HDZ NE STAJE Kušćević najavljuje kraj ‘samovolje’ Povjerenstva za sukob interesa Nije li povjerenstvo neovisno tijelo?

“Uskoro ćemo imati novi zakon koji će u bitnom poboljšati rad Povjerenstva. Napokon će se Povjerenstvo početi baviti bitnim, a ne trivijalnim stvarima, više neće biti samovolje, nego jasno propisana procedura”, poručio je ministar Kuščević preko stranica Večernjeg lista. Povjerenstvo je neovisno tijelo pa je nejasno na što misli pod samovoljom i trivijalnošću?

Povjerenstvo, neovisno o nekim nategnutim slučajevima poput spomenutog, ne radi “samovoljno” već po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, pa se postavlja pitanje želi li HDZ novim zakonom zapravo ukinuti neovisnost povjerenstva, pravdajući to njihovom “samovoljom”, ili donijeti takav set pravila po kom bi političari zapravo bili zaštićeni u većini slučajeva.

Večernji list primjećuje kako je Vlada jučer utvrdila Antikorupcijski plan za ovu i iduću godinu, no kako nedostaje jedna od najvažnijih mjera iz prijašnjih planova, a to je upravo donošenja novog zakona o sprječavaju sukoba interesa. To je u suprotnosti s onim što govori Kuščević.

O potrebi izmjene zakona govori se još od 2015. godine, kada je u Antikorupcijskoj strategiji navedeno da su u njegovu donošenju napravljeni propusti jer u krug dužnosnika na koje se odnosi nisu ušli dužnosnici koji upravljaju značajnim javnim novcem, poput onih u FINA-i ili HBOR-u.

U novom antikorupcijskom programu je i najava da će se provesti komparativna analiza izbora predsjednika Vrhovnog suda u odnosu na druge članice EU, što znači da bi se postupak izbora mogao mijenjati. Sada je to u ovlasti predsjednice RH, a prema navodima Večernjeg lista antikorupcijski odbor Vijeća Europe GRECO od Hrvatske traži da se taj izbor potpuno depolitizira. A to bi značilo ukidanje konkretne i vrlo važne ovlasti predsjednice. No, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković zasad relativizira značaj te analize. Naime, za Općenito, za bilo kakvo sužavanje njezinih ovlasti nužne su promjene Ustava, a za to je potrebna dvotrećinska većina u Saboru, koju HDZ teško može imati u ovom trenutku.

Izvor :

paraf

Komentari

comments

Vidi još:  Nije Lovro muljo on je to poštenim radom zaradio?