BANIMIR BUNJAC O NOVOM POREZU-GRAĐEVINSKOJ RENTI: “Premijeru u čijem interesu radiš?”

“Vlada nas cijelo vrijeme uvjerava da će porez na nekretnine zamijeniti komunalnu naknadu. To samo po sebi ne sadržava cijelu istinu jer će iznos poreza biti veći od naknade. Ali, pazite sad, upravo u tjednu pred Uskrs saznajemo da će umjesto komunalne naknade biti uvedena građevinska renta!Znači, porez na nekretnine nije ništa drugo, već potpuno novi porez!Sredinom siječnja premijer Plenković rekao je kako će “jačati povjerenje u institucija kako bi se borio protiv demagogije”. Je li ovakav način varanja osiromašenih građana i cjelokupne javnosti doista doprinosti porastu povjerenja?Je li opravdano upitati:”Premijeru, u čijem interesu radiš? Čuješ li glas svoga naroda?”, reagirao je zastupnik Živog zida Branimir Bunjac na priejedlog zakona kojim od  1. siječnja 2018. godine Hrvatska uvodi građevinsku rentu! Propisuje to Nacrt prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu koji je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević uputio na javno savjetovanje.

Uvođenje građevinske rente jedna je od najvećih novosti tog zakona jer predstavlja novi namet za građane o kojemu dosad nitko službeno nije rekao nijednu riječ, piše Večernji list. Predlagač kaže da je “građevinska renta novčano javno davanje koje se plaća za korištenje već izgrađene komunalne infrastrukture na području cijele jedinice lokalne samouprave i položajne pogodnosti građevinskog zemljišta u naselju prilikom građenja građevine ili za izgrađenu građevinu”.

Ovako kako je opisano, građevinska je renta zapravo novo ime za postojeću komunalnu naknadu koju plaćaju vlasnici svih nekretnina u Hrvatskoj. Vlada je dosad tvrdila da će komunalna naknada od 1. siječnja 2018. prerasti u porez na nekretnine, što je i predviđeno Zakonom o lokalnim porezima koji je potkraj prošle godine prihvaćen u Saboru. Porez na nekretnine trebao bi u prosjeku biti “tu negdje” kao i komunalna naknada, skuplji za stanove i kuće sagrađene nakon 1988. godine, a jeftiniji za sve ostale objekte, osim ako nisu luksuzne kvalitete.

Prođe li zakon kako je napisano u prijedlogu, od 1. siječnja 2018. u Hrvatskoj će se plaćati doprinos za građenje komunalne infrastrukture, porez na nekretnine i komunalna renta, što nadmašuje sadašnja davanja temeljena na vlasništvu nad nekretninama, bilo da je riječ o zemljištu ili stanovima.

Vidi još:  Plenkovića ‘provalili’ i u Europi! Nećete vjerovati što mu zamjeraju

Komentari

comments