GOTOVO JE! Pao je Novi svjetski poredak, iluminati sada imaju novi plan za Njemačku

ILUMINATI prave od Nemačke četvrtu polugu POSLE SAD, RUSIJE I KINE: Više ne postoji svetski poredak uspostavljen posle Drugog svetskog rata Posted date: мај 17, 2019In: IZA OGLEDALA 10

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako misli da više ne postoji svjetski poredak uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata. Ona kaže da su se SAD praktički svrstale uz Kinu i Rusiju kao protivnike Europe.

“Nema sumnje da Europa treba da se repozicionira u izmijenjenome svijetu. Stare sigurnosti poslijeratnog poretka više ne vrijede”, rekla je Merkel u intervjuu za njemački list Süddeutsche Zeitung, koji je objavio i The Guardian.

Dodala je da se Europa, suočena s izazovima koje pred nju postavljaju SAD, Kina i Rusija, mora ujediniti i formirati zajedničku frontu.

Angela Merkel, koja je nedavno odstupila s čela svoje Kršćansko-demokratske unije (CDU) i najavila da se više neće kandidirati za mjesto kancelarke, rekla je u intervjuu da je tradicionalno snažan vojni i diplomatski savez između Europske unije i SAD-a sada na klimavim nogama.

To nije naročita novost, no svrstavanje SAD-a u istu kategoriju s Kinom i Rusijom zasigurno će iznenaditi mnoge s obje strane Atlantika. “Oni (Kina, Rusija i SAD) nas prisiljavaju da, opet i opet, pronađemo zajedničke pozicije. To je često teško, s obzirom na naše različite interese. Ali mi to svejedno uspijevamo. Sjetite se, primjerice, naše politike u vezi s konfliktom u Ukrajini”, objasnila je Merkel.

Upravo je desničarski populizam, koji mnogi analitičari smatraju uzrokom Brexita, izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika i skretanja mnogih europskih zemalja oštro udesno, prema mišljenju Merkel, fundamentalno izmijenio globalni poredak i gurnuo EU u defanzivu.

Prije tri godine, naravno, situacija je bila posve drukčija. Merkel i tadašnji američki predsjednik Barack Obama bili su iznimno bliski i bez većih neslaganja o ekonomiji i vanjskoj politici. Ali Trump je odlučio da, kao ni po drugim pitanjima, ni ovdje neće nastaviti Obaminim stopama.

Trump je optužio Merkel da “upropaštava Njemačku”, dopuštajući stotinama tisuća sirijskih i drugih izbjeglica da dođu i ostanu u Njemačkoj. Njegove nediplomatske kritike Njemačke i osobne kritike Angele Merkel nastavile su se do danas, ne samo u vezi s migrantskom krizom nego i zbog NATO-a i trgovinske politike.

Trump je prošle godine u jednom intervjuu Europu čak nazvao američkim “neprijateljem” u kontekstu trgovine, i to prije Kine i Rusije. Merkel mu to izgleda nije zaboravila, a sada mu je uzvratila istom mjerom.

“Mnogi su ljudi zabrinuti ya Europu, uključujući mene. To znači da se osjećam još više dužna da se pridružim drugima u osiguravanju da Europa ima budućnost”, istaknula je Merkel, kategorički odbacujući mogućnost otvaranja njezine stranke k ekstremno desnim populistima kao što je potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini.

I francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je zabrinutost zbog porasta ekstremističkih stavova, rekavši da “ako rascjepkate Europu, nema šanse da imate jaču Europu”, prenio je AP.

On je upozorio da bi to moglo dovesti do svijeta koji će voditi “G-2”, samo SAD i Kina.

Macron je pozdravio EU zbog toga što je u proteklih 70 godina mirno spojila 28 “jakih nacionalnih kultura”.

Autor:ZG/Dnevno.hr
83254cookie-checkGOTOVO JE! Pao je Novi svjetski poredak, iluminati sada imaju novi plan za Njemačku

Komentari

comments

Vidi još:  NOVI SVJETSKI POREDAK: ‘Ovo nikome ne smijete reći!’ Evo što nam prešućuju!