Fantastičan uspjeh matematičara iz Tešnja na takmičenju Hrvatskoj: Među 1000 učenika osvojili su prvo i treće mjesto!

Četvrtu godinu za redom Koprivnica je domaćin Matheme, najvećeg matematičkog ekipnog takmičenja u Hrvatskoj, a od ove godine i međunarodnog.

Na Mathemu je prijavljeno više od 1000 učenika u više od 450 ekipa i stotinjak mentora, a ekipa iz Tešnja koju predvode mentori Samira Elezović i Ferid Dizdarević danas je ostvarila fantastičan uspjeh.

Takmičara ima sa svih strana svijeta, pa su se tako za titulu najboljih borili učenici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Estonije, Kipra i Grčke.

Jedna od glavnih zadaća ovakvih takmičenja je da pokažu da matematika može biti zabavna.

U Koprivnici je danas više od 1200 učenika i mentora, zaljubljenika u matematiku.

Tu je u bosanskohercegovačka ekipa iz Tešnja koju predvode mentori Samira Elezović i Ferid Dizdarević. Učenici Osnovne škole “Huso Hodžić” iz Tešnja ostvarili su fantastičan uspjeh. Osvojili su prvo i treće mjesto na takmičenju!

– Doveli smo dvije ekipe učenika sedmog i osmog razreda OŠ Huso Hodžić. Prvi put smo na ovom takmičenju, pripremamo se kroz razna takmičenja, općinska, kantonalna, federalna i druga. Treba s djecom puno raditi van redovnih časova nastave. Djeca moraju biti zainteresirana za nastavu. Uvijek ima djece koje vole matematiku i koja vole što više naučiti – rekao je on.

Tokom takmičenja u OŠ Braće Radić za osnovnoškolce i u Gimnaziji Fran Galović za srednjoškolce održan je se i međunarodni skup o obrazovnim sistemima i metodama.

– Ovo je velik izazov i za nas i za njih, da malo odmjerimo matematičke snage. Cilj ovog natjecanja je da što više djecu usmjeravamo na timski rad jer budućnost je u tome. Nije to klasično rjeašvanje testa, već imamo 25 zadataka koji idu od najjednostavnijih ka složenima. Učenici se moraju dogovoriti tko će rješavati ‘kobasice’, a tko jednostavnije zadatke – rekla je Mara Grašić i dodala kako iz Hrvatske imaju prijavljene ekipe iz 18 županija.

– Jako volim matematiku i to mi je jedan od najdražih predmeta. Puno sam se pripremao sa svojim kolegama. Najviše volim to logičko razmišljanje u matematici – rekao je Kristijan, polaznik petog razreda OŠ Lučko.

Komentari

comments

Vidi još:  NEUTJEŠNI VLASNIK DO TEMELJA SPALJENE ARIZONE: ‘Šteta za mjeri u milijunima eura, a još plaćamo kredite za izgradnju nakon požara 2016.’