Der Standard o Hrvatskoj: Kriza vlade nakon samo četiri mjeseca

AUSTRIJSKI Der Standard piše o krizi u hrvatskoj vladi nakon samo četiri mjeseca. Kako piše Der Standard, nova vlada je manje od četiri mjeseca na vlasti, a već su se pojavile tenzije između koalicijskih partnera.

Prenijeli su vijest o tome kako se Andrej Plenković “u tajnosti” sastao s počasnom predsjednicom HNS-a, Vesnom Pusić. Zaključili su kako je zbog tog sastanka manji koalicijski partner, “reformacijska stranka Most”, ostala uvrijeđena.

Most je koalirao s konzervativnim HDZ-om po drugi put, dok se ministrima iz Mosta teško profilirati pokraj veće vladajuće stranke, piše Der Standard.

HNS kao novi koalicijski partner?

List piše kako se u Zagrebu već neko vrijeme šuška kako bi HDZ mogao izaći iz koalicije, dok kao novog koalicijskog partnera vide HNS, koji u saboru ima devet mjesta.

U tekstu se navodi kako je HNS do prošlogodišnjih izbora bio u koaliciji s SDP-om, koji je uglavnom bio zauzeti “razaranjem samih sebe”. U tome Der Standard vidi razlog za odmak HNS-a od SDP-a i orijentaciju prema HDZ-u

Napomenuli su pak kako bi HDZ-ov odmak od Mosta i približavanje HNS-u moglo naići na otpor među pristašama HDZ-a, posebno među desnom strujom HDZ-a. Smatraju kako će taj pothvat za premijera Plenkovića biti rizičan, posebno jer je od Mosta dosad zahtijevao dosta toga.

Skandal s obranom Barišića

Uz odnos HDZ-a i Mosta, nisu propustili spomenuti ni skandal s ministrom plagijatorom, Pavom Barišićem. Rekli su kako je Plenković došao u Sabor kako bi zaštitio kontroverznog ministra znanosti i obrazovanja Barišića. Kažu kako je sporni ministar zasad preživio glasanje, a istaknuli su i kao je Most bio suzdržan prilikom glasanja o povjerenju.
List piše kako Most i HDZ imaju različite stavove i o drugim temama, npr. kada se radi o glavnom ravnatelju HRT-a, pa dodaje kako će se HDZ u svakom slučaju lakše dogovoriti s HNS-om o privatizaciji HEP-a, nego što bi to bio slučaj s Mostom.

Der Standard špekulira kako bi do promjene u vlasti moglo doći nakon lokalnih izbora u svibnju.

Plenković je popularan, ali…

Kažu kako je Plenković jedan od najpopularnijih političara u zemlji, ali i kako nije dovoljno konkretnih stvari ostvario u praksi. Politički analitičar Dejan Jović je za Der Standard izjavio: “Izgleda kao da stvari ne završava do kraja. Kad god ga se kritizira, on samo skoči na sljedeću temu i ignorira ono što je rečeno.”

List navodi kako je Plenkovićev plan za Ukrajinu razljutio Rusiju te kako se u najavi otkupa dionica MOL–a vidjelo kako nije sve isplanirao do kraja.

Spomenuli su kako se ne vidi rješenje problema sa Srbijom, te kako se fokus na Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu doživljava kao uplitanje.

Vidi još:  Najšokantniji podaci o Plenkovićevoj Vladi: U ovo nećete moći vjerovati

Izvor :

Index.hr

Komentari

comments