HOROR! Plenković o ovome šuti: Na djelu je najveća izdaja u njegovoj eri

INA i PPD preuzimaju obavezu modernizacije Petrokemije u koje će investirati minimalno 600 milijuna, dok će s druge strane Vlada reprogramirati tvrtkin dug prema HEP-u, pri čemu će se omogućiti smanjenje troškova transporta plina te pronaći dugoročno rješenje za odlagalište fosfogipsa, odredbe su ovo ugovora o dokapitalizaciji i rekonstrukciji Petrokemije, koje je objavio Jutarnji list.

Iz ugovora se dade iščitati da je država preuzela više obaveza nego li investitori, koji su se očito više no dobro osigurali i zaštitili jer realno rizik kojega preuzimaju nije malo. Država u ugovori jamči da Petrokemija nije u sporu, a jamči i za sve odštetne zahtjeve koji premašuju milijun kuna za sporove prije povećanja kapitala. Ako država ne ispuni uredno svoje obveze Ina i PPD kao glavni strateški partneri imaju pravo na naknadu štete riječ je o maksimalno 300 milijuna kuna, koliko su uostalom i platili kutinsku tvornicu.

Država je dala garanciju da će stvoriti uvjete koji će donijeti smanjenje jediničnog troška transporta plina za 20 posto na godišnjoj razini. To jamstvo realizirati se treba najkasnije do konca ove godine, a uz cijenu plina upravo je ova stavka Petrokemiji bila kamen spoticanja u poslovanju. U ugovoru stoji i detalj o državnim potporama pa tako država u narednih 20 godina ne bi trebala poduzimati ništa što se protivi pravilniku EU o državnim potporama, a ako se taj dio dogovora ne ispoštuje Petrokemija se vraća u državne ruke.

Inače, kutinska tvornica s koncem 2017.godine bankama je prema ugovoru dugovala 629 milijuna kuna, što uključuje i 544 milijuna kuna osiguranih državnim sredstvima. Zanimljiva je stavka od 173 milijuna kuna duga prema dobavljačima, no taj dio nije uključen u ukupni dug. Petrokemija, koja je ujedno najveća tvornica mineralnih gnojiva u našoj zemlji tako je dobila novog vlasniku u zamjenu za investiranja od 300 milijuna kuna, većinski paket preuzeli su PPD i INA kroz tvrtku Terra mineralna gnojiva, riječ je dodajmo o zajedničkoj tvrtki.

Ukupni kapital Petrokemije nakon dokapitalizacije iznosi preko 500 milijuna kuna, a dvije spomenute tvrtke zajednički drže oko 54 posto. Neobičan je ovo potez stoga što se do unazad nekoliko mjeseci Petrokemija prezentirala kao kompanija od strateškog značaja, a osim toga ista na godišnjoj razini ubere oko dvije milijarde kuna, a sada prelazi u privatne ruke, pri čemu jasno Republika Hrvatska u transakciji nije zaradila baš ništa. Dapače, Plenkovićeva vlada novim je vlasnicima platila preuzimanje Petrokemije što zapravo i nije ništa novo niti neočekivano, jer takva je mantra hrvatske politike i političara. A ovim činom Petrokemija se svrstala uz bok tvrtkama koje su preko noći prestale biti državne.

Vidi još:  Plenković potpuno deplasira Brkića! Ovo je šok za cijeli HDZ!

Doduše, proces je startao u mandatu SDP-ove Kukuriku vlade kada je država u tvrtku uložila 250 milijuna kuna, govoreći o procesu rekonstruiranja. Taj je proces po običaju označavao i smanjenje broja zaposlenika, a već tada mogao se naslutiti krajnji cilj, jer obrazac je hrvatskom narodu odavno poznat-prepuštanje tvrtke u ruke privatnim vlasnicima. U Oreškovićevoj vladi Petrokemiji je izdano 200 milijuna kuna jamstva, riječ je o kreditu kod HBR-a, a vrijedi spomenuti i Marićevu poreznu reformu kojom se PDV na mineralna goriva srezao s 25 na 13 posto, što je trebala biti injekcija Petrokemiji za nastavak poslovanja. U međuvremenu Petrokemija je pretvorena u gubitnika, i prepuštena privatnicima koji očito za razliku od države znaju kako iz svega toga izvući korist. O problemima s ovom kutinskom tvrtkom progovara se još od 2009.godine, no valja podsjetiti i na 2011.godinu kada je tvrtka ipak uspjela donekle stati na noge ostvarujući dobit, potom na scenu stupa Kukuriku vlada u kojoj je sjedio Ivan Vrdoljak, kao ministar gospodarstva.

U tom periodu vlada korigira cijene plina za industrijske kupce pa cijena istoga naglo skače, slučajno ili ne dobavljač plina za Petrokemiju postaje PPD. Podsjetimo, PPD-om ravna stanoviti Pavao Vujnovac, prijatelj aktualnog šefa HNS-a Vrdoljaka, koji je ujedno u više no dobrim odnosima s drugim čovjekom HDZ-a Milijanom Brkićem. Uostalom, ova se tvrtka svojedobno spominjala zbog pozajmica HDZ-u. osječki tajnik PPD-a se domogao još 2010.godine, a u to vrijeme tvrtka se ocjenjivala kao gubitaška usprkos godišnjem prometu od 50 milijuna kuna, da se stanje saniralo svjedoče lanjski prihodi od 7,5 milijardi kuna, a u međuvremenu PPD realizira suradnju s Gazpromom te se Vujnovićevo bogatstvo širi upravo zahvaljujući preprodaji ruskog plina. Ponovno slučajno, Petrokemija je najveći potrošač plina u Hrvatskoj.

Autor:Iva Međugorac

Komentari

comments