Frcaju iskre u Vladi: Dva utjecajna ministra u žestokom ‘fajtu’

Nema mira u Plenkovićevim redovima.

Spojiti nespojivo, kao da je bila krilatica aktualnom premijera Andreja Plenkovića kada je preuzimao kormilo države, nakon čega je raskidajući suradnju s Mostom, ušao u koaliciju s HNS-om. Iako se na prvu čini, kako koalicija koja trenutno upravlja državom predvođena plejadom ministara funkcionira skladno, za razliku od Plenkovićeva HDZ-a, iza zatvorenih vrata, stanje je miljama daleko od idiličnog, a posljednji sukob koji više nego ozbiljno nagriza Vladu onaj je između dvaju, pomalo taštih, ministara.

Riječ je o čelnom čovjeku hrvatskog gospodarstva Darku Horvatu te ministru financija Zdravku Mariću čije je odnose poljuljala kriza u Uljaniku. Dvojica ministara čija je uloga krucijalna u rješavanju problema s pulskim škverom, a koji bi surađivati trebali i po pitanju provedbe ostalih reformi, u sve su lošijim odnosima, svjedoči to i izvor blizak vladajućima. Horvat je podsjetimo, na čelo Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta stigao kao zamjenik bivše ministrice Martine Dalić s kojom je Marić odlično surađivao.

Tenzije su izražene, a ovaj dvojac ima potpuno drugačije pogleda na mnoga ključna pitanja. Za razliku od Marića koji je liberalnih pogleda na ekonomiju, ali i koji je sklon racionalizaciji, Horvat je prije svega dugogodišnji HDZ-ovac i bitno mu je na kojoj je poziciji i u kojem smjeru ide njegova politička karijera, što Mariću nije nimalo simpatično, a osim toga novi ministar zamjerio mu se nakon što je javno kazao da će očistiti njegov prijedlog zakona od stvari koje se protive poduzetništvu, pri čemu se referirao na podizanje osnovice za direktore tvrtke, što je dio Marićeve reforme.

Višetjedna trakavica oko Uljanika dodatno je zavadila ministre što je potvrdilo i Marićevo pismo kuvertirano na Horvatovu adresu. Kada je riječ o Uljaniku, dvojac ratuje i oko potencijalnog strateškog partnera, jer dok je Horvat za opciju da Uljanik spašava Danko Končar, Marić je sklon ideji da tu ulogu preuzme Tomislav Debeljak iz Brodosplita. Budući da se krizi u Uljaniku ne nazire kraj, izgledno je kako će se ti problemi preliti i na Vladu, a samim time i na odnose dvaju ministara.

Vidi još:  DRŽAVA KUPUJE ZGRADU U KOJOJ JE POKOPANA JUGOSLAVIJA: Ondje će objediniti jedan sektor i preseliti 1700 činovnika

Izvor :

dnevno

Komentari

comments