Danas odluka Povjerenstva je li Karamarko u sukobu interesa i njegova ostavka na mjesto u Vladi

Karamarko će danas podnijeti ostavku na tu dužnost neovisno o odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas će na javnoj sjednici odlučiti je li prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko povrijedio načela djelovanja i bio u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa svoje supruge i svoga prijatelja, savjetnika mađarske naftne tvrtke MOL, Josipa Petrovića.

Povjerenstvo je, naime, 18. svibnja pokrenulo postupak kako bi utvrdilo nalazi li se Karamarko u sukobu interesa zbog toga što je tvrtka njegove supruge „Drimia“ dvije godine imala ugovor s Petrovićevom tvrtkom „Peritus savjetovanja“.

Karamarko vrhu HDZ-a najavio da podnosi ostavku na mjesto prvog potpredsjednika u Vladi

Karamarko će u srijedu će podnijeti ostavku na tu dužnost neovisno o odluci Povjerenstva  za odlučivanje o sukobu interesa, doznaje se u utorak navečer iz stranaka Domoljubne koalicije, a u HDZ-u se za sada nije mogla dobiti potvrda te informacije.

Karamarko je rekao da je podnošenje njegove ostavke dio strategije Domoljubne koalicije, te da ostavku daje s nadom da će sutrašnje mišljenje Povjerenstva  za odlučivanje o sukobu interesa biti da on nije u sukobu interesa. Također je rekao kako time želi pokazati da ne želi biti teret budućoj hrvatskoj vladi, rekao je Hini jedan od sudionika današnjeg sastanka Domoljubne kolicije, koji je želio ostati anoniman.

Podsjetimo, u ugovoru stoji da je Petrović za usluge savjetovanja i medijskih analiza u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki “Drimia” isplatio najmanje 60 tisuća eura, odnosno nešto manje od pola milijuna kuna. Ugovor je objavio tjednik “Nacional” navodeći da je Petrović najmanje dvije godine plaćao usluge tvrtki Karamarkove supruge. Ugovor je raskinut prije nego što je Karamarko došao u Banske dvore.

Vidi još:  HRVATSKA DESNICA DANAS SE UJEDINILA: Stoji li Karamarko iza ove ekipe koja bi mogla rasturiti HDZ?

„To je prva točka sutrašnje sjednice i u tom predmetu utvrđujemo je li bilo povrede načela, odnosno je li Tomislav Karamarko u sukobu interesa zbog poslovnog odnosno između ‘Drimie’ i ‘Peritus savjetovanja’“, rekla je Hini predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Predmet je objedinjeno pokrenut nakon što je Karamarko od Povjerenstva zatražio da utvrdi je li u sukobu interesa te temeljem prijave koju je Povjerenstvu, kako je sam objavio, podnio Bojan Glavašević, pomoćnik ministra branitelja u vladi Zorana Milanovića.

Cijeli slučaj u javnosti je poznat kao „Konzultantica“, a izazvao je krizu vlasti. Karamarko se kao član Vlade izuzeo iz procesa donošenja odluka vezanih uz Inu, a oporba je u Saboru pokrenula postupak njegova opoziva. Most, koji je partner HDZ-a u Vladi, od Karamarka je zatražio da „zbog političke odgovornosti“ odstupi s mjesta prvog potpredsjednika Vlade, a uslijedio je zahtjev HDZ-a da ostavku podnese premijer Tihomir Orešković.

Josip Petrović konzultant je mađarske naftne tvrtke MOL koja je, zajedno s hrvatskom državom, najveći dioničar Ine. Zbog spora oko upravljačkih prava i „plinskog biznisa“ i Mol i Hrvatska pokrenuli su arbitražne postupke.

Povjerenstvo raspravlja i o udjelima u tvrtki „Soboli“

I druga točka dnevnoga reda sjednice odnosi se na Karamarka, a Povjerenstvo će odlučivati hoće li ponovno pokrenuti postupak vezan uz Karamarkove poslovne udjele u tvrtki „Soboli“, odnosno o tome je li ih prenio na drugu osobu nakon što je 2006. postao šef obavještajne službe.

Povjerenstvo je u tom slučaju već donosilo odluke o nepokretanju postupka i to 2014. i 2015. godine, a predsjednica Povjerenstva kaže: „Na temelju dokumentacije iz Trgovačkog suda smo utvrdili da je Karamarko prenio vlasništvo na Ivana Beketu još u listopadu 2006. godine. U novim se prijavama osporava vjerodostojnost dokumentacije, pa smo napravili dodatne provjere je li došlo do prijenosa vlasništva i temeljem toga ćemo donijeti odluku o tome hoće li biti pokrenut postupak“.

Vidi još:  Raspliće se afera SMS: Karamarka je s Vargom povezao zloglasni ubojica?

Komentari

comments