Država neće naplatiti otok Todoriću, on želi kompenzaciju

Gostujući u emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji redatelj filma Gazda Dario Juričan rekao je kako mu je drago da je aktualizirana jedna od tema koju je, vezano za Ivicu Todorića obradio u svom filmu, a to je slučaj otoka Smokvica vela kraj Rogoznice koju je Todorić godinama koristio kao svoju ljetnu oazu ne plaćajući državi koncesiju.

– Drago mi je da se otvorila priča sa otokom Smokvica jer iskorištena je velika rupa u stistemu za što je Todorić veliki majstor. Ivica Todorić je kupio tvrtku Grafoplast preko Agrokora samo da bi imao taj otok i odmorište. Što će njemu ta tvrtka za grafiku uopće? Ja sam vidio te ugovore između lokalne općine i Grafoplasta i to su vrlo općeniti ugovori u kojima piše da je ta tvrtka dobila koncesiju za otok na 30 godina bez naknade, a da vojska može dobiti taj otok natrag u slučaju prijekih potreba, a ja ih ne vidim – rekao je Juričan.

No, tvrdi da po njegovim informacijama će se država, iako ministar Goran Marić to najavljuje danima vrlo teško naplatiti od Agrokora za taj otok, naprotiv misli da će Agrokor ponovno izigrati sustav.

– Zanima me kako to država misli naplatiti. Apsurdno je zašto to Vlada nije riješila pa onda objavila. Po mojim informacijama oni se neće naplatiti, a sigurno ne u financijama, već se oni misle izvuči kroz kompezacije. Todorić ima poseban odjel za kompezacije u kojem radi četiri osoba i on će naći načina da riješi taj slučaj – rekao je Juričan koji misli da i država ima neku kompezaciju na umu i da zato misli da su sada nakon toliko godina krenuli u naplatu od Todorića.

– Očito misle da ga imaju s čime stisnuti. Osjetili su zbog aktualne situacije u kojoj je Agrokor da je ranjiv i da se mogu svesti neki računi s njim – rekao je Juričan podsjetivši kako je upravo HDZ-ov gradonačelnik dao Grafoplastu u koncesiju taj otok.

Govoreći još o otoku Smokvica vela Juričan je rekao da je to primjer koji pokazuje da ono što Todorić želi dobiva, a kao još jedan primjer je naveo slučaj kupnje lugarnice u lovištu Garjavica koji je također Todorić dobio uz mnogo sumnjivih poteza.

– On je to kupio od općine Popovače iako su mu Hrvatske šume rekle da je to njihovo i da ne radi, a onda i dobile spor protiv njega i morao je taj novac vratiti općini, da bi onda kupio to po duploj cijeni. On tako funkcionira – kazao je Juričan.

Juričan je u tri godine istraživanja Agrokora i Todorića nikada nije se bavio njegovim financijama i smatra da i bez toga zna zašto je Agrokor došao u tešku situaciju u kojoj je danas.

– On od kada je počeo od devedesetih njegove su financije bile preopterećene. Ne mislim da je on kockar, ali on u svom poslovanju ima previše strasti, on ono što želi dobiva pošto poto. Tu ima više strasti nego razuma, i možda i jest to razlog da je Agrokor u situaciji u kojoj jest danas, jer ne možeš imati sve – rekao je Juričan koji misli tvrtke u koncernu Agrokor ne mogu propasti tek tako.

– Uopće ne sumnjam da će država ako će morati birati između Agrokora i Ine ići spašavati Agrokor jer je ona bitnija za društvo – dodao je Juričan.

Juričan smatra da je tajna Todorićevog uspjeha financiranje svih političkih stranaka.

– Krajem devedesetih mu je došao blagajnik jedne liberalne stranke (Libra op.a.) i on mu je dao 50 000 kuna za razvoj demokracije i to su oni stavili u svoj financijski izvještaj. Danas tog dokumenta nema. Ali, ako je on dao 50 000 kuna jednoj maloj stranci, koliko je on dao velikima za, kako on kaže, razvoj demokracije – rekao je Juričan.

Vidi još:  Ivica Todorić: Tajno sam se sastajao sa Zdravkom Marićem, uglavnom je šutio, pretpostavljam da je bio ozvučen. Ipak, bio je spreman kazati nekoliko stvari...

Izvor :

n1info

Komentari

comments