EU želi uništiti piratstvo blockchainom

Europska unija kroz ovu godinu predstavila je niz represivnih i odlučnih mjera kako bi spriječila piratstvo. Platforme za streaming kao Kodi su prve osjetile udar i ostale bez povećeg dijela prihoda, a ujedno i bez povećeg dijela usluga jer su bile povezane s piratstvom. Velika Britanija pak je odredila desetogodišnje kazne za pirate pa se nada da će u takvoj situaciji ta aktivnost iščeznuti. A sad se priprema nešto novo, potpuno novo.

„Nove tehnologije. Njima ćemo uništiti piratstvo u Europi“, poručeno je od strane Europske komisije.

Konkretno, razmišlja se o svojevrsnom blockchainu kako bi se vodila borba s IP prevarama pri distribuciji ilegalnog sadržaja. Nažalost, takva razmišljanja su toliko općenita da zapravo ne otkrivaju detaljnije kako će se sama bitka izvoditi. Zato je konkretniji plan udaranja na najveće “ribe”.

„Tražit ćemo od država da surađuju u borbi, a nju ćemo voditi praćenjem traga novca. Cilj je doći do onih koji ostvaruju najveće prihode i imaju uhodan ilegalni posao. Kad se njih zaustavi, uslijedit će domino efekt, a one individualce koji ostanu lakše će se uhvatiti“, optimistični su u Europskoj komisiji, ali i iznimno uporni kad je riječ o piratstvu.

Drugim riječima, oni koji dijele sadržaj i ne ostvaruju prihode ostat će ispod radara. Dapače, male su šanse da će se njima u Komisiji ili drugim nadležnim institucijama detaljnije baviti. A što se tiče onih koji ostvaruju zaradu… Pitanje je kako će ih se moći uhvatiti ako posluju u kriptovalutama, kojima se ne može ući u trag.

Vidjet ćemo konkretnije cijeli plan dogodine, kad će posebni tim Komisije za nadzor “označenih” IP adresa krenuti s radom. Samo, nećemo vidjeti kako rade u hodu već kad ostvare rezultat. Sami proces nadgledanja, traženja i hvatanja odvijat će se u tajnosti pa nitko neće ni znati što se događa iza kulisa. Samo da ne ispadne kako i Komisija radi nešto neprimjereno kao nadzor građana bez odobrenja, znanja i temelja u zakonu.

Autor: Vanja Deželić

Vidi još:  Znakovi da vam prisluškuju telefon

Komentari

comments