Bivši provalnik u automobile u misiji spašavanja HDZ-a?!

Podsjetimo, kompromitirajući materijal za predsjednika HSS-a Krešu Beljaka svojedobno je prikazan u ”Bujici”, Velimira Bujanca. Tamo je rečeno da je Beljak krao u 2 sata po noći, a iz automobila nije uzimao samo auto-radija, nego i slavine, audio-kazete i sunčane naočale, a jednoj gospođi ukrao je 500 kuna i gornji dio trenerke marke “Fila”! ‘I takav čovjek u budućnosti bi trebao voditi poljoprivredni sektor Milanovićeve Vlade te upravljati našim vodama, šumama i milijardama iz europskih fondova’, zapitao se tada Velimir Bujanec. Danas je Beljak, očito, više nego dobrodošao u Plenkovićevu Vladu.

U ekskluzivnom intervjuu za Večernji list premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković tvrdi da će njegova stranka imati većinu u Hrvatskom saboru, a da su HSS-u vrata širom otvorena. Analitičari pak smatraju da je Plenković otvorenim pozivom HSS-u, zapravo, i ne htijući pokazao da se on i njegova stranka, nakon hazarderskog poteza koji je povukao u prošli četvrtak na sjednici Vlade, kada je u jednoj sekundi smijenio trojicu Mostovih ministara i de facto srušio doadašnju koaliciju s Mostom, ne nalaze baš u toliko zavidnoj poziciji koliko to on, svojim hladnokrvnim izjavama, želi prikazati pred hrvatskom javnosti.
Već dan nakon smjene Mostovih ministara i cijele galerije Mostovih dužnosnika u Vladi i državnim tijelima, prigodom prikupljanja potpisa za smjenu predsjednika Sabora Bože Petrova, vidjelo se da nije problem osigurati 76 ruku za smjenu moralizatorskog metkovskog psihijatra , koliko je  puno veći problem osigurati dovoljan broj ruku za izglasavanje povjerenja Gordanu Jandrokoviću za novog šefa Sabora.
I dok su sve oči uprte u čelnika HNS-a Ivana Vrdoljaka, kojeg su mnogi u HDZ-u ali i političkim kuloarima oduvijek smatrali rezervnom opcijom HDZ-a i u vrijeme Tomislava Karamarka i sada kada je na kormilu stranke Andrej Plenković, Vrdoljak je uvijek tvrdio da on neće spašavati ni HDZ ni Most te da njegova stranka u tome neće sudjelovati. Ipak bolji poznavatelji prilika u toj stranci koju mnogi smatraju trgovačkom, vjeruju da će Vrdoljak, ukoliko Plenković bude darežljiv, na ovaj ili onaj način, dati potporu njegovoj Vladi. Ali takva potpora bi Plenkovića skupo stajala pa je veoma upitno bi li on pristao na sve uvjete koje bi Vrdoljak i HNS postavio pred njega. Zanimljivo je da su ovu situaciju kao svoju priliku da ‘jame’ što se ‘jamiti’ da prepoznale i neke manje stranke, koje bi, pođe li po zlu, dobro došle Plenkoviću za krpanje većine u Saboru. Tu se prije svega misli na pojedine kandidate koalicije Jedina opcija i Živog zida, primjerice profesora Ivana Lovrinovića aktualnog kandidata spomenute koalicije za zagrebačkog gadonačelnika, koji već odavno mašta da zasjedne u guvernersku fotelju HNB-a. U takvoj situaciji nije ni čudno što Plenković ‘vabi’ HSS, koji u Saboru ima pet ruku, što u ovoj, do kraja neizvjesnoj situaciji, može biti prava dragocijenost. Plenkoviću očigledno ne smeta ni prošlost čelnika te stranke Kreše Beljaka, koji je svojedobno bio osuđen
na 8 mjeseci zatvora zbog teške krađe. Podsjetimo kompromitirajući materijal za predsjednika HSS-a svojedobno je prikazan u ”Bujici”, Velimira Bujanca. Tamo je rečeno da je Beljak krao  u 2 po noći, a iz automobila nije uzimao samo auto-radija, nego i slavine, audio-kazete i sunčane naočale, a jednoj gospođi ukrao je 500 kuna i gornji dio trenirke marke “Fila”! I takav čovjek u budućnosti bi trebao voditi poljoprivredni sektor Milanovićeve Vlade te upravljati našim vodama, šumama i milijardama iz europskih fondova, zapitao se tada Velimir Bujanec. On je u televizijski eter pustio i  presudu Kreši Beljaku iz ožujka 2002. godine, kojom je aktualni predsjednik HSS-a osuđen na 8 mjeseci zatvora zbog teške krađe…”
No, veoma je izvjesno da bi Beljak mogao postati glavni faktor u misiji spašavanja HDZ-a i stvaranja nove saborske većine. Uostalom, Plenković je i do sada pokazao, da će do zadnjeg štititi ministre u svojoj Vladi koji za sobom vuku teško breme afera, te da će radije smijeniti one koji se usude progovoriti o tim aferama. Plenković bi, eventualnim kritičarima koji bi se usprotivili koaliciji HDZ-a i Beljkovog HSS-a mogao reći da su to njegovi grijesi iz prošlosti, te da je on zbog toga bio i pravomoćno osuđen.
U svakom slučaju, Plenkoviću neće biti lako sljedećih dana, na način kako je to on prikazao hrvatskoj javnosti. Jer, ovdje možda i nije toliki problem nekako skupiti  novu saborsku većinu, koliki je problem s takvom nestabilnom većinom, donositi važne državne odluke u narednom periodu.
Vidi još:  PLENKOVIĆ PUCA PO ŠAVOVIMA: Kakvi problemi pritišću predsjednika Vlade?

Izvor :

dnevno

Komentari

comments