Franjo Tuđman i Vladimir Šeks: Jastreb ga nije volio

– U tim javnim govorima Šeks nije govorio da će smijeniti Tuđmana, ali nas je u to uvjeravao po kuloarima. Šeks je bio jastreb, a nas uvjeravao da je to Tuđman, jer da on ima odlične kontakte s luburićevcima oko Marina Sopte u Kanadi, napisao mi je jedan od osnivača australskog HDZ-a u odgovoru na pitanje o navedenim događajima. 

Prešao sam taj kontinent, ako je netko napisao…“ Predsjednik (prekida): “Jesi, čak si rekao da ćeš na sljedećoj konvenciji zamijeniti Tuđmana, rekao si to u Australiji.“ Šeks: “Predsjedniče, nije istina, oprostite.“

Razgovor Vladimira Šeksa i Franje Tuđmana na sastanku predsjedništva HDZ-a u Zagrebu 12. i 13. kolovoza 1991., Boris Rašeta, Express, rujan 2015

Ovim se citatom iz knjige Vladimira Šeksa u izdanju Večernjeg lista “Moja sjećanja na Domovinski rat i stvaranje Hrvatske 1991”, poslužio kolega Boris Rašeta da bi istu predstavio prije izlaska iz tiska.

U prošlom sam tekstu naveo da sam dobio potvrdu iz Švedske da je Vladimir Šeks kad je 1989-e boravio u Stockholmu govorio da će on zamijeniti Franju Tuđmana, da je Tuđman kompromitiran u zatvoru (vjerojatno misleći na suradnju s UDBA-om), da je preradikalan. Tuđman je i na citiranom sastanku napadao Šeksa da je iste stvari govorio u Australiji te godine. Šeks je tvrdio da to nije točno, međutim, moji izvori u Australiji kažu da jest. Oni su znali i da su Šeksu po povratku iz Australije na zagrebačkom aerodromu službenici carine zaplijenili 4 videovrpce, a na jednoj su bili snimljeni njegovi govori u Australiji.

– U tim javnim govorima Šeks nije govorio da će smijeniti Tuđmana, ali nas je u to uvjeravao po kuloarima. Šeks je bio jastreb, a nas uvjeravao da je to Tuđman, jer da on ima odlične kontakte s luburićevcima oko Marina Sopte u Kanadi, napisao mi je jedan od osnivača australskog HDZ-a u odgovoru na pitanje o navedenim događajima.

Zanimljivo je i to, da baš kao i u slučaju Tihomira Oreškovića, kojeg njemačke vlasti istražuju za umiješanost u ubojstva emigranata Đure Zagajskog i Stjepana Đurekovića, nitko od tadašnjih emigranata o njima dvojici ne želi govoriti pod svojim imenom i prezimenom.

jastreb, Šeks, Australija

Prva stranica posebnog izviješća gradskog SUP-a Zagreb o zapljeni Šeksovih vrpci, a koja je priložena materijalu koje je hrvatski republički tužitelj poslao saveznom u Beograd u siječnju 1990.

Vladimir Šeks je bio HDZ-ov jastreb, smatrao je to i predsjednik SRH Ivo Latin kada je 17. studenoga 1989. razgovarao s Veljkom Kadijevićem. Latin je Kadijeviću kazao da je hrvatska partija ima kazete s Šeksovim govorima u Australiji: Kad čovjek pročita što on govori, pita se da li je to uopće moguće. Imamo te tekstove do kojih smo došli iz njegove vlastite kazete kad se vratio. To je ubitačno”. 

Iz dokumenata koje sam ja dobio iz Beograda, jasno je da je savezno tužiteljstvo dobilo taj materijal, a o čemu je prethodno Latin informirao saveznog ministra obrane, ali na koncu protiv Šeksa nije poduzeto ništa. Opet kao i u slučaju Tihomira Oreškovića, Šeks je htio sebe prikazati žrtvom urote gdje je on nepravedno optužen da je suradnik strane tajne službe – CIA-e. U trenucima kad je Tuđman razgovarao s njim, u kolovozu 1991., te kada je Orešković počinio glavninu zločina u Gospića, neprijateljska strana služba bio je KOS mada je formalno Hrvatska bila još dijelom Jugoslavije.

U knjizi “Moja sjećanja na Domovinski rat i stvaranje Hrvatske 1991″ Šeks piše da ga je umirovljeni brigadir HV-a u razgovoru s haškim istražiteljima optužio da je bio agent jedne strane sile”. Šeks je htio diskreditirati Dragutina Frančiškovića, s kojim sam se ja družio do njegove smrti, pa je za njega napisao da je u “HV preuzet iz JNA”. Meni je poznato što je Frančišković razgovarao s haškim istražiteljima, jer sam se u to vrijeme intenzivno družio s njim i branio ga od napada POA-e i s njom povezanih medija, da surađuje s ICTY-em u predmetu Gotovina. Meni je Frančišković kazao da  “agent strane sile” znači agent KOS-a. Na razgovore s haškim istražiteljima Frančišković je vodio i Branka Škrtića, bivšeg agenta SIS-a i zapovjednika dugoreške brigade HV-a, koji je u strahu da sam ne bude optužen istražiteljima ispričao da je general Miljenko Crnjac za vrijeme operacije “Oluja” zapovjednik Zbornog područja Karlovac svojim podređenima prije operacije dijelio “Hepo” kockice za paljenje srpskih kuća.

jastreb, Škrtić, Kolinda Grabar Kitarović, Šeks

Šeksov pouzdanik Branko Škrtić susreo se s predsjedničkom kandidatkinjom Kolindom Grabar Kitarović u Karlovcu.

Pored pokojnog Frančiškovića, samo Branko Škrtić i ja smo s hrvatske strane znali što su njih dvojica govorili haškim istražiteljima. Škrtić mi je kasnije pričao da ga je Vladimir Šeks kao predsjednik Sabora angažirao da utječe na bivšeg agenta SZUP-a Ferdinanda Jukića iz Vukovara, da ovaj haškim istražiteljima ništa ne kazuje o njegovoj odgovornosti za ratne zločine u istočnoj Slavoniji. Logično bi bilo zaključiti da je Škrtić prepričao Šeksu da ga je Frančišković pred haškim istražiteljima optužio da je agent KOS-a. Naravno, ljepše zvuči da ste agent CIA-e, pa se Šeks poziva na neki izvještaj udbinog suradnika Krunoslava Pratesa svom šefu Josipu Perkoviću iz 1989-e o Šeksovom boravku u Muenchenu, i činjenici da se za njega raspituju agenti CIA-e. 

KOS i savezna UDBA  znali su sve o Šeksovim aktivnostima, a tadašnji beogradski mediji su prvi pisali da je on “jastreb HDZ-a”. Zar ne bi bilo logično ako su savezni organi smatrali da je još i agent CIA-e, da taj jastreb bude procesuiran, a ne samo da se njime plaši hrvatske Srbe?

jastreb, Šeks, Australija, SDS, GSUP

Zadnja stranica izvještaja GSUP-a Zagreb, koji je potpisao načelnik odjela DEK-a, Ilija Momčilović, a koji je prije Beograda otišao u RSUP, SDS SRH, GSUP Zagreb – OESSA.

Evo i posebno potcrtanih dijelova spornog sadržaja Šeksovog govora u Australiji kako je na prethodnim dijelovima “posebnog izvještaja”  GSUP-a Zagreb.

-Svi oni koji se u domovini koji se hrvatskom nacionalnom pokretu nađu na putu, pa bili oni naša rođena braća, vjerujte mi bit će maknuti bilo milom bilo silom s tog puta…-Ja sam duboko uvjeren da će hrvatski narod, da će cjelina hrvatskog naroda odlučiti se prema svom povijesnom interesu, vodeći računa o svojim povijesnim iskustvima i otkloniti živjeti u takvoj zajednici naroda kao što je današnja Jugoslavija, jer takva Jugoslavija hrvatskom narodu ne treba (pljesak)…

I shvatite neka i oni shvate, neka i oni razumiju koji udaraju po Hrvatskoj, da time udaraju po hrvatskom narodu! (pljesak) Nama u domovini predstoji teška borba, nema obećanja, nema jamstva, nema garancija. Predstoji samo obećanje za političku, ali i svaku drugu borbu. Mi idemo prvo demokratskim putem, želimo učvrstiti našu organizaciju u domovini u svakom mjestu, u svakoj osnovnoj stanici društva, države, u svakoj školi, u svakom poduzeću, u svakom onom dijelu Hrvatske gdje god žive Hrvati (pljesak). Na ostvarenju toga puta mi ćemo micati, micat ćemo sve što nam stoji na putu. (pljesak) Sve drugo bilo bi veleizdaja prema hrvatskoj državi, prema hrvatskom narodu! (pljesak)

– Dakle, naš put kojim idemo u domovini, ne samo HDZ, ima još demokratskih snaga, je taj da se nastoji mirnim putem osvojiti vlast”… Ali mi također znamo još jednu činjenicu, znamo iz povijesti, znamo iz sadašnjosti da se ni jedna vlast olako ne predaje. I ukoliko bilo koja vlast, bilo ona u Hrvatskoj sada, bilo ona izvan Hrvatske, bila ona u Jugoslaviji želi spriječiti, želi spriječiti oživotvorenje hrvatskog narodnog vrhovništva, prava na smoodređenje do otcjepljenja, doći će do promjene i onoga što svakom narodu pripada, ono što pripada hrvatskom narodu. Doći će do promjene onoga što je zajamčeno i Poveljom združenih naroda, a to je pravo svekolikog otpora protiv tiranije i ugnjetavanja.

– Živa su sjećanja onih koji su pali i na jednoj i na drugoj strani, mi želimo izbjeći, nas nema Hrvata jako puno. Mi ne smijemo, moramo izbjeći rat. Danas je rat u Hrvatskoj, Hrvatske protiv Srbije vrlo moguć. Vlada svojevrsno ratno stanje, političko ratno stanje.

– Žele utopiti Hrvatsku i hrvatsko ime sa bilo kime uvijek protiv hrvatskih interesa ujedno i Hrvatske. To je rak koji postoji među nama, taj rak ćemo mi uništiti! Ni jedan organizam ne pregovara sa svojim rakom! (pljesak)…

– Dakle nema jamstva, nema garancija! Ima samo poziv na političku borbu i ukoliko ta politička borba ne bude uspješna, a vrijeme vrtoglavo leti, situacija se mijenja, iz dana u dan u domovini. Ukoliko bi ta politička borba  bila bezuspješna, ukoliko bi se pokušala zgaziti ideja hrvatske nacionalne samobitnosti, državotvornosti, državnosti Hrvatske, tada nama pristoji pravo nužne samoobrane hrvatskog narodnog vrhovništva a i Hrvatske. Ako, dakle, te horde pokušaju preći Drinu, pokušaju ući u Hrvatsku, oni će naići na odgovor koji zaslužuju, naići će na vojnički odgovor”(buran pljesak)….

nastavlja se

Autor: Željko PeratovićVidi još:  Radovan Karadžić: Agent Udbe s kodnim imenom ‘309’

Komentari

comments