BESKONAČNI RAT! Nakon 17 godina rata, glavni američki zapovjednik u Afganistanu priznao da talibani ne mogu biti poraženi

Afganistanski rat se ne može vojno dobit, a mir će se postići samo političkim rješenjem s talibanima, priznao je novoimenovan američki general koji je zadužen za operacije SAD-a i NATO-a

U svom prvom intervjuu od kada je u rujnu preuzeo zapovjedništvo NATO-ove misije za Rezolutnu potpore, general Austin Scott Miller iznio je za NBC News iznenađujuće iskrenu procjenu naizgled beskonačnog sukoba koji je započeo američkom invazijom Afganistana u listopadu 2001. godine, piše RT.

“Ovo ne može biti vojno osvajanje. To će biti političko rješenje” – rekao je Miller.

Izjavio je da su talibani također umorni od borbe i možda će ih interesirati”rad kroz politički mir” 17-godišnjeg rata.

Ali još nije jasno jesu li taliban otvoreni za pregovore. Prošlog mjeseca, visoki talibanski zapovjednik izjavio je za RT, u iznimno rijetkom intervjuu, da čelnici skupine nisu imali želju za pregovorima s Amerikancima.

Opisivan godinama kao rat koji je doživio zastoj, sukob je u posljednjim mjesecima išao u korist talibana. Čak su i američke vojne procjene, da afganistanska vlada kontrolira ili utječe na nešto više od polovice 407 općina u zemlji – što je rekordno niska razina otkako je Generalni inspektor za obnovu Afganistana ili SIGAR započeo praćenje kontrole općina u studenom 2015. godine.

Da stvari budu još gore, žrtve među afganistanskim vladinim snagama porasle su u posljednjih nekoliko mjeseci. Afganistanske sigurnosne snage pretrpjele tisuće smrtnih slučajeva u kolovozu i rujnu, prema Pentagonu.

Millerova želja za političkim rješenjem je čak podržana i od strane State Departmenta, koji je u kolovozu rekao da SAD rade sve kako bi se olakšali mirovni pregovori između talibana i afganistanske vlade.

Novi američki zapovjednik osjetio je pogoršanje sigurnosne situacije u Afganistanu iz prve ruke. U listopadu je Miller preživio talibanski napad u Kandaharu, u kojem su poginuli istaknuti afganistanski ratni zapovjednik i šef mjesne obavještajne službe.

Komentari

comments