Hrvatska ‘Igra prijestolja’ ili ‘Noć živih mrtvaca’…

Kada se predsjednica Kolinda izjasnila u korist referenduma Željke Markić,  javno je proglašena i inače poznavateljima razvidna osovina HRAST (UIO) – MOST – Kolindina frakcija u HDZ, a to je intervjuom u Večernjem listu obznanio nitko drugi već – doktor Ivić Pašalić, izjavivši da bi najstabilnija vlast bila koalicija desnog HDZ-a, MOST-a i konzervativnih inicijativa proizašlih iz HRAST-a (UIO, NZH). Dakle, doktor Pašalić jedan je od kandidata iz prošlosti za hrvatsko prijestolje… Odgovorio je premijer Plenković, poslavši svog vjernog Šeksa da potraži zagovor – doktora Ive Sanadera! I gle čuda, ‘naš dobri Ćaća’ se pojavio na naslovnicama ‘Globusa’ (Hanza media) i ‘Večernjeg lista’ (Styria), ne više kao osuđenik već kao stručnjak za politiku i zagovornik ‘Velike koalicije’ koja bi spasila Plenkovićev HDZ!

Suprotno uobičajenoj tvrdnji cinika da je u Hrvatskoj uvijek sve isto, idemo u susret izuzetno zanimljivoj političkoj jeseni. Čini se da su svi mladi pobjegli iz zemlje u Irsku, a u Domovini su ostali samo stari i – ‘živi mrtvaci’, političari iz 90-ih koje su svi odavno otpisali, a sad se polako vraćaju na scenu i traže vlast.


Sezonu je otvorila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je svojim istupima u korist MOST-ovog ‘Plana ostanka’ podigla tu skoro zaboravljenu i propalu stranku iz groba, a onda se izjasnila i u korist referenduma Željke Markić. Time je javno proglašena i inače poznavateljima razvidna osovina HRAST (UIO) – MOST – Kolindina frakcija u HDZ, a to je intervjuom u Večernjem listu obznanio nitko drugi već – doktor Ivić Pašalić, izjavivši da bi najstabilnija vlast bila koalicija desnog HDZ-a, MOST-a i konzervativnih inicijativa proizašlih iz HRAST-a (UIO, NZH). Dakle, doktor Pašalić jedan je od kandidata iz prošlosti za hrvatsko prijestolje…

Vidi još:  Plenkovića kao Velikog brata napravila je privatna agencija bliska Robertu Kopalu

Naš dobri Ćaća se vraća

Odgovorio joj je premijer Plenković, poslavši svog vjernog Šeksa da potraži zagovor – doktora Ive Sanadera! I gle čuda, ‘naš dobri Ćaća’ se pojavio na naslovnicama ‘Globusa’ (Hanža media) i ‘Večernjeg lista’ (Styria), ne više kao osuđenik već kao stručnjak za politiku i zagovornik ‘Velike koalicije’ koja bi spasila Plenkovićev HDZ! Dakle, doktor Sanader nastupa s druge strane hrvatskog šahovskog polja, protivan svojoj nemezi iz devedesetih, doktoru Pašaliću…
Da SDP nije mrtav, pokazuje nagli upliv – a koga drugog nego Rusa, koji su ‘dali ruku’ posrnulom Bernardiću da se izvuče iz dugova kojima ga, možebitno i za račun Plenkovića, guši Slobodan Ljubičić. Dugačka ruska ruka stigla je u vidu Mladena Pejnovića, znanog ‘ruskog kadra’ koji je uz pomoć veterana Mladena Melčića za zagrebačkog šefa partije kandidirao potpuno nepoznatog Hrestaka. Bero je posao shvatio ozbiljno i svojim ‘šalabahterima’ potopio Aleksandru Kolarić. Dakle, ruska frakcija – Gregurić, Valentić i ekipa Astre i Inter-INA – ovaj put se pomalja na sceni kroz SDP i Pejnovića.

Koji su daljnji potezi?

Sa četvrte strane jašu mladi marihuanisti iz ‘Živog Zida’. No, oni nisu ni zeleni ni neiskusni, iza njih je široka logistika Zubaka i ruske frakcije HDZ-a. Dok mladi u tisućama bježe preko shengenske granice, na hrvatskoj su šahovnici natrag figure iz devedesetih. Koji su daljnji potezi? Vidjet ćemo kad se Sanader vrati s izleta na Svjetsko prvenstvo u nogometu u Rusiji, gdje se ide odmoriti nakon napornog pisanja knjige o ‘Velikoj koaliciji’. Negdje u jesen će biti jasno da Kolinda nije u kampanji za drugi mandat predsjednice, nego za mjesto predsjednice HDZ uz pomoć ‘desne frakcije’ i dr. Pašalića. A do zime, SDP će se uz pomoć Moskve financijski konsolidirati i jače povezati s juniorima iz Živog zida.
Biti će to zanimljiva kasna jesen i zima – ako je itko dočeka u Hrvatskoj osim ovih protagonista…

Vidi još:  Novi američki izvještaj: Pod Plenkovićem se Hrvatima smanjuju prava i slobode

Objavio B. Vuković

Izvor :

7dnevno

Komentari

comments