Goran Marić smjenjuje Zdravka Marića!

Sada se ministru državne imovine lako junačiti nad ministrom financija, kada je Zdravko Marić, najprije dobio po ‘ušima’ od premijera Plenkovića, a onda ga je Goran Marić tako uzdrmanog i grogiranog, svojom kritikom poreza na nekretnine pokušao dokrajčiti. Baš kao onaj gnjevni prosvjednik iz Rumunjske, s kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji je pripadnika tadašnje svrgnute vlasti, s transparentom na kojem je pisalo ‘dole diktator Nicolae Ceaușescu’, žestoko odalamio po glavi, dok je ovaj u polusvijesti ležao na ulici.

Mnogi u HDZ-u a i Banskim dvorima su uvjereni da je oglašavanja ministra državne imovine Gorana Marića na Facebooku u kojem je oštro napao svoga kolegu u Vladi Zdravka Marića, ministra financija, zbog poreza na nekretnine, uvertira u smjenu, do jučer, najomiljenijeg Plenkovićeva ministra, zbog kojeg je premijer, svojedobno smjenio sve Mostove ministre i, gotovo u jednom trenu, razvrgnuo koaliciju s njima. Marić je iznio oštru kritiku zakona, istini za volju, tek kada je čuo premijerovo mišljenje, i tako zadao žestok udarac svom kolegi Zdravku Mariću. ‘Ovom prigodom navodim da Ministarstvo državne imovine nije bilo ustrojeno kad je Vlada donijela Zakon i da je donesen bez vjerodostojnih analiza i procjena učinaka. Pred nama je ozbiljan posao i novi uvid u prihvatljivost i učinke najavljenog zakona’, poručio je Marić. Tako je ministar državne imovine na najizravniji način optužio ministra financija da je gurao porez na nekretnine ‘bez procjena učinaka’. Upućeni tvrde da, inače ‘hrabri’ ministar Goran Marić, ne bi tako istupao u javnosti i pokazivao mišiće svom pomalo posrnulom kolegu u Vladi Zdravku Mariću, da nije siguran da ovaj broji zadnje dane u Banskim dvorima. Da tome nije tako, zašto se ‘hrabri’ Goran Marić nije oglasio puno prije nego li je premijer Plenković izjavio da će se kao premijer založiti za odgodu poreza na nekretnine, jer u ovom trenutku prevladava stav, nakon dodatne analize, da je najmudrije rješenje da se predloži odgoda za jedno dogledno vrijeme.

Vidi još:  Dva ministra Marića pokrivaju svoj i Linićev kriminal težak pola milijarde kuna

Gdje je Goran Marić bio dok je grmilo?

On je uporno šutio i kada je postalo jasno da Vlada Andreja Plenkovića definitivno uvodi porez na nekretnine u ožujku ove godine. Nije to zapravo bila nikakva novost, ovo su porezno opterećenje iz HDZ-a najavili još za vrijeme Oreškovićeve vlade. A u ožujku ove godine iz ministarstva financija je medijima bilo potvrđeno da je zakon usvojen i da je prošao dva čitanja u Saboru. Gdje je tada bio ministar državne imovine Goran Marić, kad je grmilo. No, zato je bio među najžešćim kritičarima poreza na nekretnine za vrijeme Milanovićeve Vlade. Tada je Marić smiono i hrabro govorio da je “novi porez na nekretnine samo dodatni uteg i stanovništvu i gospodarstvu, a tvrdnja Vlade da je to porez na bogate je velika obmana. Više vrijedi jedna umjetnina novopečenih bogataša u Hrvatskoj, nego većina naših stanova, a na to neće plaćati porez”, govorio je tada Goran Marić. Zašto to isto Marić nije ponovio u ožujku ove godine kada je iz ministarstva financija medijima bilo potvrđeno da je zakon usvojen i da je prošao dva čitanja u Saboru? No, sada se ministru državne imovine lako junačiti nad ministrom financija, kada je Zdravko Marić, najprije dobio po ‘ušima’ od premijera Plenkovića, a onda ga je Goran Marić tako uzdrmanog i grogiranog, svojom kritikom poreza na nekretnine pokušao dokrajčiti. Baš kao onaj gnjevni prosvjednik iz Rumunjske, s kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji je pripadnika tadašnje svrgnute vlasti, s transparentom na kojem je pisalo ‘dole diktator Nicolae Ceaușescu’, žestoko odalamio po glavi, dok je ovaj u polusvijesti ležao na ulici.

Puno razloga za osvetu

Inače, nije nikakva nepoznanica da Goran Marić ima puno razloga osvećivati se svom prezimenjaku iz Vlade Zdravku, jer su mediji već u više navrata pisali da je, još prigodom sastavljanja one prošle Oreškovićeve vlade, aktualni ministar državne imovine slovio za glavnog kandidata za ministra financija. No, tada je samo jednim pozivom Ivice Todorića iz Kulmereovih dvora Tomislavu Karamarku, tadašnjem predsjedniku HDZ-a, drama oko toga tko će biti ministar financija bila razrješena. Gazda Agrokora je tražio da tu viosku funkciju u Vladi obnaša Zdravko Marić, pa je tako Goran Marić izvisio. Bio je to težak udarac za njega i taj trenutka kada mu je izmakla, gotovo sigurna funkcija ministra financija, nikada neće izblijediti. Podsjetimo, slična drama se odvijala i prigodom sastavljanja Plenlkovićeve vlade u koaliciji s Mostom u lisopadu prošle godine. Naime Goran Marić koji je s Davorom Ivom Stierom i Gordanom Jandrokovićem bio dio najužeg pregovaračkog tima Andreja Plenkovića i koji je još od izborne noći, dok su drugi u to sumnjali, zagovarao koaliciju s Mostom, silno je želio funkciju ministra gospodarstva.No, kad je u kombinaciju ušla Martina Dalić, ponuđeno mu je Ministarstvo rada i mirovinskih fondova. To je odbio jer mu nije blisko, a i njegova razmišljanja oko drugog mirovinskog stupa nisu bila posve na stranačkoj liniji. Kako ipak ne bi ispao iz svih kombinacija i postao jedan od tragičara, kao lani Damir Krstičević u Karamarkovoj Vladi, Plenković mu je odlučio ponuditi resor prometa i pomorstva. Aktualni ministar Oleg Butković je pak trebao dobiti turizam. I kada je Goran Marić mislio da je budući ministar prometa, onda mu je, po pisanju medija, priopćeno kako ipak nije jer na tome mjestu ostaje Butković. Marić je, kako su mediji pisali reagirao ljutito, a insajderske informacije su tada govorile kako je Oleg Butković, ogorčen zbog toga što ga se u zadnji tren seli iz prometa u turizam, zatražio pomoć od predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović.

Vidi još:  Novi i skupi kostur iz ormara: Tko će platiti ceh Linićeva spašavanja Dalekovoda?

Zbog čega Plenković tolerira sve ljutnje i ispade Gorana Marića?

Poznato je da su Butkovići u prijateljskoj vezi s obitelji Grabar-Kitarović, a svojedobno kad je izbila afera oko plaćanja računa s ljetovanja tadašnje veleposlanice Kitarović, Butković je objasnio kako je njegova obitelj, a ne Grad Vinodolski, podmirio hotelski račun od 8000 kuna jer su s Kitarovićima “obiteljski prijatelji već duži niz godina”. A da bi umirio gnjevnog Gorana Marića, Plenković mu je ponudio mjesto ministra bez portfelja, što je ovaj odbio, pa je aktualni premijer u zadnji čas za ljutitog Marića izmislio novo ministarstvo za upravljanje državnom imovinom. Od tada su se mnogi u vladi pitali zbog čega premijer Plenković tolerira izljeve bijesa i ljutnje Gorana Marića, kojem mu je, eto, morao doslovce u zadnji čas izmsliti i novo ministarstvo. Je li ministar Goran Marić moćniji i od premijera Plenkovića pitali su se tada mnogi? To pitanje je danas još aktualnije, pogotovo nakon njegovog oštrog napada na Plenkovićeva dojučerašnjeg najdražeg ministra Zdavka Marića. Valja podsjetiti da su do sada svi oni koji su bili protiv ministra financija to debelo osjetili na svojoj koži, pogotovo bivši ministri Mosta, koji su ekspresno bili smjenjeni nakon njihova izjašnjavanja na sjednici Vlade protiv Zdravka Marića. Zbog negativnog stava o Zdravku Mariću Plenković je razvrgnuo koaliciju s Mostom, te da mu nije bilo Pupovca i Sauche, danas bi on bio samo tehnički premijer do novih izvanrednih izbora. Stoga će biti interesantno promatrati kako će se Plenković ponašati nakon što ministar državne imovine Goran Marić javno smjenjuje ministra financija Zdravka Marića?

Objavio T. Počanić

Vidi još:  Dva ministra Marića pokrivaju svoj i Linićev kriminal težak pola milijarde kuna

Izvor :

7dnevno

Komentari

comments