EKSKLUZIVNI DOKUMENTI: Stan u centru Zagreba platila 50.000 € u kešu

Kupljen je od tvrtke Nikice Valentića 2003., manji dio plaćen je kreditom, a veći, gotovinski dio prikazan je kao prihod od nesamostalne djelatnosti

Osim s političkim, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko mogao bi se suočiti s novim pravnim problemima ako se zbog afere Konzultantica, koju je otkrio Nacional, počnu ponovno propitivati svi detalji vezani uz poslovanje njegove nekadašnje tvrtke Soboli te s tim povezani podaci u njegovoj imovinskoj kartici. U pitanju je porijeklo imovine, odnosno novca kojim je njegova današnja supruga Ana Karamarko 2003. godine, u vrijeme kad je Karamarko bio suvlasnik tvrtke Soboli, kupila stan u centru Zagreba. Iako nema dokaza da je novac za kupnju stana došao upravo iz poslovanja Sobolija, kako tvrdi izvor iz pravosudnih krugova koji je tu informaciju i dostavio Nacionalu, otvara se pitanje kako je Ana Karamarko 2003. stekla oko 50 tisuća eura, koliko je za stan tada platila u gotovini, odnosno kako je Ana Karamarko, koja je već tada bila u vezi s Tomislavom Karamarkom, kupila navedeni stan. Prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, u taj stan redovito je dolazio i Tomislav Karamarko.

Riječ je o jednoipolsobnom stanu u centru Zagreba veličine 40,5 četvornih metara u vlasništvu Karamarkove supruge Ane, za koji je u njegovoj imovinskoj kartici navedeno da je stečen kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada i zaduženjem kod banke, odnosno kreditom, ali nije definirano koliki je dio kupljen kreditom, a koliki gotovinom. Stan se nalazi u Vlaškoj ulici, u dvorišnoj zgradi u neposrednoj blizini Petrove crkve, 500-tinjak metara zračne linije od Trga bana Jelačića, a prema podacima do kojih je ekskluzivno došao Nacional, kao i uvidom u dostupnu zemljišno-knjižnu dokumentaciju u posjedu redakcije, kupljen je 2003. godine najvećim dijelom u gotovini. Za 40,5 četvornih metara stana s pripadajućih 1,75 metara spremišta u potpuno novoj elitnoj zgradi koju je gradila tvrtka Niva inženjering u vlasništvu bivšeg premijera Nikice Valentića, Ana Karamarko rođena Šarić, u to vrijeme Ana Schmidtbauer (prezime prvog supruga), platila je 70.346 eura, odnosno nešto više od pola milijuna kuna. Konkretno, u kunskoj protuvrijednosti stan je plaćen 532.575,29 kuna. To bi značilo da je “kvadrat” stana Ana Karamarko platila 1737 eura, dok se tržišna vrijednost četvornog metra stana na tako prestižnoj lokaciji, u potpuno novoj i elitnoj zgradi, u to vrijeme kretala između 2800 i 3000 eura. O okolnostima kupnje tog stana Nacional je uputio upit i bivšem premijeru Nikici Valentiću, vlasniku Niva inženjeringa. On je rekao da je u tom pogledu sve čisto te da je cijena bila u potpunosti komercijalna i uobičajena za tadašnje tržišne uvjete, a mogla je varirati desetak posto ovisno o veličini pojedinog stana.

Više u novom broju Nacionala…

Izvor :

Nacional

Komentari

comments