Headline News

Dinastija Tuđmanovi: Gdje su i što danas rade?

CIJELO jedno desetljeće, Tuđmanovi su bili dinastija o kojoj su visokotiražni mediji izvještavali uglavnom sa strahopoštovanjem. Prva dama, Ankica, uglađena gospođa u godinama, uvijek decentno sređena i damski suzdržana, tek bi se tu i tamo pojavila na nekom društvenom događaju i općenito se o njoj, sve do onog nesretnog tajnog računa u Zagrebačkoj banci znalo prilično […]

image_pdfimage_print

CIJELO jedno desetljeće, Tuđmanovi su bili dinastija o kojoj su visokotiražni mediji izvještavali uglavnom sa strahopoštovanjem. Prva dama, Ankica, uglađena gospođa u godinama, uvijek decentno sređena i damski suzdržana, tek bi se tu i tamo pojavila na nekom društvenom događaju i općenito se o njoj, sve do onog nesretnog tajnog računa u Zagrebačkoj banci znalo prilično malo.

Najstariji sin Miroslav, ruku na srce, s dosadnjikavim monolozima o jezivim ugrozama koje prijete Hrvatskoj čak ni tada nije privlačio neku posebnu pažnju medija; s mlađim, Stjepanom, i njegovim još uvijek samo poslovnim egzibicijama već je bila druga priča, ali se teško probijala do novinskih stranica. Javnosti je najviše za oko zapinjala Tuđmanova kći jedinica, Nevenka zvana Seka, uspješna poslovna žena i atraktivna samohrana majka dvojice markantnih i jednako uspješnih sinova, poželjna gošća na svim pomno odabranim okupljanjima. A onda je Franjo Tuđman 10. prosinca 1999. godine umro.

U godinama koje su uslijedile, javnost je ipak mogla doznati kako ni nekoć najmoćnija obitelj u Hrvatskoj nije lišena poslovnih krahova, skandala s preljubima, vanbračnom djecom, filmskim rastavama, cjenkanjima oko alimentacija…

Gdje su danas Tuđmanovi?

Ankica ima 90 godina, ali, po svemu sudeći, i dalje drži konce obitelji. Pod istim krovom, u vili u Nazorovoj, s mamom još uvijek žive i Nevenka i Stjepan s obitelji – ona u prizemlju, oni na katu. Udovica prvog hrvatskog predsjednika ima pravo na obiteljsku mirovinu koja iznosi 80 posto suprugove predsjedničke plaće, što bi bilo oko 20 tisuća kuna, a osim četvrtine obiteljske vile u elitnom dijelu grada, naslijedila je i bogatu kolekciju umjetnina i bankovne račune.

Dane provodi uglavnom arhivirajući spise i građu koju je naslijedila od pokojnog muža i koje je navodno užasno puno, iako je izgubila sudski spor u kojem je tražila pravo i na njegove transkripte, dokumentaciju koja ima status neklasificirane i zapise Tuđmanovih razgovora s brojnim svjetskim političarima. (sud je presudio da je riječ o arhivskoj građi koja se ima za pohraniti u Hrvatskom državnom arhivu. Prije dvije godine objavila je knjigu Moj život s Francekom i u jednom od malobrojnih intervjua koje je ikad dala, požalila se kako joj djeca i unuci prigovaraju da previše vremena provodi za računalom. Uglavnom počinje raditi oko 17, dotad odmara.

U dobrim odnosima sa Đurđom Šušak

Od starih obiteljskih prijatelja njeguje odnose s malobrojnima, uglavnom se čuje sa Đurđom Šušak, udovicom bivšeg ministra obrane, bliska je i s Marinom Matulović Dropulić, a zna se čuti i s Rojsom. Ankici, koja se za Franju udala u Beogradu kao osamnaestgodišnjakinja i cijeli svoj život provela uz njega i u njegovoj sjeni, puno znači arhiviranje i iščitavanje spisa, i to velikim dijelom – povjerila se medijima jer tada ima osjećaj kao da joj je još uvijek tu…

No, Ankica očito ima i nesporan utjecaj na svoju djecu i unuke – navodno su upravo na njezinu inicijativu unuci pokrenuli web stranicu www.tudjman.hr i pripadajući Facebook profil, s ciljem da tu održavaju spomen na djeda. Međutim, udovica je odigrala veliku ulogu i u ostalim obiteljskim odnosima. Kad je mlađi sin Stjepan bio suočen s činjenicom da mora priznati vanbračnog sina, danas srednjoškolca koji nosi ime poznatog djeda, navodno je upravo Ankica bila ta po čijem nalogu je Stjepan dijete i priznao, ali s njim ne održava nikakav poseban kontakt.

Mališan nikad nije upoznao baku, niti ostatak tatine obitelji, a djetetova majka, modna dizajnerica Antonija Vlatković u više se navrata žalila medijima kako joj Stjepan ne isplaćuje alimentaciju. Baka Ankica imala je ulogu i u pokušaju svojeg najstarijeg unuka, Dejana, da se nakon razvoda braka od kćeri kipara Vojina Bakića – Ane Martine– pokuša izboriti za skrbništvo nad djecom. U tome nije uspio – Tuđmanovi jednostavno (više) nisu baš toliko moćni.

Iako je opći dojam u javnosti oduvijek bio da je Miroslav sin koji bespogovorno sluša svojeg autoritativnog oca, dok su Stjepan i Nevenka ipak malo više ‘svoji’, malo je poznato da je u vrijeme dok je njegov otac osnivao HDZ-a Miroslav sa svojim kolegom Antunom Vujićem utemeljio stranku lijevog centra – Hrvatsku socijaldemokratsku stranku koja se oslanjala na moderna europska socijaldemokratska iskustva, a borila protiv postulata Saveza komunista Hrvatske. Stranka nije zaživjela, a Miroslav se kasnije učlanio u HDZ. Inače, kao srednjoškolca koji je rođen i živio u Beogradu, u Zagrebu su ga ismijavali zbog naglaska… Tuđmanovi su se, naime, iz Beograda u Zagreb doselili početkom šezdesetih.

Kao profesor na Odsjeku za informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu, sudjeluje u osnivanju, a kasnije i vođenju jedne od obavještajnih službi, HIS-a. Nakon povlačenja s te pozicije, a kasnije i smrti oca, sudjeluje u radu niza manjih stranaka s desnice (Hrvatski blok, HIP, HRAST), a onda se vraća u HDZ i s njima ulazi u Sabor. Nikad nije bio ni blizu toga da ponovi tatin politički uspjeh.

Jedino je Tuđmanovo dijete koje ima skladan obiteljski život – u braku je s Vanjom Morić, dugogodišnjom zaposlenicom Ministarstva vanjskih poslova, žive u stanu na Trgu bana Jelačiča koji je naslijedila njegova supruga i imaju dvije kćeri – Ivanu Tuđman i Ninu udanu Vuković koje se, barem koliko je poznato, nikad nisu pretjerano okoristile činjenicom da su Tuđmanove unuke.

Kao što Miroslava nikako da krene u politici, jednako tako njegov brat Stjepan i njegove tvrtke nisu baš briljirale. Do tatinog političkog proboja Stjepan je radio kao komercijalist u Agrokoki. Doduše, devedesetih je njegova tvrtka bila dobavljač Hrvatske vojske i Studentskog centra; nikad dokazane a stoput ponovljene informacije kažu da su cijene voća i povrća koje im je prodavao i do deset puta bile više od onih na tržnici. Bavio se i ugostiteljstvom. Iako je vodio restoran Lady Šram u Mesničkoj ulici u kafić Garfield u Prilazu Gjure Deželića očito nije gajio snobovski pristup jer je neko vrijeme imao i kiosk na Trešnjevci. Posljednja njegova živuća tvrtka je u stečaju (Domovina Holding), a dvije ostale njeogove tvrtke (Domovina Consulting i Patria Film) preuzela je tvrtka Domovina d.o.o. koja je također završila u stečaju. Ugašena je i tvrtka njegove supruge Snježane, Diamant inter.

Stjepan Tuđman je zbog lošeg imovinskog statusa (barem tako tvrdi majka njegovog vanbračnog djeteta) tražio da mu se umanji alimentacija, da bi ju kasnije u potpunosti prestao plaćati, zbog čega je njegova vanbračna partnerica podnijela tužbu sudu. Osim vanbračnog sina gimnazijalca, Tuđmanov mlađi sin ima dvije odrasle kćeri, Neru i Anamariju.

Prava zvijezda obitelji Tuđman devedesetih je bila jedina Tuđmanova kći Nevenka čija je životna priča sve samo ne dosadna. Kao srednjoškolka, navodno je bila silno talentirana za slikarstvo, što je veselilo umjetninama fasciniranog tatu Franju. No, zaljubila se u Stevana Košutića koji je u Zagrebu studirao ekonomiju, pobjegla s njim u Srbiju te mu tamo rodila dvojicu sinova – Dejana i Sinišu. Krajem sedamdesetih ipak se s djecom vraća u roditeljski dom i počinje raditi u Leksikografskom zavodu, a čari poduzetništva otkriva usporedo s očevim političkim usponom. 1992. osniva tvrtku Netel, po Šuškovom nalogu ulazi u posjed atraktivnih MORH-ovih prostora u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu i bavi se preprodajom tehničke robe kakve su Hrvati bili itekako željni. Poslovni zicer, reklo bi se. Ništa manje nego pokretanje tvrtke koja (navodno u dealu s Ivicom Todorićem) za potrebe tvrtke Ledo proizvodi kornete. Od osnivanja do 2004. prihodi te tvrtke su padali, da bi je na koncu, za nepoznati iznos, Ledo i otkupio. Nije poznato čime se Nevenka Tuđman danas bavi, osim što, prema svjedočenju majke Ankice, održava vilu u Nazorovoj, kuha i odvozi nju kamo god već treba.

Za razliku od Tuđmanovih unuka, odnosno Miroslavovih i Stjepanovih kćeri, Nevenkini sinovi Dejan i Siniša odrastali su prilično više pod povećalom javnosti. Doduše, Dejan to može zahvaliti baki Ankici koja ga je, još kao 23-godišnjaka, hvalila kao uspješnog poduzetnika – stariji Nevenkin sin tada je s Hrvojem Petračem osnovao Kaptol banku koja je kasnije likvidirana. No, i prije toga, bavio se uvozom sokova Happy Day, a vodio je i streljanu Domagojevi strijelci. Nakon djedove smrti odselio je u Beograd i pokrenuo kurirsku tvrtku Global Express. Krenulo je dobro pa se izjalovilo; tvrtka je neko vrijeme imala blokirani račun a onda je navodno prodana. Međutim, po povratku u Hrvatsku Dejan Košutić doživljava poslovnu renesansu – preko tvrtke Kvadra savjetovanje pruža konzultantske usluge, o čemu se detalji mogu doznati na njegovoj stranici www.kosutic.eu.

Istovremeno, u privatnom životu nije mu baš sve teklo blistavo. Oženio se arhitekticom Ana Martinom Bakić, unukom poznatog kipara Vojina Bakića, u braku s njom dobio dvojicu sinova, no kad je sve krenulo nizbrdo nisu se birala sredstva… Dejan Košutić  navodno je svim silama htio dobiti skrbništvo nad djecom, u čemu su mu pomagale mama i baka. Sudska bitka, koju je na koncu izgubio, bila je prilično ružna – Dejan je, poput svojeg ujaka, tražio da mu se smanji alimentacija (od 2.000 kuna) te je tražio poništenje darovnog ugovora kojim je na ženu upisao vlasništvo nad kućom u Nazorovoj. Osim preko tvrtke Kvadra savjetovanje, Košutić je predsjednik Uprave tvrtke Advisera Expert Solution koja je lani upisala 4,5 milijuna kuna prihoda.

O Siniši se, pogotovo otkako se prestao baviti automobilizmom, puno manje zna. Završio je ekonomiju, prvo je radio u maminoj firmi, da bi kasnije dobio posao u Sektoru za međunarodne odnose u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Supruga mu je sociologinja Iva, kći poznate glumice Zoje Odak. Nikad nije bio pretjerano medijski eksponiran, a automobilizmom se navodno – iako je bio prilično talentiran – prestao baviti upravo dijelom i zbog poznatog prezimena. Tuđmanovi unuci nikad nisu imali političkih ambicija.

Share Button
Izvor :

Index.hr

Komentari

comments

You may also like

By 

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li dalicom.eu koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi dalicom.eu i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Dalicom.eu ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na dalicom.eu. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Dalicom.eu koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti dalicom.eu koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Dalicom.eu koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja dalicom.eu ili partner omogućuje se putem kolačića koje dalicom.eu, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close