DOMAĆINI RAZOČARANI KINEZIMA KOJI GRADE PELJEŠKI MOST “Malo troše, po cijele dane rade”

Domaći stanovnici su očekivali da će se Kinezi provoditi, trošiti po restoranima, izlaziti u kafiće.

Oko 150 radnika, većinom Kineza, koji užurbano grade Pelješki most već pola godine stanuju u montažnim barakama u Brijesti na Pelješcu, dok šefovi gradilišta stanuju u apartmanima u Komarni, na drugoj strani obale, gdje se nalaze i barake u kojima su kuhinja, kancelarije i neki pomoćni objekti.

“Radnici u barakama, a šefovi u apartmanima i sobama. Vazda je toga bilo i biće, a posebno u Kini gdje još vlada komunizam. Zna se tko je tko, a ne kao kod nas, svak bi se nešto pit’o i odlučiv’o”, komentirali su stanovnici Komarne za Slobodnu Dalmaciju koja je objavila reportažu o tome što rade kineski radnici kada ne rade na gradilištu mosta. Uglavnom, u Komarni kažu kako ih slabo viđaju. Tek kad odrade neki veći dio posla onda to proslave na svoj tradicionalan način – vatrometom.

Domaći stanovnici su očekivali da će se Kinezi provoditi, trošiti po restoranima, izlaziti u kafiće, a čak se govorilo da će ondje za njih biti otvorena i kockarnica. No, od toga ništa. Oni rade dan i noć i rijetko napuštaju svoje barake. Četiri kuhara pripremaju im obroke na samom gradilištu, da ne gube vrijeme.

“Oni su ovdje došli da rade i zarade. Isto k’o kad su naši šezdesetih godina išli u Njemačku. Oni koji su trošili i provodili se, ništa nisu stekli. Tako i oni rade i štede da imaju novca kada se vrate kući. A i kuda bi išli kad ne znaju plivati. Zato nose one prsluke za spašavanje. To je isto kao kod nas kad netko iz brda dođe na more, kako će znati plivati”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Mile Brljević iz Komarne.

825250cookie-checkDOMAĆINI RAZOČARANI KINEZIMA KOJI GRADE PELJEŠKI MOST “Malo troše, po cijele dane rade”
Izvor :

paraf

Komentari

comments