FACEBOOKOV UDAR NA DESNICU! Ugasili stranice brojnih konzervativaca: Nastradao i Alex Jones!

Nakon godina kolebanja o tome kako se nositi s ekstremistima, Facebook je u četvrtak ukinuo stranice sedam svojih najkontroverznijih korisnika – od kojih su mnogi konzervativci – i odmah zapalili raspravu o moći i odgovornosti velikih tehnoloških tvrtki, javljaju američki mediji.

Društvena mreža Facebook izjavila je da je zabranila Alexa Jonesa, teoretičara zavjere i utemeljitelju Infowarsa, uz još nekolicinu “drugih ekstremista”.

Među njima je i Louis Farrakhan, crni nacionalistički propovjednik i vođa skupine “Nation of islam”, koji je često kritiziran zbog svojih antisemitskih stavova.

“Uvijek smo zabranjivali pojedince ili organizacije koje promiču ili sudjeluju u nasilju i mržnji, bez obzira na ideologiju”, izjavila je glasnogovornica Facebooka. “Proces ocjenjivanja potencijalnih prekršitelja je opsežan i to je ono što nas je dovelo do naše odluke o uklanjanju tih računa”.

Sa zabranama, Facebook je otišao dalje nego što je to bilo u prošlosti. Prije se tvrtka radije usredotočila na smanjenje distribucije štetnog sadržaja i uklanjanje pojedinačnih postova koji krše njegova pravila, nego da u potpunosti zabrane korisnike.

Paul Barrett iz Centra za ljudska prava Sveučilišta u New Yorku, izjavio je u četvrtak da je akcija Facebooka kojom se zabranjuju ekstremisti već odavno zakasnila.

“Previše dugo, Facebook i druge društvene medijske tvrtke tvrde da nisu arbitri “istine” koja se pojavljuje na njihovim platformama. Najnoviji potez Facebooka da ukloni ekstremiste kao što su Alex Jones i Milo Yiannopoulos s platforme samo je posljednji dokaz da to nije slučaj. Društvene medijske kuće ne samo da imaju pravo nego i etičku odgovornost za uklanjanje dezinformacija i govora mržnje te onih koji ga šire s njihovih platformi, rekao je.

Mnogi korisnici koje je Facebook zabranio, već su zabranjeni na drugim društvenim mrežama. Yiannopoulos, bivši urednik Breitbarta i krajnje desničarska medijska ličnost, zabranjen je na Twitteru 2016. nakon što je vodio kampanju uznemiravanja protiv glumice Leslie Jones.

Laura Loomer, tzv. “desničarska provokatorica”, zabranjena je n Twitteru početkom ove godine zbog islamofobičnih komentara o kongresmenu Ilhanu Omaru, demokratu iz Minnesote.

Na Facebooku su još zabranjeni i Paul Joseph Watson, suradnik Infowarsa, te Paul Nehlen, bijeli nacionalist koji se neuspješno kandidirao za kongres 2018. godine.

Loomer je uputila svoje fanove na Instagramu da prate njezin kanal na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka. Yiannopoulos je pak rekao svojim sljedbenicima s Instagrama da se prijave za njegov newsletter.

Izvor :

dnevno

Komentari

comments