Gabriš je mrtav, a dokumenti o Vladimiru Šeksu cure iz Beograda

Ovi dokumenti potvrđuju sumnje Franje Tuđmana u Vladimira Šeksa da ga svojim jugoslavenskim vezama želi maknuti sa čela HDZ-a i države.

Vladimiru Šeksu nije laknulo ni nakon smrti Jana Gabriša, arhivara UDBA-e kod kojeg su se nalazili mikrofilmovi s podacima o suradničkoj karijeri političkih i javnih osoba. Iz Beograda su mi pristigli neki dokumenti, koji dodatno idu u prilog dosadašnjim otkrićima o suradnji Vladimira Šeksa s jugoslavenskim tajnim službama. Prije svega, riječ je o kaznenoj prijavi milicije nakon povratka tadašnjeg potpredsjednika HDZ-a s turneje u Australiji u listopadu 1989, a koju republičko javno tužiteljstvo iz Zagreba, prosljeđuje saveznom. Šeksu su zaplijenjene 4 video kazete na zagrebačkom aerodromu, a na jednoj su pronađeni njegovi govori među australskom dijasporom koje se može okarakterizirati poticanjem na nasilno rušenje Jugoslavije. Iako je savezno tužiteljstvu u Beogradu već u siječnju 1990. imalo taj materijal, Vladimira Šeksa nikad nitko nije zbog tog gonio, niti se za tu priču znalo do sada. Ti dokumenti, a i drugi osječke UDBA-e, a koji su mi stigli iz Beograda, svjedoče da je Franjo Tuđman ne bez razloga sumnjao da je Vladimir Šeks na vezi saveznim službama i da i njemu radi o glavi.

dokumenti, Šeks, tužilaštvo, Beograd, kazete

Hrvatski javni tužitelj poslao je jugoslavenskom dopis s prilozima, koji uključuju sporne videokazete, uz napomenu da je cijeli predmet kod u okružnom tužilaštvu u Osijeku, a koje da još razmatra hoće li protiv Šeksa podnijeti ili odbaciti kaznenu prijavu temeljem tadašnjeg Zakona o kaznenom postupku. Iako je savezno tužiteljstvo raspolagalo dokazima, protiv Šeksa nije podnesena nikakva prijava, barem se do sada ne zna za nju. Da jest, Šeks bi to svakako iskoristio za vlastitu reklamu.

U prvom tekstu na ovu temu, obraditi ću okolnosti Šeksovog boravka u Australiji i sintetizirati  do sada poznate podatke.

Ivan Čizmić, Marin Sopta i dr. Josip Jurčević objavili su u Vjesniku, od 30.08.2004. – 30.10.2004 feljton pod nazivom Hrvatska politička emigracija i hrvatska država. Sjećam se da je tada Marin Sopta dolazio u redakciju Vjesnika, a da je današnji glavni urednik “Vijenca” i novinar koji objavljuje priloge o “tri Jasenovca”, Andrija Tunjić pitao kako je moguće da mu feljton izlazi u novinama čiji je direktor Franjo Maletić, Manolićev čovjek. Sopta mu je odgovorio da se on s Maletićem zna iz Toronta od 1987-e, gdje je ovaj bio šef predstavništva JAT-a za Kanadu i sudjelovao u dolascima Franje Tuđmana tamošnjoj dijaspori.

Potkraj osamdesetih, točnije 1989. godine, hrvatske zajednice u Australiji posjećuje gospodin Vladimir Šeks. U »Spomen knjizi – deset godina Hrvatske demokratske zajednice« među ostalim je napisano:

»Važnu ulogu u početnim aktivnostima na osnivanju HDZ-a u Australiji odigralo je društvo Hrvatska uzdanica – mladež, te list Hrvatski vjesnik iz Melbournea. Predstavnici hrvatske zajednice iz Australije (Zdenko Marinčić iz Melbournea) sastaju se s čelnicima HDZ-a i ugovaraju prvi posjet Vladimira Šeksa Australiji …

Na osnovi kazivanja Zdenka Marinčića, jednog od predsjednika Uzdanice, člana uprave Croatia Melbournea te jednog od članova Glavnog stana Hrvatskog revolucionarnog bratstva, on se za vrijeme svog boravka u Stuttgartu u lipnju 1989. susreo s Vladimirom Šeksom, i s njime razgovarao o mogućem dolasku u Australiju…

Za vrijeme svog posjeta australskim Hrvatima, Šeksa je zamolio dr. Tuđman da nastoji skupiti financijsku pomoć za kupnju prostorija HDZ-a u Zagrebu. Šeks je u kratkom razdoblju uspio skupiti sto tisuća australskih dolara, koje je uspio donijeti u Hrvatsku, jer je stavio ček na taj iznos u svoju cipelu. Na povratku u Zagreb, njega na zagrebačkom uzletištu višesatno ispituju, skidaju do kože, ali ček nije nađen.

Šeksov, kao i posjet drugih uglednih pojedinaca iz Hrvatske 1989. godine, a i sljedećih nekoliko godina drastično su promijenili politički život Hrvata u Australiji . Na početku velikosrpske agresije na Hrvatsku, Hrvatski oslobodilački pokret posredovanjem svojeg predsjednika dr. Srećka Pšeničnika šalje najprije sedamsto tisuća dolara, a zatim tristo pedeset tisuća dolara HDZ-u. Ne samo to, u jednom trenutkuzbog hitnosti uprava i članovi Hrvatskog doma »Kardinal Alojzije Stepinac« iz Geelonga, koji je u vlasništvu HOP-a, posuđuju od banke sto tisuća dolara i šalju u Zagreb.

Marin Sopta, Vjesnik, 16. rujna 2004

dokumenti, Marin Sopta, Vladimir Šeks

Kum Gojka Šuška i zadnji predsjednik Hrvatskog narodnog otpora kojeg je utemeljio ustaški zločinac Maks Luburić, Marin Sopta s Vladimirom Šeksom na predstavljanju njegove knjige u Mostaru 2016. Sopta ni bilo tko drugi, nije do sada spominjao da je Šeksu policija oduzela kazete.

Čovjek koji je ugovorio u Njemačkoj Šeksovo gostovanje u Australiji zove se Zdenko Marinčić i pripadao je Hrvatskom revolucionarnom bratstvu, najradikalnijoj emigrantskoj organizaciji koja je 1972 izvršila upad u Jugoaslaviju. I Marinčić je bio član “bugojanske grupe”.

“Pojedinačno smo trebali doći u Europu i okupiti se u Austriji, ondje se naoružati i potajno prijeći granicu. Zrakoplovom sam stigao u Frankfurt, no tu je moje djelovanje naprasno prekinuto. Policajci su u prtljazi pronašli sumnjive stvari – dijelove lovačke puške, prislušne uređaje i slično. Iako nisam napravio nikakvo kazneno djelo, osuđen sam na devet mjeseci zatvora te prebačen u Australiju na odsluženje kazne”. Zdenko kaže da je iz zatvora pušten nakon dvije trećine kaznenog roka zbog dobrog vladanja. U međuvremenu se dogodio Fenix: “Mi smatramo da akcija nije propala. Ona nije ostvarila sve ciljeve, ali moji prijatelji sigurno nisu pali uzalud. Na akciju me upozorio jedan zatvorenik koji je u novinama pročitao članak o njoj. Bilo mi je vrlo teško saznavši da su gotovo svi moji prijatelji izgubili život”.

 Hrvoje Salopek, Večernji list, 18. KOLOVOZA 2016.

Hrvatsko revolucionarno bratstvo neki danas slave kao istinske hrvatske ilegalne borce, ali ima i onih koji drže da je upravo ta organizacija djelovala pod palicom savezne UDBA-e. Jedna od njih je i Ružica Andrić, udovica Ambroza Andrića, vođe gerilske skupine. Danas je nazagrebačkom groblju Miroševac pokopan još jedan poznati član HRB-a, Ante Butković. On je umro 22. 12. prošle godine u Australiji, a za vrijem suđenja Vinku Sindičiću za ubojstvo Brune Bušića, među bivšim političkim emigrantima i zatvorenicima kružio je dokument UDBA-e iz 1982-e o HRB-u i priča da je Ante Butković pucao u Bušića. Sindičić je oslobođen optužbe, a Ante Butković je pobjegao u Australiju.

Dakle, Vladimir Šeks je boravio među tim ljudima, koje se može označiti najkompromitantnijima u emigraciji kako god se pogleda, a da sve do teksta Darka Hudelista u Globusu prošle godine uopće nismo znali da su i čelnici SRH znali što je on pričao u Australiji i vezano za to žalili se Veljku Kadijeviću, saveznom ministru obrane koji je prijetio vojnim udarom.

Međutim, ni predsjednik Predsjedništva SRH Ivo Latin se na tom sastanku, od 17. studenoga 1989., nije o političkoj (nacionalnoj, tj. antikomunističkoj) opoziciji u SR Hrvatskoj izražavao najbiranijim riječima. Za Franju Tuđmana, primjerice, rekao je da je “hrvatski nacionalist par excellence”. Ipak, Latina je od Tuđmana puno više zabrinjavao Vladimir Šeks. Naime, dok je Tuđmana “okrznuo” samo u jednoj rečenici (najviše u dvije) u svom izlaganju, oči u oči s Kadijevićem, Šeksu je posvetio čak šest ili sedam, i to vrlo kritički intoniranih rečenica. Ovako je točno rekao:

“Imamo ekstremnih aktivista u tim pokretima… Radi se o njegovim (Šeksovim – op. a.) predavanjima i susretima u Americi, Kanadi i posljednje vrijeme u Australiji. Kad čovjek pročita što on govori, pita se da li je to uopće moguće. Imamo te tekstove do kojih smo došli iz njegove vlastite kazete kad se vratio. To je ubitačno… Šeks, Paraga i Tuđman… su više u inozemstvu nego ovdje… s tim da su i alimentirani sredstvima. Tako nije problem da Šeks bude mjesec dana u Kanadi, mjesec dana u Americi itd… U Australiji čak raspisuje neke dionice za osnivanje vlastite štamparije…”

Darko Hudelist, Globus, 15.07.2017

Danas mi je potvrđeno od emigranta iz Švedske da je Vladimir Šeks na tim svojim putovanjima doista širio glasine da će on biti glavni u HDZ-u, da je Franjo Tuđman kompromitiran u zatvoru (suradnjom s UDBA-om), da daje neobične preradikalne izjave…

nastavlja se

Autor: Željko Peratović

Vidi još:  Radovan Karadžić: Agent Udbe s kodnim imenom ‘309’

Komentari

comments