionalnih protivnika HDZ-a, nego je to na zacrtanoj liniji Ivana Tolja, što može biti krajnje negativno jer nas vodi u neka ranija razdoblja sa svim onim što su ona […]

image_pdfimage_print

To što Milan Ivkošić i Nino Raspudić, ugledni desni kolumnisti Večernjeg lista, oštro kritiziraju Karamarka i pozivaju ga da odstupi, po dr. Bancu  više nije pisanje tradicionalnih protivnika HDZ-a, nego je to na zacrtanoj liniji Ivana Tolja, što može biti krajnje negativno jer nas vodi u neka ranija razdoblja sa svim onim što su ona nosila. No, Banac osim optužbi na račun kontroverznog svećenika i medijskog tajkuna Ivana Tolja, ni riječ nije rekao niti napisao na što ga podsjećaju najnovija otkrića o povezanosti Tomislava Karamarka s glavnim lobistom MOL-a Josipom Petrovićem, te vodi li nas i to u neka ranija razdoblja, primjerice ona Sanaderova,  sa svim onim što su ona nosila

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko muku muči s pojedinim medijima, prije svega s tjednikom Nacional koji iz broja u broj objavljuje nove i nove tajne dokumente koji otkrivaju njegovu blisku vezu s glavnim lobistom MOL-a Josipom Petrovićem. No, ipak najveću mu  glavobolju zadaju Styrijina izdanja Večernji list i 24 sata. Karamarko, naime, nije zadovoljan uređivačkom politikom tih listova, pogotovo njihovim pisanjem o aferi Konzultantica i ostalim aferama koje su nakon toga iscurile u medijima. Posebno su ga pogodili komentari istaknutih desnih kolumnista Večernjeg lista Milana Ivkošića i Nina Raspudića, koji žestoko kritiziraju prvog potpredsjednika HDZ-a. „Ako je odgovoran i pošten, Karamarko treba otići iz vrha i vlasti i HDZ-a”, piše Milan Ivkošić.“Ako ne odstupi, a prije toga ne stvori uvjete za izbore i u stranci i u državi, Karamarko će završiti u političkom ništavilu na isti način kao i Budiša. Ali ne i HDZ, jer on ima golemu političku moć“, konstatira Ivkošić.

„Karamarko više ne može biti svoj, onaj koga će se bespogovorno slušati, tko će moći udariti šakom o stol koji je metafora za šaku u gubicu onima koji mu stanu na put. Bez toga, on ne može biti više suvereni šef stranke i samopouzdani potpredsjednik Vlade“, piše Večernjakov kolumnist Milan Ivkošić. Podsjetimo, samo nekoliko  mjeseci ranije Karamarka je hvalio i pisao kako je on „iz izvornog i hrabrog HDZ-a koji je stvarao i spašavao Hrvatsku“. Danas, nakon što su u javnost iscurili brojni kompromitantni dokumenti o njegovoj povezanosti s glavnim lobistom MOL-a Jozom Petrovićem, Ivkošić optužuje Karamarka  da se ničim nije odmaknuo od bivšeg premijera Ive Sanadera.“Teče kao lijena rijeka koja je izgubila vodu što joj dolazi iz zemlje i iz pritoka i s neba…  Hrvatsku nije ni pokušao spasiti od nasljeđa Milanovića i drugih njezinih ovostoljetnih premijera”.

Vidi još:  Šeksov nećak Bojan Divjak sa donedavno blokiranim računom kupuje Glas Slavonije!

Predbacuje mu što, za razliku od Milanovića, nikad nije stvorio autoritet u stranci, „a u posljednje vrijeme izgubio je svaku šansu da to učini“. Smatra i da je za HDZ bolje da Karamarko sam odstupi, bez obzira ima li HDZ kandidata koji će ga zamijeniti, jer je „bolje neizvjesno traženje nego izvjesna nemoć“, poručuje ovih dana desni kolumnist Večernjeg lista u žestokom obračunu s predsjednikom HDZ-a.

Nakon Ivkošića i Raspudić opleo po Karamarku

A kada kola krenu nizbrdo onda nevolje ne dolaze pojedinačno, nego u nizu, pa tako Ivkošićev žestoki obračun s predsjednikom HDZ-a nije ostao usamljen primjer, jer je ubrzo nakon njega i još jedan desni kolmnist Večernjeg lista, Nino Raspudić, odlučio otvoreno napisati da Karamarko više nije poželjan ni u redovima notorne desnice. Tako Nino Raspudić u svojoj kolumni, smještenoj baš stranicu tik do  Ivkošićeve, nastavlja s kritikama šefa HDZ-a. Predbacuje mu aferu Konzultantica, jer je time doveo stranku i sebe u nezavidan položaj. „Nije dobra prvenstveno za Karamarka, onda za HDZ, kojem je nedavno zasjeo na čelo u drugom mandatu, pa za ovu Vladu, ali nije dobra ni za desnu političku scenu u Hrvatskoj koju je poklopio HDZ“, piše Raspudić. No, za razliku od Ivkošića, Raspudić smatra da bi ova situacija mogla značiti i pokapanje HDZ-a. „Pitanje je, ako izađu i gore stvari, bi li to značilo krah HDZ-a gori od onog nakon Sanaderova pada, čiju je većinu do kraja mandata, i neizbježnog poraza, doteglila Kosor, i trijumfalan povratak lijeve vlasti“, piše Raspudić.

Dakako da tekstovi ove dvojice desnih kolumnista Večernjeg lista imaju posebnu težinu prije svega u krugovima bliskim desnici, pa je Karamarka uhvatila panika, ali i srdžba, kako to da Večernji list tako žestoko udara po njemu. Ubrzo je pronađen i krivac. Tako je  medijski tajkun i svećenik Ivan Tolj, posebni savjetnik Styrijinih izdanja za Hrvatsku i BiH, u vrhu HDZ-a označen kao glavni naručitelj svih napada na čelnika stranke i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. No, ni čelnik HDZ-a nije sjedio prekriženih ruku pa je  preko svojih medijskih uzdanica i trbuhozboraca odlučio uzvratiti udarac, što  potvrđuje i najnoviji istup dr. Ive Banca, kolumnista Jutarnjeg lista, povjesničara i profesora na američkom Yaleu i Filozofskom fakultetu u Zagrebu koji je u Bujici oštro napao ta dva spomenuta Styrijina izdanja. Banac ih je najprije  optužio da napadaju biskupa Komaricu i tako daju vjetar u leđa Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, koji se  pridružio i napadima na Karamarka, optužujući ga da nastavlja „ustašku politiku“, a koristi se i medijima u Hrvatskoj koji su cijelo vrijeme bili u službi Ive Josipovića i Zorana Milanovića. U tome prednjače Večernji list i 24 sata koje vodi Dodikov prijatelj Ivan Tolj – rekao je u Bujici dr. Ivo Banac. No, Banca  i nije  toliko briga što Dodik napada  biskupa Komaricu, koliko ga je briga što  njegovog političkog šefa Tomislava Karamarka napadaju novinari i kolumnisti  Večernjeg lista, pogotovu oni  desne provenijencije – Milan Ivkošić i Nino Raspudić.

Vidi još:  HDZ-ovo glasilo Kolindi je objavilo rat

Banac optužuje Tolja da šuruje s Dodikom

No, biskup Komarica i njegovo pokretanje pitanja povratka Hrvata u Republiku Srpsku, zbog čega ga je zvjerski napao Milorad Dodik, bio je izvrstan šlagvort  za dr. Banca da  u igru uvede moćnog medijskog tajkuna i svećenika Ivana Tolja, kojeg Karamarko drži najodgovornijim za kritičko pisanje Večernjeg lista o najnovijim aferama u kojima se spominje šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade. „Hrvati u Bosni i Hercegovini zgroženi su napadima na biskupa Komaricu. Ogorčeni su i deseci tisuća naših sunarodnjaka koji danas žive u Republici Hrvatskoj, a Dodikovi prethodnici protjerali su ih iz Bosanske Posavine i drugih stoljetnih hrvatskih krajeva. Na žalost, reakcije političkog vodstva Hrvata u BiH su izostale. Dragan Čović i njegova politička oligarhija ne smije ni pisnuti protiv Dodika! To je zasmetalo čak i vrhbosanskom nadbiskupu, kardinalu Vinku Puljiću. No, i unutar Katoličke crkve ima pojedinaca koji koketiraju s Dodikom. Jedan od njih je poznati svećenik i medijski tajkun Ivan Tolj. On i dalje potajno šuruje s čelništvom tzv. Republike Srpske, bez obzira na njihove napade na hrvatskog biskupa Franju Komaricu“, kazao je dr. Ivo Banac. Tim izjavama Banac želi prikazati Ivana Tolja kao bliskog „šurovatelja“ s čelništvom Republike Srpske, čiji predsjednik Milorad Dodik besprizorno napada našega biskupa Komaricu, a predsjednika najveće hrvatske stranke i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka optužuje za širenje ustaštva. A ako takav čovjek stoji iza napada na Karamarka u Večernjem listu, onda je „nešto trulo u državi Danskoj“, najvjerojatnije rezonira dr.  Banac.

Povratak u neka ranija razdoblja

A da bi pojačao svoj dojam o zločestom svećeniku i još zločestijem medijskom moćniku Ivanu Tolju, Banac je u Bujici još jednom vrlo oštro prozvao kontroverznog Ivana Tolja, svećenika-tajkuna povezanog s austrijskom Styrijom, desne kolumniste Večernjaka koji kritiziraju Karamarka, ali i Toljevu povezanost s Dodikom te Draganom Čovićem: „Sam Dodik je javno priznao da je Čović zaustavio pritiske iz Zagreba prema Republici Srpskoj. U toj sprezi sudjeluje i Styria preko svojih kolumnista i urednika. Oni stvaraju lažni dojam da nema nikakvih otvorenih pitanja između tzv. Republike Srpske i Hrvatske. Ne bih se želio uplitati u disciplinske mjere koje sigurno postoje u crkvi, ali koliko sam uspio shvatiti, svi pokušaji da se Ivana Tolja uputi ka nekoj umjerenijoj politici – jednostavno nisu uspjeli. Njegov utjecajan položaj nije vezan samo uz Hrvatsku i BiH, on ide mnogo šire, od Austrije, gdje surađuje u vrhu Styrije – do Beograda. To je jedan medijski imperij koji širi liniju vrlo problematičnog ishodišta s posljedicama prilično negativnim za svaku vrstu stabilizacije ovog dijela svijeta. Tolj ima zacrtanu liniju. Primjećujem što se piše i da to više nije pisanje tradicionalnih protivnika HDZ-a, nego sad u tome sudjeluju i tzv. desni kolumnisti. To je krajnje negativno i vodi nas u neka ranija razdoblja, sa svime onime što su ona nosila“, konstatirao je dr. Banac. Njegov napad na Ivana Tolja, svećenika i posebnog savjetnika svih izdanja Styrie za Hrvatsku i BiH, zapravo je bio u funkciji amortiziranja napada na šefa HDZ-a i umanjivanja nastale štete, posebno od strane uglednih desnih kolumnista Milana Ivkošića i Nine Raspudića. Banac je – optužujući Tolja za širenje jednog problematičnog medijskog imperija od Hrvatske i BiH, preko Austrije pa sve do Beograda – zapravo želio prikazati da napadi na Karamarka nisu slučajni, te da su moguće i dirigirani izvan granica naše zemlje, pa čak i iz srpske prijestolnice. Dakle, po Bancu, to što pišu, između ostalih Ivkošić i Raspudić, više nije pisanje tradicionalnih protivnika HDZ-a, nego je to na zacrtanoj liniji Ivana Tolja, što može biti krajnje negativno jer nas vodi u neka ranija razdoblja sa svim onim što su ona nosila. No, Banac osim optužbi na račun kontroverznog svećenika i medijskog tajkuna Ivana Tolja, ni riječ nije rekao niti napisao na što ga podsjećaju najnovija otkrića o povezanosti Tomislava Karamarka s glavnim lobistom MOL-a Josipom Petrovićem, te vodi li nas i to u neka ranija razdoblja, primjerice ona Sanaderova,  sa svim onim što su ona nosila.

Vidi još:  Ni ne slutite tko osim Brkića ‘iza kulisa’ priprema veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a

Share Button
Izvor :

Dnevno.hr

Komentari

comments

You may also like

By 

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li dalicom.eu koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi dalicom.eu i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Dalicom.eu ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na dalicom.eu. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Dalicom.eu koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti dalicom.eu koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Dalicom.eu koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja dalicom.eu ili partner omogućuje se putem kolačića koje dalicom.eu, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close