EU: Ako se opet ujedine zemlje bivše Jugoslavije, oprostit ćemo vanjski dug

Međunarodna zajednica priznala je pogrešku jer su uništili Jugoslaviju, sad smatraju da je financijski isplativije ponovo ju obnoviti.

 – Tad je Zapad bio mlad i naivan. Vjerovali smo da će uništavanje Jugoslavije pogodovati ostalim većim članicama EU, no dogodilo se obrnuto. Kina je postala iznimno jaka, Brazil se nameće kao novi igrač na svjetskoj sceni, a bivše članice Jugoslavije sada samo koče razvoj Europske Unije – poručio je Jose Manuel Barosso.

Javni dug zemalja bivše Jugoslavije iznosi 90 milijardi eura, dok je prije raspada Jugoslavije iznosio oko 20 milijardi. Te zemlje su nerazvijene, stalno traže nove kredite i ne pridonose razvoju kontinenta.

– Tko bi mislio da će rat, uništavanje, genocid i neimaština trajno oštetiti te zemlje. One sad nemaju nikakvo tržište, nikakvu potrošnju. Tolika je etnička netrpeljivost da nije ni jedinstveno tržište, koliko se samo novaca baca na birokraciju i prijevode. Jednostavno rečeno – oni su crna rupa kontinenta. Zato smatramo da ako se Jugoslavija opet ujedini, oprostit ćemo joj vanjski dug, što bi ju moglo vratiti na pobjedničke staze.

Komentari

comments

Vidi još:  Na današnji dan slavio se Dan Republike: Pet razloga zbog kojih su svi obožavali ovaj praznik