BRKIĆ O OPTUŽBAMA DA JE ŠPIJUNIRAO MAILOVE BIVŠE SUPRUGE: ‘Sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije’; Oglasila se policija

Vezano za informaciju da je ispitan u svojstvu osumnjičenika, tj. da je otvorena predistraga protiv Milijana Brkića, sam Brkić tvrdi da je u pitanju cirkus u kojem ne namjerava sudjelovati

Danas je u javnost izašla informacija da je zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić ispitan u svojstvu osumnjičenika jer je, navodno, presretao poštu svoje bivše supruge, koristeći usluge bivšeg informatičara MUP-a Franje Vargeosumnjičenog u aferi SMS. Brkić je za N1 televiziju rekao kako je u pitanju cirkusu u kojem on ne namjerava sudjelovati.

“Cirkus koji je počeo prije 10 mjeseci, ide dalje, a kao što sam već rekao, u njemu i dalje ne želim sudjelovati. Za sada ću samo nadodati da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije”, rekao je Brkić za N1.

PNUSKOK: Podnesena je kaznena prijava protiv dva hrvatska državljanina

O slučaju se oglasilo i Ministarstvo unutarnjih poslova. Kažu da je podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da su dva hrvatska državljanina počinila kaznena djela “Sprječavanje dokazivanja” i pomaganje u sprječavanju dokazivanja u odnosu na sudski postupak koji se vodi protiv Zdravka Mamića i drugih.

“Policijski službenici Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Osijeku, u suradnji s USKOK-om provode kriminalističko istraživanje tijekom kojeg je dosadašnjim radom utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su dva hrvatska državljanina počinila kaznena djela “Sprječavanje dokazivanja”, opisanog u čl.306.st.2.KZ-a, kao i pomaganje u sprječavanju dokazivanja u odnosu na sudski postupak koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku protiv Z.M. i dr. Zbog navedenog protiv njih je USKOK-u podnijeta kaznena prijava.

Tijekom navedenog kriminalističkog istraživanja došlo je i do kompromitacije posebnih dokaznih radnji te je policija nastavila svoj rad.

Također, tijekom provođenja navedenog kriminalističkog istraživanja policijski su službenici, pored ranije navedenih kaznenih djela, utvrdili postojanje osnova sumnje da su počinjena i druga kaznena djela, koja se gone po službenoj dužnosti, i to iz domene kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, na štetu više osoba.

S obzirom na tajnost izvida nismo u mogućnosti iznositi više detalja, a kriminalističko istraživanje se nastavlja”, stoji u MUP-ovom priopćenju.

Varga optužen za izrađivanje lažne korespodencije

Nakon otkrivanja afere SMS mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su te optužbe odbacili.

Vargu se optužnicom tereti da je od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba, izrađivao lažnu korespondenciju “navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u RH “u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika “Dinama” Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika kao i postupku izručenja Hrvatskoj Ivice Todorića.

Iz sačinjene lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi kako “pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude”, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Curić je optužen da je Vargi dostavljao potrebne podatke “u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba”. Nakon podizanja optužnice protiv Varge, Brkić je poručio kako “na žalost mnogih dušebrižnika” on nije obuhvaćen niti spomenut u optužnici. “Kao što znate, na žalost mnogih dušebrižnika, niti sam obuhvaćen niti spomenut u optužnici. Razumijem da imate brojna pitanja jer i mene interesiraju odgovori na puno njih, ali nisam odvjetnik da bih bio upoznat s cijelim predmetom pa vam za sada ne mogu ništa komentirati”, rekao je tada Brkić.

Izvor :

net

Komentari

comments

Vidi još:  Plenković potpuno deplasira Brkića! Ovo je šok za cijeli HDZ!