Evropska unija uvodi „vize“ za građane BiH, pasoš više neće biti dovoljan?!?

Državljani zemalja zapadnog Balkana uskoro će morati putem Interneta tražiti od Evropske unije dozvolu za ulazak u prostor Shengena, a pritom i platiti taksu od sedam eura, piše Slobodna Bosna.

Sa ovom odlukom su saglasni ambasadori zemalja EU-a, a čeka se da je potvrdi Evropski parlament, a potom i Vijeće ministara EU, tako da bi od januara 2021. godine ova odluka trebala stupiti na snagu u okviru sistema ETIAS, a to će se odnositi na državljane svih zemalja izvan Unije.

Nakon podnošenja zahtjeva, putnik koji želi ući u šengenski prostor EU će u roku od 96 sati dobiti odgovor, odnosno 96 sati pošto u sistemu ETIAS bude primljen zahtjev, ako bi bila potrebna dodatna provjera podataka, a dozvola za putovanje će važiti tri godine, odnosno do kraja važnosti putnih dokumenata.

Cilj svega ovoga, kako je ranije izjavio Valentin Radev, ministar unutrašnjih poslova Bugarske i predsjedavajući EU-a, je da se zna ko dolazi u EU prije nego stigne na granicu, te da se zaustavi potencijalna prijetnja građanima EU-a.

Komentari

comments

Vidi još:  Fantastičan uspjeh matematičara iz Tešnja na takmičenju Hrvatskoj: Među 1000 učenika osvojili su prvo i treće mjesto!