Duško Lungo Polovina borac za Zadar Rasprodaje se imovine Adrije, a obnovljen zahtjev za smjenu stečajnog upravitelja

IĐEMO DALJE bez guzičara u politici,………………………….lungo

https://www.facebook.com/profile.php

Odlukom Trgovačkog suda, oglašena je rasprodaja nekretnina i pokretnina Adrije d.d. u stečajnom postupku koji se vodi od rujna prošle godine.

443510

Prodaje se sve što bi se moglo prodati: tvornički krug u Gaženici veličine 48.352 četvorna metra, prostor Pršutane u Drnišu veličine 14.952 četvorna metra, zatim sva oprema od novog pogona za proizvodnju sardina, opreme za proizvodnju limenih kutija, do trafostanice i strojeve za paštete, a posebno se još prodaje motorni brod Adria Eva. Sve skupa za približno 93 milijuna kuna, što je znatno manje od iznosa prijavljenih tražbina.

Stečajni priznao sva potraživanja

Teren i zgrade se prodaju za ukupno 11,8 milijuna eura, strojevi za 4,4 milijuna kuna, a brod Adria Eva izgrađen još 1955. godine dužine 31,24 metra i BRT 274 tone, koji je već godinama na vezu u Nauta Lamjani, za 107.406 eura. Odbor vjerovnika je do ovih cijena došao nakon nekoliko sastanaka i konzultacija s nalazima sudskih vještaka.

Bilo je dosta neslaganja oko svega, no na kraju je odlučeno da se ide u oglašavanje prodaje, dražba je zakazana za 17. lipnja. Ukoliko se iz prvog pokušaja imovina ne proda, ići će se na ponovno oglašavanje, uz uvjet da se neće moći prodati za manje od ¾ procijenjene vrijednosti.

Međutim, ako se i proda po početnoj vrijednosti to će biti nedostatno za podmirenje prijavljenih tražbina koje je stečajni upravitelj Dragan Bijelić priznao u cijelosti. A tražbine vjerovnika Adrije su ogromne – samo 263 zaposlenika potražuju 12,5 milijuna kuna, a oni imaju prioritet u naplati. U drugom isplatnom redu su brojni poslovni partneri s ukupno 219 milijuna prijavljenih tražbina, a k tome treba pridodati 172,2 milijuna kuna razlučnih prava banaka (najveća potraživanja ima Hrvatska poštanska banka 68,2 milijuna kuna).

No pitanje je hoće li se sve odvijati kako je na prošlom Odboru vjerovnika najavljeno? Ne zbog toga što je u međuvremenu predstavnik bivših zaposlenika sindikalac Ivica Blažević podnio ostavku na članstvo u Odboru, nego zbog toga što su na Trgovački sud stigli novi prigovori oko odvijanja cijelog stečajnog postupka.

Duško Polovina postao vjerovnik

Nedavno je Duško Polovina Lungo, pozivajući se na “zainteresiranu javnost” tražio promjenu stečajnog upravitelja,, jer istodobno vodi stečajeve tvrtki Dalmacija riba i Adrija koje su u međusobnim dužničko-vjerovničkim odnosima. Zahtjev mu je odbijen s obrazloženjem da nije stranka koja može takav zahtjev podnijeti, dakle nije vjerovnik niti je takav zahtjev podnio Odbor vjerovnika.

Međutim, ovih dana je Polovina ponovio svoj zahtjev potkrijepljen ne samo brojnim dokumentima nego i jednim bitnim novim momentum – u međuvremenu je otkupio potraživanje jednog malog vjerovnika te postao zastupnik potraživanja jednog ribara. Sad je “stranka u postupku” pa će biti zanimljivo vidjeti na koji će način sud reagirati.

Pogotovo na brojne dokumente koje je dostavio, na primjedbu na stečajni upravitelj Bijelić nije uvažio presudu protiv Adria distribucije d.o.o. od koje Adria d.d. potražuje višemilijunski iznos. Riječ je o pravomoćnoj presudi iz vremena kad su Badurina i Lisica uzeli u zakup Adriju, a nisu plaćali ugovorenu zakupninu.

Još prije dvije godine je u ovršnom postupku pravomoćno presuđeno da Adrija distribucija treba isplatiti 5,6 milijuna kuna zajedno sa zateznim kamatama, no to nikada nije provedeno. Kao ni vraćanje dragocjenog stroja koji je iz Adrije odvezen u Ostreu u Stankovce zahvaljujući kojem Ostrea otada proizvodi brand Eva sardine za Podravku.

Hoće li Trgovački sud sada drugačije tretirati zahtjeve za obustavu prodaje imovine Adrije, odnosno zahtjev za smjenu stečajnog upravitelja Bijelića znat će se do 17. lipnja kada je ročište za prodaju te imovine.

Izvor :

EZadar.hr

Komentari

comments