Hrvati, jeste spremni za ove podatke? Političari milijunaši o kojima pojma nemate

Nerijetko se u Hrvatskoj progovara o racionalizaciji i preustroju, kada su u pitanju općine, no po tome pitanju, niti jedna politička struktura, nije nas daleko odvela. Naime, naša mala država broji čak 428 općina i one su mahom male, rascjepkane te nedjelotvorne. A k tome troše previše na birokraciju. Sve studije pokazuju da bi za Hrvatsku bilo dostatno najviše 200 održivih općina, ali za reformu nitko nema hrabrosti. Od 15 milijardi kuna kojima godišnje raspolažu lokalne sredine, na općine se istina odvaja najmanji iznos. Primjera radi u 2013. go0dini uprihodile su 3,4 milijarde kuna, a u minusu su sve zajedno oko 36 milijuna kuna.

Od tog novca gotovo 500 milijuna kuna dolazi od pomoći države kako ne bi nestale. Iako ne funkcioniraju najbolje, svaka općina uz načelnika plaća cijelu plejadu ljudi od zamjenika do niza uprave koju je potrebno platiti. Kada već govorimo o plaćanju, zanimljivo je spomenuti da načelnici sami sebi određuju visinu plaće koja se zatim može ili ne mora korigirati na sjednici vijeća. I pojedini saborski zastupnici rukovode svojim općinama iz načelničkih fotelja, a takvi u pravilu i na sreću žive samo od jedne plaće. Naravno, one saborske. Za plaće u općinama odlazi oko 600 milijuna kuna, dok se oko milijardu kuna izdvaja na materijalne troškove.

Mala općina Prgomet kod Trogira troši 88 posto svojega novca za zaposlene, a njihov načelnik Ivan Skelin prima plaću od 9200 kuna, iako ima srednju stručnu spremu. Uz to, ima imovinu vrijednu više od dva milijuna kuna, a među ostalim tu su i četiri kuće koje je naslijedio te šuma, vinograd i voćnjak.HDZ-ov načelnik Pakoštana, Milivoj Kurtov, uz kuću u svojoj općini posjeduje i građevinsko zemljište, a imovina mu vrijedi 2,88 milijuna kuna, u što su ubrojena i dva poljoprivredna zemljišta u Biogradu. Posjeduje i obrt Karabu u Pakoštinama vrijednu oko dva milijuna kuna. U kartici spominje i 40 tisuća neto dobiti iz obrta te je opterećen s četiri kredita. Vinko Zulim rukovodi općinom Seget kod Trogira, a u imovinskoj kartici naveo je samo nekoliko pištolja. I HNS-ovci svojega kandidata za ovu listu imaju, a riječ je o načelniku Sračineca, Božidaru Novoselecu koji prima plaću od oko 9400 kuna. Vlasnik je nekretnina i pokretnina vrijednih od 1,3 milijuna kuna, a u imovinskoj kartici navodi kuću vrijednu 800 tisuća kuna od 200 kvadrata. Tu je i vikendica od 47 kvadrata vrijedna pola milijuna kuna. Načelnik Hrvaca, HDZ-ov je Dinko Bošnjak, vrijednost njegovih nekretnina iznosi oko 750 tisuća kuna, a uz to on i supruga imaju tri automobila vrijedna 245 tisuća kuna. Vlado Boban HDZ-ov je čelni čovjek Općine Velika te je uspio vratiti naslijeđeni dug od 25 milijuna kuna, ali i u svoj kraj privući investitore za terme. Ivan Đurina iz HNS-a upravljao je Čaglinom, a znan je po tome što je teretanu uređenu općinskim novcem dao na upravljanje sinu Josipu, njegovi sugrađani to mu nisu oprostili pa ga je zamijenio HDZ-ov Dalibor Brdač.

Općinu Muć vodi Filip Stupalo koji je nedavno počašćen kaznenom prijavom jer je 470 tisuća kuna platio neobavljene radove. Te optužbe načelnik je odbacio tvrdeći da je sve obavljeno u poslovnoj zoni. I načelnik općine Preko, Ante Jerolim, koji je ujedno saborski zastupnik ne živi loše. Jedan je od bogatijih na ovoj listi, a u svojoj imovinskoj kartici spominje čak i brod vrijedan 70 tisuća kuna. Spominje se tamo i stan, ali i štednja od 850 tisuća eura.

Vidi još:  U HRVATSKOJ NEMA RATNIH PROFITERA! Sud srušio još jednu optužnicu za ratno profiterstvo

Izvor :

dnevno

Komentari

comments