HDZ-ov ORAO, VIROVITIČKI BOSS: Tko je Josip Đakić, čovjek koji je zakuhao svađu s Mostom?

Iako je u slučaju Nađ i Tafre prokazao nepravilnost, mnogi ovog “virovitičkog bossa” ne smatraju glasom razuma

Dugogodišnji predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić proteklog je vikenda potresao je koaliciju HDZ-a i Mosta.  Ministra uprave Ivana Kovačića Đakić je nazvao podlim, a Kovačić je potom zaprijetio ostavkom.

Podsjetimo, u subotu je objavljena informacija kako će ministar Kovačić podnijeti ostavku na dužnosti u Vladi zato što je Đakić kazao kako je imenovanje Višnje Tafra i Vesne Nađ Kovačićevim suradnicama u Ministarstvu uprave “podla odluka”.

Kovačić je ostavkom zaprijetio ukoliko se Đakić ne ispriča za takvu izjavu. No, kako stvari stoje, čini se, da od Đakićeve isprike neće biti ništa. Đakić je u telefonskom razgovoru za N1 kazao kako iza svoje izjave stoji te kako se nema namjeru ispričati Kovačiću.

Ministar uprave Ivan Kovačić nakon trosatnoga sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem obratio se medijima.

“Sastanak s premijerom je održan, premijer daje punu podršku u zaštiti digniteta dviju službenica i bilo kakav govor mržnje, osvetoljubivost prema službenicima je nedopustiva i to je sad bilo na ovom sastanku na kojem smo bili”, rekao je Kovačić.

Potvrdio je da je ovo bio prvi sastanak s premijerom oko problematike prebacivanja dviju službenica. “Očekuju nas još i sastanci s predstavništvom Mosta”, rekao je Kovačić, dodavši da će na sastanku s predstavništvom Mosta riječi biti o njegovoj ostavci.

Tko je HDZ-ovac Đakić?

Rođen je 1960. u Pitomači ( Đurđevac) , a srednju školu završio u Zagrebu i stekao zvanje stručnog radnika rudarsko-naftne struke u kojoj se nije „uznojio“. U zastupničke klupe prvi je put sjeo 2003.  Jedan je od najmoćnijih ljudi u Virovitici, a uz njegovo ime uglavnom se vežu afere, fizički obračuni sa sugrađanima, kaznene i prekršajne prijave zbog kojekakvih nezakonitih radnji i nasilničkih ispada. No, sve su uredno zataškane, piše tris.com.

Godinama je čelni čovjek HVIDRA-e. Jutarnji list  je 2006. godine otkrio da je čak pravomoćno osuđen na tromjesečnu kaznu zatvora i godinu uvjetne kazne zbog napada na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti. Smatra se najmoćnijim HDZ-ovcem na sjeverozapadu Hrvatske, a od 2001. do 2004. protiv njega je podignuto pet prekršajnih prijava.

Saborski je zastupnik HDZ-a neprestano od 2003. godine. Svojedobno su ga iz HDSSB-a, podnijevši kaznenu prijavu, optužili da je krivotvorio ratni put. Đakić je navodno unio lažne podatke da je bio pripadnik Zapovjedništva II. zbornog područja Oružanih snaga RH od 15. kolovoza 1990. godine, iako je to zapovjedništvo osnovano tek 26. studenoga 1992. godine. Tako je, koristeći privilegije koju su mu pripale, nezakonito stekao značajnu imovinsku korist, tvrdili su iz HDSSB-a, piše tportal.

Kako smo ranije pisali, prema podatcima iz 2016. upravo je on bio najplaćeniji saborski zastupnik čija je plaća zbog raznoraznih olakšica iznosila 21. 462,15 kuna neto.

Godine 2006. pojavila se „anonimka“ jednog, navodno HDZ-ovog zastupnika, koji je tvrdio da je Đakić na obilježavanju godišnjice HDZ-a pretukao Ivicu Mihelčića, a slučaj je prijavljen i policiji. Ali je na intervenciju Ivice Kirina, bivšeg ministra policije, prijava netragom nestala iz evidencije, a pretučeni Mihelčić je dobio – amneziju, izvijestio je tris.com.

Osim toga, Đakić je bio optuživan i za zločine nad srpskim civilima iz Grubišnog Polja, o čemu je otvoreno svjedočio 2007. za zagrebački Radio 101 bivši ugostitelj iz Grubišnog Polja, koji, kako je tvrdio, nije sudjelovao u ratu. Šef Hvidre demantirao je te navode, tvrdeći da se radi o lažnim optužbama.

Đakić je prste imao i u priči oko MOL-a. Naime, upravo je on sjedio u Upravnom odboru Fonda hrvatskih branitelja i podignuo ruku za to da se sedam posto dionica proda MOL-u. Ta je odluka utjecala na prepuštanje upravljačkih prava MOL-u nad Inom. Danas Đakić upozorava na moguću propast Fonda.

Iako je u slučaju Nađ i Tafre prokazao nepravilnost, mnogi ovog “virovitičkog bossa” ne smatraju glasom razuma. Ipak, u hrvatskoj je politii već dugo prisutan i vrlo glasan, nerijetko i kontroverzan, što i ne čudi kada da mu se zaviri u biografiju…

Vidi još:  22-GODIŠNJI VLASNIK LUKSUZNOG HOTELA Sinu Josipa Đakića država plaća izgradnju bazena
Izvor :

dnevno

Komentari

comments