Dok vi navijate! Nećete vjerovati što vam je izvedeno iza leđa

Široj javnosti Samostalni sektor za financiranje istrage Porezne uprave Ministarstva financija poznat je kao porezni Uskok, a kako se neslužbeno može saznati iz izvora bliskih resoru kojim ravna Zdravko Marić na ovu funkciju ustoličen je novi šef. Riječ je o poreznom revizoru iz zagrebačkog Područnog ureda Porezne uprave Antunu Matkoviću, čije je imenovanje zateklo i privremenog voditelja Paulina Lonzu.

O Matkoviću u javnosti nema previše javno dostupnih podataka, ali oni koji ovaj sektor pomno prate opisuju ga kao čovjeka s iskustvom, što ne čudi budući da je godinama radio kao porezni revizor za utaju poreza, a bavio se i drugim poreznim kaznenim djelima. Matković zadnja dva desetljeća radi na nižim razinama u financijskoj policiji i Poreznoj upravi, a s funkcijom na koju je došao do sada se nije sretao niti je prošao ikakve obuke za vođenje financijskih istraga.

Samostalni sektor provodio je inače posljednjih godina zanimljive postupke i financijske istrage koje su rezuultirale i kaznenim prijavama, a zanimljivi su slučajevi Agrokor, ali i slučaj Zdravka Mamića, do kojih je došlo njihovom zaslugom. Svojim istragama u ovom sektoru prijavili su preko 400 osoba osumnjičenih za štetu veću od dvije milijarde kuna, a kada je o utajama riječ otkriveno je oko 350 milijuna kuna, utajenog poreza.

Ovaj sektor jedno je vrijeme bio podređen Ministarstvu financija, a potom je zahvaljujući novom Općem poreznom zakonu postao djelom Porezne uprave, pri čemu je trebao ostati bez ovlasti koje je imao do 2016. Stoga ostavku daje ondašnja načelnica Ana Dorić Škeva na čiju funkciju nitko nije dugoročno imenovan. Govorilo se jedno vrijeme kako ministar Marić razmišlja o ukidanju poreznog Uskoka, ali on je na koncu prešao u Poreznu upravu uz ovlasti koje je imao i ranije.

Ipak, čini se kako je ministar ondje sada doveo čovjeka izvana te u nogometnom ludilu koje je zahvatilo naciju izveo izrazito zanimljiv manevar, iz ne odveć poznatog razloga.

Vidi još:  Marić prvo tjera ljude da zatvaraju firme, a onda im to naplaćuje 40.000 kuna

Izvor :

dnevno

Komentari

comments