BiH leži na ”nafti 21. stoljeća”, Njemci dolaze na nalazišta!

“U Bosni i Hercegovini se nalaze značajne količine litija”, tvrdi profesor Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, piše Biznis Info. Radi se o mineralu od kojeg se, između ostalog, proizvode baterije za električna vozila, zbog čega je on ključan za razvoj automobilske industrije. Svjetski mediji litij su odavno prozvali „naftom 21. stoljeća“.

Informaciju o nalazištima ovog metala na prostoru BiH i Srbije nedavno je dao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da će realizacija projekta „Jadar“ biti bum za razvoj Srbije i Podrinja, s obzirom na to da tu ima 10% svjetskih nalazišta litija.
Rekao je tada i da bi ovo mogao biti veliki bum za Podrinje s obje strane Drine.

Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, kazao je da predsjednik Srbije nije ovo rekao napamet te kako je to su u potpunosti točno.

“Radi se o nalazištima ne samo u Podrinju nego u cijeloj BiH. Fridrih Kacer, jedan od najznačajnijih geologa u BiH još u vrijeme Austro-Ugarske rekao je da je BiH izuzetno bogata rudama i mineralima”, kazao je Gutić nedavno za Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju litij, ima ga i na teritoriji Domaljevca, Šamca, dijelu srednje Bosne. Dodao je da tuzlanski fakultet još od šezdesetih godina prošlog stoljeća radi geološka kartiranja cijele BiH.

“Posjedujemo sve podatke. Znamo da su za litij u Podrinju zainteresirane neke njemačke tvrtke. U BiH je već formirana tvrtka uz preporuku tvrtke „Thyssen“ iz Njemačke, upravo za ova nalazišta”, kaže Gutić./HMS/

Komentari

comments

Vidi još:  Fantastičan uspjeh matematičara iz Tešnja na takmičenju Hrvatskoj: Među 1000 učenika osvojili su prvo i treće mjesto!