HDZ-ov pokušaj s novom većinom svakom minutom izgleda kao sve ozbiljnija katastrofa za desnicu HDZ strahuje da bi nova većina brzo pala, a nakon toga doživjeli bi debakl

Hrvatska demokratska zajednica mogla bi doživjeti ozbiljan politički poraz ukoliko ne uspije ostvariti novu saborsku većinu; no, taj bi poraz mogao biti znatno veći ukoliko do nove većine uistine dođe, a ona u sebi bude uključivala posve nespojive elemente kao što su Milorad Pupovac, Pero Ćorić, Ivan Tepeš, Ladislav Ilčić, Furio Radin, Branimir Glavaš, Radimir Čačić, Milan Bandić…

HDZ, sada je jasno, u svoje takozvano preslagivanje saborske većine ide bez većine zastupnika Mosta. Može računati na tri zastupnika, na čelu sIvanom Lovrinovićem, koji su jučer istupili iz te stranke. Što znači da bi HDZ, u najboljem slučaju, mogao doći do iznimno tanke većine od 76 ili 78 zastupnika, izlažući se pritiscima brojnih interesnih skupina i privatnih potreba unutar nove koalicije.

Ucjene malih stranaka i skupina

Po vrhu stranke, doznaje Telegram, proširila se ozbiljna količina paranoje u slučaju tog scenarija. Nova saborska većina, boje se, neće preživjeti duže od nekoliko mjeseci. “Dok prvi naših novih partnera ne počne reketariti HDZ i tražiti zadovoljavanje svojih interesa”, kaže jedan izvor iz vrha stranke, koji nam također pojašnjava da je HDZ-ova strategija uvijek bila doći do 76 glasova, a zatim nagovoriti većinu Mosta da im se ipak priklone.

Jezgra Mosta od 12 zastupnika zasad je kompaktna i ne pokazuje naznake raslojavanja, što znači da će HDZ-ova većina biti iznimno tanka. A nakon brojnih kompromisa i preokreta, poput rušenja vlastite Vlade i vjerojatnog odricanja od ministra Zlatka Hasanbegovića, HDZ bi bio iznimno ranjiv na prijevremenim izborima.

Zbog privatne afere morali rušiti Vladu

Kako će svojoj bazi HDZ objasniti da je, zbog privatne Karamarkove afere s MOL-om, HDZ bio prisiljen srušiti vlastitu Vladu, demonizirati čovjeka kojeg su predstavljali kao spas za hrvatsku ekonomiju, javno se obračunavati s vlastitom koalicijom i nazivati je eksperimentom, a na kraju se odreći i ministra Hasanbegovića, koji u biračkoj bazi uživa najveću podršku?

Vidi još:  HDZ-ovac koji je Bulja nazvao ‘čobanom’ mjesečno vas košta skoro 40 tisuća kuna

HDZ će ovim manevrom, kaže jedan upućeni sugovornik, uvrijedi dio svoje desne baze, a da pritom neće napraviti ništa što bi ih približilo glasačima centra. “Ovo je interesna koalicija, dizajnirana da HDZ na bilokoji način očuva na vlasti”, kaže. U njoj će, između ostalog, biti ljudi koje je HDZ godinama prozivao za nenarodno i izdajničko ponašanje.

“Najbanalnije rečeno, prodali smo se i Mađarima i Srbima da spasimo fotelje”, kaže jedan izvor iz stranke, referirajući se na aferu MOL i mogući savez s Miloradom Pupovcem. Kratkoročno, nova većina pomoći će HDZ-u da prebrodi krizu i spasi se od izbora, no trebat će uložiti ozbiljan napor da se Vlada Zdravka Marića održi na životu. Ako padne, u HDZ-u strahuju da ih čeka izborna katastrofa.

Izvor :

Telegram

Komentari

comments