Bojite se virusa Zapadnog Nila? Evo što učiniti i kako se zaštititi

Uloga svakog pojedinog građana u provođenju mjera za smanjenje uvjeta za razvoj komaraca je izuzetno značajna, jer svojim savjesnim, odgovornim ponašanjem i aktivnim uključivanjem sudjeluje u sprječavanju njihova širenja.

Za prijenos virusa Zapadnog Nila odgovorni su zaraženi komarci, najčešće iz roda Culex, a uobičajeno su rasprostranjeni na našem području, osobito u ljetnim mjesecima. Virus se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa. Zaraženi komarac prenosi virus na ljude, kopitare i druge sisavce ubodom, ali virus ne može prijeći s čovjeka na čovjeka.

Steven Kriemadis

Razvoj komaraca

Komarci se razvijaju u vodi. Ovisno o vrsti, mogu se razvijati u čistim i onečišćenim vodama, različitim prirodnim staništima ili staništima koja su nastala utjecajem ljudi. Broj komaraca oko nas posljedica je prisutnih uvjeta potrebnih za njihov razvoj, prije svega količine vode i temperature. Komarci se razvijaju u različitim prirodnim i umjetnim leglima. Prirodna su:poplavne površine, kanali s vodom, lokve nastale nakon kiše, stajaćice bez prirodnih neprijatelja ličinki komaraca, vode u dupljama drveća, mirni dijelovi tekućica.

Umjetna legla su: otvorene posude s vodom u dvorištima i vrtovima (kante i bačve), različiti predmeti u dvorištu i u okolišu u kojima se nakuplja kišnica, gume na otvorenome, neodržavani bazeni i jezerca, slivnici, vaze na grobljima, nakupine vode na nepropusnim podlogama te mnoge druge slične nakupine vode.

Tijekom kolovoza i rujna komarci koji nam dosađuju u Zagrebu razvijaju se uglavnom u umjetnim leglima.

U provedbi suzbijanja komaraca Grad Zagreb čini sve što je u njegovoj moći , no nažalost same mjere koje organizira nisu dovoljne. Građani svojim svakodnevnim aktivnostima i ponašanjem mogu znatno utjecati te pridonijeti smanjenju broja komaraca u svojoj okolini.

 

Što je potrebno činiti?

Vrlo je vjerojatno da su komarci koji nas bodu iz našeg vlastitog okruženja. Razvoj komaraca u našoj okolini se događa kontinuirano. Tijekom ljeta razvojni ciklus komarca (od jaja do leteće jedinke) traje samo 4-7 dana, stoga je potrebna stalna briga kako bi smo spriječili razvoj komaraca u našem okruženju.

Vidi još:  Kako se zaštititi od sveprisutnog elektromagnetskog zračenja

Najdjelotvorniji način borbe protiv komaraca je pronaći i ukloniti mjesta razvoja (legla) komaraca:

ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, boce, igračke i druge posude;

redovito (svakih četiri do pet dana) prazniti ili zamijeniti vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu;

spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom;

tijekom ljeta u vaze za cvijeće na grobljima staviti pijesak ili zemlju, prirodno cvijeće zamijeniti umjetnim;

propisno odlagati krupni otpad;

održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane;

održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija);

propisno držati gume u vulkanizerskim dvorištima; redovito uklanjati gume koje se ne koriste, prazniti vodu iz guma, gume prekriti nepropusnom folijom;

održavati septičke jame, držati ih propisno zatvorene;

održavati zelene površine i uređivati vrtove da se u njima što manje zadržavaju leteći komarci.

 

Kako se zaštititi od uboda komaraca?

Koristiti sredstva koja odbijaju komarce (repelente) na bazi aktivne tvari DEET (20-50%) ili icaridin, pridržavajući se uputa za njihovo korištenje.

Pri boravku u područjima gdje je velik broj komaraca nositi odjeću svijetlih boja, duge rukave i duge hlače.

Zaštititi prozore i vrata mrežama za kukce i zavjesama, postaviti mreže iznad kreveta i dječjih kolica.

screenshot

Izvor :

dnevno

Komentari

comments