Facebook trpi najteži prekid u svojoj povijesti

Facebook trpi najteži prekid u svojoj povijesti, s ključnim uslugama koje su većini srijeda postale neupotrebljive za korisnike širom svijeta.

Posljednji put da je Facebook imao takav poremećaj bio je 2008. godine, kada je stranica imala 150 milijuna korisnika – u usporedbi s oko 2,3 milijarde mjesečnih korisnika danas.

Glavni proizvod Facebooka, njegove dvije aplikacije za razmjenu poruka i Instagram za dijeljenje slika na Instagramu bile su pogođene.

Uzrok prekida još nije objavljen.

“Svjesni smo da neki ljudi trenutno imaju problema s pristupanjem Facebookovoj obitelji aplikacija”, navodi Facebook.

“Radimo na rješavanju problema što je prije moguće.”

Kao odgovor na glasine objavljene na drugim društvenim mrežama, tvrtka je priopćila da ispadi nisu rezultat napada Distributed Denial of Service, poznatog kao DDoS – vrsta cyber-napada koji uključuje poplavu ciljne usluge s izuzetno velikim količinama prometa.

Koliko je problem rasprostranjen?

Procjenjuje se da je to pitanje počelo oko srijede oko 16:00 GMT.

Iako se činilo da se glavna usluga Facebooka učitava, korisnici su izvijestili da ne mogu objavljivati.

Oni na Instagramu nisu mogli osvježiti feedove niti objaviti novi materijal. Desktop verzija Messenger-a nije se učitala – ali čini se da je mobilna aplikacija dopuštala slanje nekih poruka; međutim, korisnici su prijavili pogreške s drugim vrstama sadržaja, kao što su slike. WhatsApp, Facebookova druga aplikacija za razmjenu poruka, imala je slične probleme.

Karta ispada treće strane ukazuje da je problem globalni – DownDetector nadzire postove na drugim društvenim mrežama za korisnike koji spominju gubitak usluge na drugom mjestu.

Problem je također utjecao na Facebook Workplace, uslugu koju tvrtke koriste za internu komunikaciju.

Rebecca Brooker, dizajnerica iz Buenos Airesa, izjavila je za BBC da je prekid imao značajan utjecaj na njihov rad.

“Facebook za osobnu upotrebu je u redu – ali što se događa kada se oslanjamo na velike tvrtke kao što je ova za pružanje poslovnih usluga?” rekla je.

“Pokušavam komunicirati s mojim timom u New Yorku. Facebook Workplace je naš jedini kanal za [komunikaciju] s izuzetkom e-pošte.”

U Velikoj Britaniji, pedijatrijski konzultant NHS-a izjavio je BBC-u kako je osoblje uznemireno što se ne održava u tijeku s zabavom za voljenu medicinsku sestru koja se povukla nakon 20 godina.

“Biti radni dan, većina konzultanata to nije mogla učiniti”, rekao je dr. Nikhil Ganjoo. “Dakle, ja sam ih zastupao – ali nisam mogao podijeliti fotografije s umirovljenim partijama s njima kao što se dogodilo.”

Prekid se odvija na političkoj pozadini zakonodavaca u SAD-u i dalje, s obzirom na to da velike tehnološke tvrtke – ne samo Facebook – trebaju biti razbijene.

Elizabeth Warren, koja se nada da će biti demokratski kandidat na sljedećim predsjedničkim izborima u SAD-u, izjavila je za New York Times : “Moramo zaustaviti ovu generaciju velikih tehnoloških tvrtki da bacaju političku moć na oblikovanje pravila u njihovu korist i bacanje oko njihove ekonomske moći da ugase ili otkupljuju svakog potencijalnog konkurenta. ”

U izdanju od srijede, gđa Brooker dodala je na Twitteru : “Pogledajte što se događa kada pustimo da jedna tvrtka kontrolira sve.

“Pretpostavio sam da bi se to moglo dogoditi na kraju, ali krajnje je štetno biti dio ovog monopola.”

Kakva je reakcija?

Dok su Facebook i Instagram bili slabi, mnogi su se obratili Twitteru kako bi se šalili o remontu.

Do sada su korišteni hashtagi #FacebookDown i #InstagramDown više od 150.000 puta.

Neki korisnici Twittera koji rade u “Facebook-centričnim” poslovima, izrazili su svoju paniku i uznemirenost što nisu mogli koristiti platformu.

Prezentacijski prazni prostor
Prezentacijski prazni prostor

Mnogi su podijelili šale o prekidu društvenih medija koji su doveli do kolapsa društva, jer “nitko se ne sjeća kako doći do voljenih ili jesti hranu bez objave”.

Prezentacijski prazni prostor

Drugi su dijelili verziju mema “ometenog dečka” , pozivajući se na ljude koji se okreću Twitteru u trenutku kad im je to potrebno.

Prezentacijski prazni prostor

Neki su korisnici razmišljali o tome kako je ispad izložio njihovo oslanjanje na mreže društvenih medija.

Prezentacijski prazni prostor

Zabavljajući se popularnošću mačjeg sadržaja na društvenim medijima, jedan je korisnik podijelio svoju zabrinutost za sve mačke koje ne mogu prenijeti videozapise.

Prezentacijski prazni prostor

Neki su se šalili da bi im nedostatak pristupa Facebooku uskratio valjanost.

Prezentacijski prazni prostor

_____

Slijedite Dave Lee na Twitteru @DaveLeeBBC

74414cookie-checkFacebook trpi najteži prekid u svojoj povijesti

Komentari

comments

Vidi još:  SLUŠAJU LI NAS PUTEM MOBITELA?