FARMACEUTI ŠIRE LAŽNU PANIKU Ove sezone čak 8 puta manje oboljelih od gripe, umrlih 4 puta manje Treba prodati cjepivo.

Medijska panika zbog gripe ovih dana doseže vrhunac. Panika je tolika da će čak i ministar zdravstva Milan Kujundžić biti na konferenciji u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ na kojoj će se u subotu govoriti o značajnom povećanju broja bolesnika, objavljeno je.

Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gripom je zaraženo gotovo 8500 građana, a dosad je od gripe umrlo 9 ljudi. No, zanimljivo je da se nigdje u medijima ne može pronaći podatak koliki je broj oboljelih ove sezone u odnosu na prošlu?

Polovične informacije s ciljem stvaranja panike

Isto tako, ne spominje se radi li se o zdravim ljudima koji su podlegli smrtnonosnoj gripi ili o ljudima koji već od prije imaju neku bolest zbog koje im je oslabljen imunosni sustav? I na kraju, nema podataka ni o dobi preminulih. Tek se tu i tamo može pronaći podatak da se radi o ‘starijim osobama’.

No, krenimo redom.

Umrlih četiri puta manje

Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prošle je sezone u Hrvatskoj od gripe umrlo 35 ljudi. Ove godine skoro četiri puta manje, devet.

Situacija je bolja čak i u odnosu na 2017. godinu. U toj je sezoni zbog gripe umrlo 27 ljudi, tri puta više nego ove. Je li to razlog za medijsku paniku ovolikih razmjera?

Slična je situacija i s brojem oboljelih.

Broj oboljelih značajno manji

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u sezoni 2017./2018., koja je trajala do 6. svibnja 2018. registrirano je 64.799 oboljelih od gripe. Ove godine ih je tek 8.500 te je malo vjerojatno da će broj oboljelih prestići prošlogodišnje brojke.

Broj oboljelih u sezoni 2016/2017. je također puno veći nego ove godine. Tada je registrirano ukupno 51.014 oboljelih.

Nema razloga za panikuSudeći prema službenim podacima objektivnih razloga za paniku nema. Osima ako se iza svega ne krije neki drugi interes? Panika će neminovno dovesti do povećane prodaje cjepiva protiv gripe. A zna se tko će na tome zaraditi.

Izvor :

paraf

Komentari

comments