DEŠIFRIRAN MAGIJSKI PRIRUČNIK IZ EGIPTA ‘Poziva se na Boga Izraelovog radi ženinog srca’

Egipatska magija ima posebno mjesto u antičkom svijetu.

Drevni papirus s dvije kreature nalik pticama nalazi se na Sveučilištu Macquarie, napisan na koptskom i sve do nedavno nepročitan i neshvaćen. No upravo je taj grčki alfabet poslužio kao kostur za razotkrivanje.

Originalni priručnik ili replika?

Prevoditelji sa Sveučilišta Strasbourg predvođeni Korshijem Dosoom uspjeli su probiti zbunjujući kod koji je u javnosti prvenstveno prepoznat zbog navedenih struktura koje su po nekima povezane vrpcom, a po drugima penisom. Rad je izašao u časopisu ‘Journal of Coptic Studies’ i pretpostavlja se da je star oko 1300 godina, što ne znači da nije riječ o replici nekih ranijih dokumenata. U vremenima kada je kršćanstvo bujalo na sjeveru Afrike autori su se odlučili na skrivanje i šifriranje, da ne bi prošli kao njihovi prethodnici gnostici s apokrifnim evanđeljima. Tako se krilata stvorenja pogledavaju, odmjeravaju i udovima okružuju, vezana najvjerojatnije lancem. Desna kreatura ima dva uha ili roga, obje krase perje i ljuske, a pretpostavlja se da su različitih spolova.

Zašto tolika simbolika i šifriranje? Vjerojatno jer je u pitanju magijski priručnik napisan na koptskom, što nije bilo pretjerano popularno u tom vremenu. ‘Pozivam se na tebe… Poznatog kao Krista, Boga Izraelovog…’ Kasnije se spominje razrješenje, djeca Adamova, te se pretpostavlja da pasus ima veze s progonom iz rajskog vrta. Navodi se i Ahitophel, čovjek koji je izdao kralja Davida, no bez dodatnih objašnjenja. Tako da definitivno postoji poveznica između ritualne magije i pojedinih dijelova same Biblije. Kao da je riječ ili o zabranjenoj praksi ili o štovanju prirodnih sila. Korshi tumači kako je ovo zapravo samo djelić većeg teksta, možda čak i magijskog obrednika za neku širu svrhu ili praksu. No na temelju ovih fragmenata teško je davati veće zaključke.

Vidi još:  ZNAKOVI KOJI UKAZUJU DA SE BLIŽI KRAJ; Smrt baš nikad ne dolazi bez najave

Ljubavna magija Kopta, kršćana i Egipćana

Jedno je sigurno – naslovna slikarija služi da se impresionira polaznik ili praktikant, te da netom prije rituala bude uljuljaniji u željenu atmosferu. Dosoo smatra kako dešifrirani materijal ima veze s ljubavnom magijom. “Kršćanski tekstovi iz Egipta u kojima se koriste ljubavne čarolije impliciraju kako nije problem u ljubavi već u nedostupnosti – muškarac nema pristup djevojci, zbog njezinog statusa nevjenčane cure, žene pod protekcijom ili udane za nekog drugoga.” Zato se magijom razbijaju ljubavni trokuti ili se ‘omađija’ željena osoba. Zanimljivo, znanstvenici kao misteriju navode i sam dolazak papirusa u njihove ruke. Naime, ne postoje dokumenti o privitku, donaciji ili otkupu priručnika na sveučilištu. Samim time nije jasno kako se našao u arhivi.

Smatra se da je dospio u Australiju do 1985. godine, kao zaseban papirus ili dio nekog većeg uratka, poput recimo ‘Priručnika za ritualne moći’. Kako UNESCO-ov sporazum o antikvitetima brani skladištenje svih artefakata koji su nakon 1972. napustili zemlju podrijetla – znanstvenicima trenutno i odgovara situacija u kojoj nije poznat datum privitka. U suprotnom bi isti bio dodijeljen egipatskom Ministarstvu antikviteta pa bi ekspertiza bila značajno otežana. Bilo kako bilo, ovo je jedan od najznačajnijih fragmenata ritualne i ljubavne magije iz navedenog razdoblja, te vjerno pokazuje kako se gnostička i staroegipatska magija razvijala i spajala s novonastalom tradicijom kršćanstva.

61861cookie-checkDEŠIFRIRAN MAGIJSKI PRIRUČNIK IZ EGIPTA ‘Poziva se na Boga Izraelovog radi ženinog srca’
Izvor :

dnevno

Komentari

comments