Hrvati sve više bježe i iz Istre: “U Grčkoj dobivam 14 plaća, cijene su niže, nema šanse da se vratim”

ISTRA je županija u koju se useljava više ljudi nego što ih se iseljava. Ipak, u posljednjih nekoliko godina iseljavanje iz Istre u inozemstvo sve je intenzivnije – u jednoj školskoj godini iz razreda odu i po dvije, tri obitelji.

Najčešća su im odredišta Skandinavija, Irska, Austrija, Njemačka, Grčka, Portugal… Razlozi? U prvom redu financijski problemi.

Varitelj u Grčkoj zarađuje puno više nego u Uljaniku

Štinjanac Andrej odlučio je odseliti u Grčku prije nekoliko godina. Radio je kao varitelj u Uljaniku, živio u obiteljskoj kući, problema nije imao. Kaže da je odlučio otići jer je shvatio da Uljanik nema budućnosti. Već četiri godine živi u malog gradu Thiva, 60 kilometara od Atene.

“Posao sam pronašao preko interneta, poslao molbu u jedno manje privatno brodogradilište i nakon sedam dana zvali su me na razgovor”, kaže Andrej u razgovoru za Glas Istre.

U početku je radio isti posao kao u Uljaniku, dakle kao varitelj, da bi nakon dvije godine otišao na puno bolje radno mjesto – CNC stroj na kojem i danas radi, ali za tri puta veću plaću nego u Puli. Prije nekoliko dana dobio je ponudu za satnicu od 20 eura za posao zavarivača i trenutno je u fazi pregovora.

“Plaća je puno bolja nego kod nas, ali i uvjeti rada općenito. Godišnje dobijem 14 plaća. Cijene su kao kod nas ili niže – stan se može unajmiti za 200 eura mjesečno, kava je oko euro i pol, litra domaćeg maslinovog ulja košta od 3,50 do 4 eura”, priča.

“Nema šanse da se vratim, mogu doći na godišnji, ili jednom kao penzioner. Ovdje se živi puno ležernije i opuštenije, a posao može naći svatko tko želi raditi”, zaključuje Andrej.

Vidi još:  PRIJETI LI NAM ZBOG PROPASTI BRODOGRADNJE NOVA RECESIJA? ‘Mladima će ostati samo tri vrste radnih mjesta: kuhari, konobari i kur**’

Izvor :

index

Komentari

comments