DRAMATIČNO UPOZORENJE AMERIČKIH ANALITIČARA: TREĆI SVETSKI RAT počinje u Crnoj Gori i to zbog NATO, Rusije i Srbije!

Analitičari instituta ‘Ron Pol’ procenjuju da je Crna Gora ‘tempirana bomba’ koja lako može da izazove novi globalni sukob.

Crna Gora je “tempirana bomba” koja bi vrlo lako mogla da izazove treći svetski rat i direktni sukob Rusije i Sjedinjenih Američkih Država!

Ovo dramatično upozorenje objavio je ugledni američki Institut za mir i prosperitet “Ron Pol”, čiji analitičari procenjuju da je Crna Gora “najplodnije tlo” za novi globalni sukob i da je zato ni slučajno ne treba primati u NATO pakt!

Crna Gora je tempirana bomba koja samo čeka okidač. Podeljena na proruske i antiruske frakcije, Crna Gora predstavlja savršen stožer za veći konflikt SAD i NATO i Vladimira Putina
Izvod iz američke analize

Čeka se okidač

Autori analize pod nazivom “Nepotrebnost NATO: Da li stvarno treba da branimo Crnu Goru” ocenjuju da je ta država puna tenzija koje bi, prema njihovom mišljenju, mogle da prerastu u građanski rat ili krvavi sukob sa susedima. Američki stručnjaci navode je Crna Gora duboko podeljena na pronatovsku i prorusku struju, a da ova druga osim saradnje sa Moskvom traži i novo ujedinjenje sa Srbijom.

“Međusobni otvoreni sukob ovih dveju struja sigurno bi sa sobom povukao i direktno angažovanje Brisela i Vašingtona, koji imaju obavezu da štite zemlje članice NATO. Ako bi se ovo desilo, Vladimir Putin ne bi ostao po strani i to bi dovelo do novog svetskog rata”, upozoravaju analitičari Instituta “Ron Pol”.
Američki stručnjaci u svojoj analizi detaljno objašnjavaju zašto smatraju da je Crna Gora “tempirana bomba” opasna po čitav svet. Citiramo jedan deo njihovog teksta:

Moj Ugao

ORHAN DRAGAŠ
INSTITUT ZA BEZBEDNOST

Crna Gora je duboko podeljena, ali je to slučaj i sa Srbijom i svim balkanskim zemljama. Ta podeljenost ne mora dovesti do napetosti između Rusije i NATO, a naročito ne do novog rata.

Crna Gora je vrelo etno-nacionalnih tenzija koje lako mogu da eksplodiraju u građanski ili rat sa susedima. NATO sporazum podrazumeva da potpisnice pruže pomoć članicama koje su umešane u sukob, a takva obaveza postoji i prema Kosovu i prema BiH… Sukob u Crnoj Gori je opterećen i svealbanskim pokretom koji južnu Crnu Goru smatra delom “velike Albanije”, a da ne pominjemo sveslovenski pokret koji želi ponovno ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom i gleda u Rusiju kao u zvezdu vodilju. Crna Gora je, dakle, tempirana bomba koja samo čeka okidač. Njeno članstvo u NATO bi zahtevalo da SAD interveniše u slučaju da neki od ovih sukoba pređu u nasilje. Podeljena na proruske i antiruske frakcije, Crna Gora predstavlja savršen stožer za veći konflikt SAD i NATO i Vladimira Putina, navodi se u ovoj studiji u kojoj se poziva da Crna Gora ne bude primljena u članstvo NATO pakta iako je već dobila poziv za članstvo u ovoj organizaciji.

Činjenice

* Institut “Ron Pol” je 1970. osnovao čuveni američki političar Ron Ernest Pol
* Ron Ernest Pol je dugogodišnji kongresmen iz Teksasa i lekar
* Pol je 2007. objavio kandidaturu za nominaciju Republikanske stranke za predsedničke izbore
* Prethodno, 1988. godine bio je kandidat Libertarijanske stranke na predsedničkim izborima

Zvanično, niko juče u srpskoj i crnogorskoj vlasti nije hteo da komentariše upozorenje američkih stručnjaka. Na drugoj strani, vojni analitičar Aleksandar Radić, komentarišući istraživanje, kaže da nimalo nije iznenađen rezultatima studije.

Informer

– Na Balkanu postoji čitav pojas mogućih konflikata. Ima razloga za sukobe u BiH, kao i jakih emocija i podela i u Crnoj Gori i Makedoniji. Izbori u Podgorici i ono što je potom usledilo pokazali su koliko je snažan upliv velikih sila u toj državi. Iako Crna Gora još nije članica NATO, ona je jednom nogom već u tom savezu. Ako bi došlo do ozbiljne krize, NATO bi poštovao član 5. Vašingtonskog sporazuma koji podrazumeva “uzajamnu odbranu”… – podvlači Radić.

Na ivici kontrole

Aleksandar Pavić, analitičar Centra za strateške alternative, slaže se da je Crna Gora mogući izvor tenzija.

– Postoji problem sa Milom Đukanovićem, koji je blizak američkoj administraciji koja je izgubila na izborima. Milo podržava globalističke i antiruske tendencije koje su sada znatno oslabljene zbog Trampovog dolaska na vlast. Sve do 20. januara naredne godine, kada Tramp zvanično postaje predsednik SAD, stvari se mogu otrgnuti kontroli. Tu krizu u Crnoj Gori mogu izazvati i antiruske struje da bi posle optužile drugu stranu… – upozorava Pavić.

Komentari

comments