GODINAMA NAS BEZOČNO PLJAČKAJU, ALI… Nijemci upozoravaju Hrvate da ne postanu Kineski dužnici Vlasnici HT-a, RBA Zadruga, banaka, jako su zabrinuti za nas.

Dolazak kineskog premijera Li Keqianga u Hrvatsku uzbudio je duhove u Njemačkoj. Iz zemlje iz koje dolaze vlasnici banaka u Hrvatskoj, koje uzgred rečeno, Hrvatima naplaćuju najviše kamate u Europi, odaslali su brojna upozorenja da eto, slučajno ne nasjednemo kineskoj slatkoriječivosti i postanemo njihovi dužnici. I još bi smo u to i povjerovali da upozorenje ne dolazi iz usta Nijemaca, vlasnika Hrvatskog telekoma koji je godinama sprječavao konkurenciju i liberalizaciju hrvatskog tržišta kako bi naplaćivao preskupe telefonske impulse.

Germanski kapital je i u bankama, RBA zadrugama i sličnim institucijama koje, zahvaljujući domaćoj korumpiranoj eliti, pljačkaju Hrvate već godinama. I sad je njima odjednom eto stalo do nas pa nas upozoravaju da ne vjerujemo Kinezima.

Dužnička zamka iz Kine, već viđeno u EUTako je njemačka novinska agencija Deutsche Presse Agentur (DPA) čije vijesti u pravilu prenose brojni mediji objavila je vijesti o posjeti kineskog premijera. Nakon što su naveli osnovne informacije o susretu premijera Li Keqianga u Dubrovniku s predsjednicima država ili vlada 16 zemalja srednje i jugoistočne Europe, naveli su u tekstu i razloge zbog kojih Europska unija sve više partnerstvo gleda s nepovjerenjem.

“Uglavnom se tu radi o velikim planovima prometne infrastrukture koja bi trebala olakšati transport kineske robe na zapad Europe. Kina sve više nastupa i kao isporučitelj elektrana ili kao investitor u različite industrije. EU takvu vrstu gospodarskog angažmana promatra sa sve većim nepovjerenjem: razni projekti se uglavnom financiraju kreditima kineskih državnih banaka, a uglavnom malenim i državama s malo vlastitog kapitala, koje uzimaju te kredite, prijeti opasnost da upadnu u dužničku zamku i dospiju u političku ovisnost o Pekingu”, navodi se u vijesti novinske agencije DPA.

Jedan od najuglednijih njemačkih medija Spiegel Online objavio je analizu kineskih investicija u tih 16 zemalja Europe, među kojima je 12 članica Europske unije. Članak Vanesse Steinmetz i Marcela Paulya ‘Kineska dvojbena obećanja’ navodi kako je na prvom mjestu kineskih investicija Srbija, gdje je uloženo u 23 projekata preko deset milijardi dolara. Peking je uložio od metaloprerađivačke i industrije oružja pa do projekata u infrastrukturu.

‘Grozni’ Kinezi ulažu u Mađarsku

U Mađarsku je uloženo 4 milijarde dolara, dok je u Poljsku uloženo oko 3 milijarde dolara. U svojoj analizi, novinari Spiegel Onlinea navode čak tri velika problema.

Kao prvi navode ‘strah od prezaduženosti zbog pretjeranih kredita’, te kao primjer navode Crnu Goru čiji je državni dug samo zbog projekta autoceste od luke Bar do Srbije skočio na 83% BDP-a. Problem je i u tome što je to tek prva faza projekta, a nikome nije jasno odakle će novac potreban za završetak radova.

“Zabrinutost zbog mogućih posljedica takvog prezaduživanja s velikodušnim kreditima iz Kine nije niti nova, niti neosnovana: u Šri Lanci se tamošnja vlada za luku u sklopu novog Puta svile zadužila u tolikoj mjeri da je Kina postala zakupac luke Hambantota za sljedećih 99 godina – na veliku srdžbu stanovništva koje je zbog toga izašlo na ulice”, navodi Spiegel Online.

Loša je financijska ovisnost o Kini, bolje je ona o Briselu

Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je čak dva članka o posjetu kineskog premijera Hrvatskoj i summitu 16+1 u Dubrovniku na kojem će prisustvovati kineski premijer .

U prvom članku analitičara Michaela Martensa naslovljenog ”Mostovi, luke, tračnice, sloboda?” stoji: “Za malenu Hrvatsku je to velik događaj. Već danima hrvatske novine javljaju o trodnevnom posjetu kineskog premijera Li Keqianga i gospodarskog izaslanstva od 250 osoba u najmlađu članicu EU-a. Vrhunac boravka je Businnes Forum u Dubrovniku ovog petka. Na toj konferenciji će se sastati oko 1.000 poduzetnika iz Kine, Hrvatske kao i iz 15 drugih srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja kako bi pripremili poslove s Kinom ili ih sklopili.”

U članku se podsjeća na povijest tih sastanaka, te iznosi detalje o “najskupljem infrastrukturnom projektu u povijesti Hrvatske, mostu prema Pelješcu” koji će, zajedno s pristupnim cestama stajati preko pola milijarde eura i koje gradi China Road and Bridge Corporation.

“Lavovski dio, 357 milijuna eura, preuzima EU. Time dakle europska sredstva za poticanje strukturnih projekata odlaze jednom kineskom državnom poduzeću. To ne ljuti samo europske konkurente kao što je austrijski koncern Strabag koji je izgubio na natječaju. I minhenska Konferencija o sigurnosti govori u svom najnovijem godišnjem izvješću u kojem je Balkanu posvećeno vlastito poglavlje, o “diplomaciji dužničke zamke” Pekinga. Ona može dovesti da malene zemlje jugoistoka Europe dospiju najprije u financijsku, a onda i u političku ovisnost o Kini”, navodi se u članku.

Izvor :

paraf

Komentari

comments

Vidi još:  Komunistička partija Kine ujedinila Hrvatsku