DOK SE HDZ-ovci KUPAJU U KORUPCIJI, ULJANIK TONE Radnici opet u štrajku, zavarili vrata brodogradilišta

Svi Uljanikovi sindikati ogorčeni su još jednom odgodom odluke Vlade o rješavanju krize u Uljaniku, a pogotovo neuspješnim pregovorima države s belgijskim Jan de Nulom koji su rezultirali prodajom nedovršenog broda uz isplatu 22 milijuna eura, ali ne i dogovorom da se preostali radovi na tom brodu odrade u pulskom škveru. Poručujemo, mi smo legalisti, Jan de Nul neće otegliti brod, branit ćemo ga svojim tijelima, a neka Vlada dokaže svoje državništvo i ponovo sjedne za stol s naručiteljem, kazao je Đino Šverko, vođa štrajkačkog odbora.

Predstavnici sindikata ogorčeni su nabacivanjima brojki i anketama treba li financirati brodogradnju ili ne, a Vladu prozivaju i kažu da su svi troškovi i brojke narasle posljednjih pola godina, te da je to njihova matematika nečinjenja.

Budući da na Vladi nije bilo razgovora o rješenju, stečaju ili restrukturiranju, nego je premijer Andrej Plenković samo najavio da je potrebno obaviti još određene konzultacije s Europskom komisijom, sindikati su zatražili sastanak s upravom i potom će održati štrajkaški odbor, te odlučiti o daljnjim akcijama.

“Nema se što više razgovarati s EK. Na nedavnom sastanku odobreno im je međufinanciranje kojim će se odblokirati račune i nabaviti materijale za rad na brodovima, a program doraditi sa strateškim partnerom i dostaviti ga na ocjenjivanje”, poručuju Uljanikovci.

U 14 sati radnici su zavarili vrata brodogradilišta, i onu na otoku. Predstavnici sindikata kažu kako će ulaz biti zabranjen svima pa i kooperantima koji rade na polarnom kruzeru.

Premijer Andrej Plenković izvijestio je na sjednici Vlade da se vode brojni razgovori o sudbini brodogradilišta.

– Sve se opcije razmatraju. Razgovaramo s novo odabranim strateškim partnerom, Upravom te ministarstvima. Nastojimo dobiti što jasniju sliku implikacija bilo kakve odluke koja se u dogledno vrijeme mora donijeti. Odlučili smo obaviti dodatne konzultacije koje podrazumijevaju i razgovor s Europskom komisijom, što se može u ovom trenutku učiniti. Moramo voditi računa o toj grani gospodarstva te o ukupnim efektima na našu politiku fiskalne konsolidacije i reperkusije na zaposlenike i radnike.

Izvor :

paraf

Komentari

comments