CV Curriculum vitae

CV
Curriculum vitae, što je davno neki snob prekrstio lijepu hrvatsku riječ ¨životopis¨ ili ti nekadašnju SFRJ riječ ¨biografija¨


Danas je najvažnije, ako želiš imati dobar posao imati nekog rođu ili zemu, da te preporuči, još kada k tome imaš i taj CV, često posprdno nazivan i WC, otisnut na dobrom papiru, ne onom Aro iz Metroa za 16 kn 500 komada, nego na Navigatoru, onda ti nema kraja.
Postoji puno metoda i predložaka na Internetu kako se ta čudesa pišu.
Pa napišeš da si nekakav mag (uvijek me ta skraćenica asocira na neku životinju), sa diplomom stečenom tko zna na kakvom učilištu, pa nabrojiš firme u kojima si bio neki drek, drek je ako si činovnik srednjeg ranga, pa te rođo ugura negdje dalje, a veliko govno ako si šef takvim drekovima.
U pravilu, to nitko ne provjerava. Moš nadrobit da si certificirani Sap trainer instructor, a da ne znaš pravo upaliti kompjutor, i dalje od pasijansa baš i nisi išao, pogotovo ako si radio u nekoj državnoj firmi, recimo na primjer HRT.
Svi znamo da se po državnim firmama navuklo svega i svačega, poput nekada u onim tekstilnim dućanima gdje su se prodavali restlovi tekstila, a babe su se čupale koja će dublje zaroniti u kištru.
Bofl roba.
Svejedno, plaća dobra, naravno, ti si na nekakvom koeficijentu, dok oni koji stvarno rade koeficijenta nemaju. Plaća od četiri soma kuna im je dovoljna. Oni odrađuju posao, a koeficentlija između dvije partije pasijansa zabrinutim glasom pita da li je sve u redu, da li sve ide po rokovima. Više ne pita ništa.
Jer i ne zna što bi pitao.
Za pitat nešto pametno, moraš nekog kurca i znat.
Na HRT je dovučen top manager iz velike privatne firme, potpredsjednik za financije Medikola. Premda se niti na jednu televiziju na svijetu ne može uči samo tako, pretresaju te, gledaju da možda u guzici nemaš skrivenu zolju, pa da ne okupiraš dalekovidnicu, nitko ne provjerava kadrove koji recimo raspolažu milijarde. Na stranu što je traženo deset godina radnog staža, a dasa je imao samo osam, priznali su mu i to što je na faksu po ljeti konobario po obali.
Da je netko samo nazvao one dečke u crnim BMW ima sa zatamnjenim staklima i priupitao, znali bi da se za Tim gospodinom Srukom vuku debeli repovi u Medikolu.
Ali , to nije štos. Jer čemu služe onda rodijaci? A čovjek je bio valjda sam na poslu, pa mu je tajnica uz kavu gurnula i nekakvu asignaciju koju je on potpisao, iako je nikako nema pravo potpisati. Jebiga, ni portira nije bilo da je potpiše.
Pola milje gore dolje, nema veze. Ima se!
Sve to ga je učinilo više nego pogodnim da raspolaže fondom od preko milijardu kuna na Katedrali duha.
Od silne love koju su u Medikolu zaradili drapanjem masnih cijena za MRI, kupili su samoinicijativnom stručnjaku, štoviše mag….u, stan. Ne lezi vraže, on je stan uredio, onako pravo skorojevički, menadžerski, ipak je on tamo veliko…. Uložio u uređenje stana pola milijuna kuna, pa traži da mu ovi koje je oštetio sa pola miliona kuna, vrate njegovih pola miliona kuna.
Obraz, svaka čast!
Sjedio je on tamo nepune četiri godine, postao svjetski šampion u pasijansu, raspoređivao budžet sada već od milijardu i pol.
I onda, sa politikom si došao, sa politikom ćeš otići.
Zabrinuo se mlađahni top manager, što će, kuda će.
Dugo je i pažljivo lickao biografiju, taj jebeni CV, ukrašavao, dodavao detalje, dvoumio se između Ariala i Helvetice, ali cijelo vrijeme je razmišljao kuda da se uvali.
Mora naći nešto, negdje gdje će progutati sve, gdje se nitko neće sjetiti u Google upisati Goran Sruk, pa čitati sve te monade.
I tako, pojavi se on u firmi, velikoj, privatnoj.
Savršeno odjeven, fina kožna torba, unutra CV, odštampan savršeno, na masnom papiru.
Žena koja ga prima na razgovor, lijepa poput Madone, savršeno dotjerana, opčinjeno gleda top managera sa savršenom biografijom.
Ne provjerava ga, što bi. Pa on je top manager, sa televizije.
Ona ima iskusno oko.
Ona je Bog i batina, ona procjenjuje i donosi odluke. Njoj se vjeruje.
Pa ipak je ona školovana za to.
Srednja poštanska škola je upravo idealna za taj posao. S malkice one normalne ljudske zlobe misli na svoje prijateljice iz razreda koje sada, prstiju umrljanih od tinte sa žigova primaju uplatnice od dosadnih penzića koji strpljivo čekaju na red, ili na svog para iz klupe Peru poštara koji joj nije dao da prepisuje zadaće, kako sada juri negdje po nekoj zabiti, a ganja ga nadrkani cucak.
A vidi nje?
Nu mene!
Ja odlučujem. O sudbini top managera, velikih faca. Jedan njezin pogled i oni su povijest ili su na konju.
Tko bi od njenih kolegica rekao da će ona, Anita Brekalo, obična poštarica postati gospodar života i smrti.
Važna je.
Ovog sređenog gospodina će primiti, naravno. Odluka je njena.
Plaća kraljevska, laptop, mobitel, automobil. Sve mu dobrohotno daje. Jer, ona to može! Dati će mu neko zvučno radno mjesto.


Radno mjesto direktor korporativnih financija.
Korporacija ima puno poduzeća u svom sastavu. Svako ima svoje financije, koje dobro rade taj posao.
Prema tome, gospodin će imati opis radnog mjesta upravo onakav kao što je imao u Katedrali duha, gdje je bio jedan od kardinala.
Pasijans, zbrinut pogled između dvije partije, „kako ide?“, ¨jesmo li u roku?¨
Njenoj sreći nema kraja. I donedavni kardinal je zadovoljan.
Bila je na razgovoru kod nje i Kninska kraljica, odmah joj je dala posao, uvjeti isti, radni opis isti, ali, eto, kraljica nije bila impresionirana njome. Ali izgleda nije bila ni oduševljena kada joj se Anita veselo pohvalila da i Kardinal radi, da ga je upravo ona zaposlila.
Nije prihvatila. Otišla biti doministrica.
No, nema veze, jedna više ili manje. Agrokor je kihnuo. A upravo je on bio sigurno i toplo uhljebljivalište rashodovanim političarima, koji eto, ne znaju ništa , ali imaju veze.
Sada će dolaziti kod nje. U firmu gdje je ona bog i batina.
Na uhljebljenje.
Doći će njih najmanje dvadesetak.
A ona će birati i odlučivati!
A onda kada se zaposle, ona će od njih neprekidno tražiti nekakve evidencije, pregleda, vraćati im jer nisu dobro napisane. Ona za to mima punu kvalifikaciju. Srednje poštanske škole.
Sa veseljem čeka dvadesetogodišnjicu mature, sljedeće ljeto.
Pa će kolegicama poštaricama i kolegama listonošama moći pričati.
Tko je veliki gazda velike korporacije.

Spectator

Vidi još:  Obavijest članovima SDP-a: Ovo više nije vaš SDP! Počelo je Mi ili Oni!

Izvor :

Spectator

Komentari

comments