“Danas me sram što sam političar, iako nemam nikakve veze s tim, sram me jer nikoga od mojih kolegica i kolega u ostalim strankama, posebno onima na vlasti, nije sram što se u Splitu provodi ovrha nad devetogodišnjim djetetom”, rekao je Krešo Beljak

Splićani su se u utorak ujutro okupili na Pujankama, u blizini zgrade gdje stanuje devetogodišnji dječak Cesare Avenati s majkom Ninom Kuluz. Njega su danas službenici Općinskog suda predali na skrb njegovom ocu, Talijanu Alessandru Avenatiju.

 Podsjetimo, Nina Kuluz i Alessandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom koji je trebao živjeti u Italiji, a majka ga je imala pravo viđati svaki dan. Nina je pobjegla iz Italije skrivajući se u Bosni i Hercegovini, potom se vratila u Split, a dječakov otac je dva puta pokušao sina vratiti u Italiju.

Lani u lipnju je pred njenom kućom bio organiziran veliki prosvjed u kojem se tražila odgoda ovrhe nad djetetom. U međuvremenu je na talijanskom sudu izgubila skrbništvo nad dječakom, zbog otmice sina je osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora, obvezna je Alessandru isplatiti 50 tisuća eura odštete te ima obvezu javljanja talijanskoj policiji u Torinu svakih 20 dana.

TIJEK DOGAĐAJA

14:50 Splitska policija je nakon završetka prosvjeda na Pujankama zbog ovrhe dječaka Cesarea, privela dvije osobe, među kojima u Cesareovu tetu Vanju Kuluz, navodno zbog neovlaštenog snimanja.

Više pročitajte OVDJE.

12:45Ivana Erceg, glasnogovornica Općinskog suda u Splitu, kazala nam je da je provođenjem ovrhe nadležnost suda završena. Podsjetila je da je majci ponuđeno da o trošku oca prati dijete u Italiju, a što je Nina Kuluz odbila. No, nakon prvobitnog šoka predomislila se i ipak ide u Italiju.

11:23 “Ovrha je dovršena. Dijete je na putu za Italiju. Nažalost nismo dorasli zaštiti dječjih, a time i ljudskih prava u Republici Hrvatskoj”, kazao je za N1 Mišo Živaljić, odvjetnik Cesareove majke Nine Kuluz.

11:10 “Danas me sram što sam političar, iako nemam nikakve veze s tim, sram me jer nikoga od mojih kolegica i kolega u ostalim strankama, posebno onima na vlasti, nije sram što se u Splitu provodi ovrha nad devetogodišnjim djetetom”, rekao je Krešo Beljak u Hrvatskom saboru. MOST-ov zastupnik Miro Bulj je van dnevnog reda htio govoriti o istoj temi pa je dobio dvije opomene i zaranu govora do kraja dana.

Vidi još:  ‘Ovo se može dogoditi samo u Hrvatskoj!’ Beljak prozvao Plenkovića i njegovo vladanje

11:07Nina Kuluz ostala je u suzama ispred zgrade, gdje je upravo stiglo vozilo Hitne pomoći. Nakon nekoliko minuta majka Cesarea je odvedena u stan, dok je zbog dječakova djeda intervenirala Hitna pomoć, piše Slobodna Dalmacija.

10:40 Jednom prosvjedniku je pozlilom a došlo je i do naguravanja policije i prosvjednika.

10:35 Cesare je odveden. Prosvjednici su se sjurili na cestu, ali je policija otišla preko zelene površine na ulicu Domovinskog rata.

10:20 Ovršitelji su odveli dječaka iz stana, javlja naša reporterka Vanja Kranic. Prosvjednici su uzrujani, viču da je dijete odvedeno na silu, protiv svoje volje. Troje prosvjednika je automobilima blokiralo cestu ispred zgrade na Pujankama.

10:00 ‘Dragi svi, drama sve odvija. Dječak urliče i zapomaže ‘Pustite me na miru, želim ostati ovdje, gubite seee’ jeca i urliče bez prestanka, a oni ga uporno obrađuju. Miču mamu da nije tu, žele biti sami s njim i ne daju mu mira već pola sata. Jadno dijete, koju traumu mu rade. Još ništa ne znamo, budite tu, ne daju mu mira’, objavila je Vanda Plazonić na Facebook grupi Spasimo malog Cesarea.

9:00 Ovršitelji i otac su stigli po dječaka. Stigla je i hitna pomoć. Neslužbeno, javlja naša reporterka Vanja Kranic, ondje je i talijanski veleposlanik.

cesare, prosvjed, splitIzvor: N1

8:50 ‘Ovo što vidim je grozno. Na jednog dječaka preko 100 policajaca, 20-ak policijskih vozila. Silom idemo na dijete umjesto da rješavamo situaciju’, rekao je Mišo Živaljić, odvjetnik obitelji Kuluz, prije no što je ušao u zgradu.

8:45 Očekuje se dolazak ovršitelja te dječakova oca. Policija je napravila sigurnosni prolaz kako bi se službene osobe mogle kretati i kako bi se eventualna predaja dječaka mogla dogoditi.

8:30 Majci će, kako doznajemo, biti ponuđeno da s djetetom ode u Italiju, otac Cesarea će osigurati prijevoz.

Vidi još:  ‘NEŠTO SE TU PETLJA!’ Beljak progovorio o automobilu ministrice Žalac

8:40 Prosvjednici su donijeli transparente. “Svi ideali svijeta ne vrijede suza djeteta”, “Cesare nije stvar, on je dijete”…

8:15 Građani su se u neposrednoj blizini Cesareove zgrade počeli okupljati još u ponedjeljak navečer, a dio ih je prosvjedovao i ispred Općinskog suda na Dračevcu gdje su predsjednici suda Marini Boko donijeli 10.600 potpisa kojima traže obustavu ovrhe, no do predsjednice nisu uspjeli doći.

“U šoku sam, ispred zgrade je preko 20 policijskih kombija, kao da je ratno stanje. Ima više od 80 policajaca koji su tu zbog jednog dječaka od devet godina. Nismo spavali cijelu noć, ne znam što će biti oko 9 sati kad je najavljena ovrha i hoće li stvarno čupati dječaka iz majčinog zagrljaja”, rekla je Vanja Kuluz, dječakova teta.
Na pitanje novinara hoće li se njezina sestra i dječakova majka Nina Kuluz javiti policiji u Torinu, odgovorila je kako je njezina sestra u šoku i pitanje je kako će izdržati današnji dan te hoće li biti u stanju putovati.
Podsjetila je da je dječak u petak završio ‘na hitnoj’ i u bolnici te da pred svaku ovrhu dobije bolove u trbuhu i potrebna mu je liječnička skrb. Riječ je o psihosomatskim simptomima pa mu treba mir i otpušten je na kućnu njegu, rekla je te ustvrdila da je psihijatar koji prati dijete upozorio na traumu koja će za njega biti pogubna ako se ovrha obavi.
Na pitanje što je s odgodom ovrhe koju je zatražio odvjetnik koji zastupa njezinu sestru odgovorila je da sa suda na to nije stigao nikakav odgovor.“Sam sud zaključio je da otac nema roditeljskih kapaciteta, no inzistira na ovrsi. To je skandalozno”, ustvrdila je.
U veljači ove godine ovrha je odgođena iz sigurnosnih razloga, dok je prije točno godinu dana ovrha bila odgođena jer Alessandru Avenatiju nije bio osiguran prevoditelj za talijanski jezik.
Vidi još:  Beljak katoličkom fanatiku Batarelu: Stvaraj primitivnu pripi*dinu u Australiji

Izvor :

n1info

Komentari

comments