FOTO: ‘JAUKAO JE OD BOLI, VIŠE NIJE IMAO PRSTE I VEĆI DIO RUČNOG ZGLOBA’ Strašne scene u Parizu, pripadniku Žutih umalo otkinuta cijela ruka

Istim oružjem prošlog tjedna jedan je prosvjednik u Bordeauxu pogođen u sljepoočnicu i nakon toga je pao u komu

Na subotnjem prosvjedu Žutih prsluka pred Narodnom skupštinom u Parizu jednom je prosvjedniku gotovo otkinuta desna ruka i vatrogasci su ga hitno prebacili u bolnicu.

Evakuiran je s desnom podlakticom u debelim zavojima i uzrok tako teške ozljede zasad se službeno ne zna.

No, jedan od svjedoka koji je snimio incident tvrdi da je stradao od granate koje policija koristi za suzbijanje nereda i kojima je pokušala spriječiti nadiranje prosvjednika prema Narodnoj skupštini.

“Žrtva je fotoreporter i pripadnik Žutih prsluka koji je snimao ljude koji se pokušavaju progurati do Narodne skupštine”, kazao je Cyprien Royer.

“Jaukao je od boli, više nije imao prste i veći dio ručnog zgloba”, dodao je.

Protesters wearing yellow vests take part in a demonstration by the

REUTERS

Policija je potvrdila da je jedan prosvjednik ozlijedio ruku te da su se za njega pobrinuli vatrogasci. U policiju je privedeno 10 ljudi.

ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF INJURY OR DEATH An injured protester is given help during a demonstration by the

REUTERS

Jedan od ozlijeđenih prosvjednika u Parizu

Prosvjedi su počeli sredinom studenoga zbog planova za povećanje poreza na gorivo a uskoro su prerasli u nezadovoljstvo zbog sve lošijeg životnog standarda i povećanja troškova života, sve veće nejednakosti i jaza između bogate elite i radničke klase u kojemu je srednja klasa, kako su istaknuli “žuti prsluci” i njihovi pobornici, posve iščeznula.

Svake subote na ulice gradova izlazili su deseci tisuća prosvjednika diljem Francuske.

Protesters wearing yellow vests take part in a demonstration by the

REUTERS

Vlada je prošli tjedan upozorila da se policija u slučaju nasilja neće ustručavati koristiti oružjem poznatim kao ‘Flash Ball’ nakon što je to odobrio najviši francuski administrativni sud.

Riječ je o specijaliziranom obrambenom ručnom oružju, poznatom po francuskom akronimu LBD (“lanceur de balle de défense”), odnosno Flash Ball po proizvođaču tog oružja.

Vidi još:  TUŽNI PRIZORI NAKON POŽARA: Vatra uništila čuvenu katedralu Notre-Dame

An injured policeman in riot gear is given help during a demonstration by the

REUTERS

U prosvjedima je ozlijeđen i policajac

Flash Ball je osmišljen u Francuskoj za suzbijanje uličnih nereda i borbu protiv ‘urbanog nasilja’. Najnoviji model LBD40 ispaljuje ‘projektile’ od pjene teške 95 grama promjera 40 mm, koji su efikasni na udaljenosti do 30 metara.

To streljivo ne bi trebalo biti smrtonosno, ali su posljednjih mjeseci njime teže ozlijeđeni brojni prosvjednici – prošlog tjedna jedan je prosvjednik u Bordeauxu pogođen u sljepoočnicu i nakon toga je pao u komu.

Flash Ball je izumljen početkom devedesetih godina, a najnoviji model LBD40 smatra se dosad najsigurnijom varijantom.

Izvor :

jutarnji

Komentari

comments