ČETNIČKI DERNEK U VIŠEGRADU: Slavili su ratnog zločinca, pjevali ‘Drina će opet biti krvava’, a vlasti nisu reagirale

Zanimljivo je da se o ovom skandaloznom skupu četničkog Ravnogorskog pokreta u Višegradu tijekom cijelog jučerašnjeg dana nije oglasila nijedna stranka s hrvatskim predznakom u BiH

Jučer je u Višegradu na istoku Bosne i Hercegovine održano već tradicionalno postrojavanje sljedbenika četničkog pokreta, pripadnika tzv. Ravnogorskog pokreta, koji su ondje, kako kažu, “samo obilježavali godišnjicu uhićenja Draže Mihailovića koji je svoj život posvetio razvoju demokracije i obrani otadžbine od fašističkih agresora i komunista”.

Iako se ondje mahalo četničkim zastavama te pjevale pjesme od kojih se ledila krv u žilama, nitko od dužnosnika bh. entiteta Republike Srpske, na čijem se teritoriju to sve odigravalo, nije smatrao potrebnim osuditi taj događaj, piše sarajevski Klix.ba.

Nijedna hrvatska stranka u BiH nije osudila skup

Istina, član Srpske demokratske stranke (SDS) na dužnosti ministra sigurnosti BiH, Dragan Mektić, bio je jedini koji dolazi s prostora entiteta RS, a koji je u razgovoru za Klix.ba osudio takve pojave te izjavio da je protiv svakog retrogradnog djelovanja koje u sebi sadrži ikakav ekstremizam te poziva na klanje i ubijanje. Međutim, nitko od predstavnika Republike Srpske tijekom cijelog dana nije javno osudio poruke i pjesme kakve su se čule u Višegradu i Draževini.

A skup je bio najavljen danima ranije pa su i program i satnica bili dobro poznati. Još poraznija je činjenica, piše Klix.ba, što državne i entitetske institucije te ostale agencije nisu bile upoznate o skupu takve vrste.

Tek nakon što su se pripadnici Ravnogorskog pokreta u svojim crnim uniformama i s kokardama na glavama uredno postrojili, otpjevali pjesme između kojih je i onu da će “Drina opet biti krvava”, uslijedile su oštre reakcije iz stranaka čije su središnjice u Sarajevu poput Naroda i pravde, Naše stranke, SDA, DF-a, SDP-a te članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

Zanimljivo je i da se o ovom skandaloznom skupu tijekom cijelog dana nije oglasila nijedna stranka s hrvatskim predznakom u BiH, piše Klix.ba.

Stranci zabrinutiji od domaćih

Iako predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik često naglašava kako ponajprije zastupa interese Republike Srpske u kojoj, kaže, potpuno slobodno i bez straha žive pripadnici sva tri konstitutivna naroda, ni on nije osudio fašističke pokliče na teritoriji entiteta iz kojeg dolazi. Nije se oglasila ni predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, kao ni svi ministri entitetske Vlade te članovi stranaka u tom bh. entitetu.

No, zato su užasnuti i zabrinuti bili u veleposlanstvima SAD i Velike Britanije te u Uredu visokog predstavnika (OHR) i Delegacije EU u BiH. Svi oni su pozvali nadležne institucije BiH da poduzmu potrebne mjere kako bi se spriječili skupovi s kojih se šalju poruke mržnje, pozivanja na nasilje i istrebljivanje.

S druge strane, u Ravnogorskom pokretu ne vide ništa sporno u manifestaciji koju su organizirali.

Članovi naoružani, a pokret uredno registriran

Inače, Četnički ravnogorski pokret Republike Srpske registriran je u Ministarstvu pravde BiH, iako se od ranije ističe da pripadnici tog pokreta šire nacionalnu mržnju te ilegalno posjeduju oružje i minsko-eksplozivna sredstva. Štoviše, u Strategiji BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za razdoblje 2006.-2009. godine navedeno je da Četnički ravnogorski pokret “predstavlja sigurnosnu prijetnju BiH”.

Međutim, u zadnjem takvom dokumentu Četnički ravnogorski pokret više se ne spominje pa je zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović koncem 2017. godine zatražio od Ministarstva sigurnosti BiH odgovor na pitanje tko je u međuvremenu razoružao Četnički ravnogorski pokret.

Krivični zakon BiH u članku 145. jasno predviđa sankcije za izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti, podsjeća Klix.ba.


Izvor :

net

Komentari

comments