HRVATSKA IZUMIRE, A MLADI SVE VIŠE ODLAZE: ‘Samo nek mi netko javi da imam posao s 5000 kuna i vratio bih se’

“U Hrvatskoj se radi do ponoći i nitko te ništa ne pita, ovdje ako radim dulje doći će inspekcija’, kazala je sanja koja je iz zagrebačke podružnice jedne internacionalne tvrtke prihvatila ponudu da ode u njihovu švicarsku centralu

Posljednjih godina broj iseljenih Hrvata konstantno se povećava, a trendovi pokazuju da smo svaki dan siromašniji za 40 osoba, mahom mladih i obrazovanih.

U Hrvatskoj se rađa 12.000-13.000 djece manje no što ljudi umire na godišnjoj razini, a demografi poručuju – Hrvatska izumire.

Nekoliko mladih koji su sreću potražili izvan granica Hrvatske za dnevnik.hr su kazali hoće li izaći na predstojeće izbore i u kakvoj situaciji bi razmislili o povratku u domovinu.

Marija Magdalena (27) je po završetku fakulteta u rodnom Čakovcu odradila godinu dana stručnog osposobljavanja,međutim nakon toga je posao nigdje nije čekao te su joj Zavod za zapošljavanje i svakodnevno javljanje na natječaje bili jedina opcija. Stoga je odlučila spakirati kofere i otići dečku u Njemačku, u Karlsruhe. “Došla sam da si sredim život i stvorim neku sigurnost za budućnost. Jezik mi je barijera, njemački ne govorim toliko dobro, ali zato znam engleski, španjolski i talijanski pa sam imala sreće zaposliti se u jednoj internacionalnoj firmi i paralelno usavršavati njemački”, kazala je i dodala da na izbore neće ići jer više ne živi u Hrvatskoj,

Trenutno joj nije u planu vratiti se u nekoj skoroj budućnosti, no svakako to planira jednom napraviti. “Za mene bi Hrvatska bila zemlja kad bi nudila rješenja. Imamo gospodarski potencijal, a gospodarstvo nam je na dnu”, poručila je  Marija Magdalena.

Sanja (28) je pak iz zagrebačke podružnice jedne internacionalne tvrtke prihvatila ponudu da ode u njihovu švicarsku centralu.

Hrvatska joj, dakako, nedostaje, i svakako je zanima što se događa. ‘Naravno da me zanima, tata i sestra su mi u Hrvatskoj. Nemam ništa protiv Hrvatske, fali mi, ali ovdje se o radniku vodi briga. U Hrvatskoj se radi do ponoći i nitko te ništa ne pita, ovdje ako radim dulje doći će inspekcija’, kaže Sanja, koja će izaći na izbore 11. rujna.

Vidi još:  VRIJEDNO SU RADILI PA POSTALI MILIJUNAŠI?

Slavonac Marko (37) završio je u Irskoj kojem je kolega pomogao da nađe posao u Corku.

‘Nisam došao ko neki direktor, ne ne. Nije ti ni ovo posao iz snova, ali znaš šta, dobro zaradim. Mogu platiti i stan i režije, i ponekad pojesti vani, otići na pivo. Znaš kad sam u Hrvatskoj zadnji put jeo u restoranu? E pa ne pamtim’, kaže Marko i dodaje kako na izbore neće otići. ‘Ma znaš šta, Hrvati doma se sami znaju zaje****, ne treba im pomoć dijaspore‘, kaže nam Marko kroz smijeh.

A bi li se vratio? ‘Naravno da bih se vratio. Samo nek mi netko javi da imam posao s 5000 kuna i vratio bih se. Ma jeste bili kad u Slavoniji? Jeste? Pa onda znate da nema do naše ravnice’, kazao je Marko.,

Izvor :

Dnevno.hr

Komentari

comments